National Women’s Hockey League

Sunnuntai-illalla Suomen aikaa alkoi Pohjois-Amerikan ensimmäinen naisten jääkiekon ammattilaissarja. Maanosassa on toki nähty naisten amatöörisarjoja, joista tunnetuin on CWHL, eli Canadian Women’s Hockey League, jossa pelaajat maksavat omat kulunsa varusteista alkaen, kuten vaikkapa kotimaisessa miesten kolmosdivisioonassa.

NWHL-nimistä sarjaa pelattiin aikoinaan Pohjois-Amerikassa vuosina 1999-2007, mutta siinäkään pelaajat eivät saaneet palkkaa, vaikka joukkueiden kulut pitkälti korvattiin.

Kuten isoveljensä NHL, NWHL perustuu palkkakattojärjestelmään. Joukkueen palkkakatto on 270 000 dollaria ja pelaajille on maksettava vähintään 10 000 dollaria. Sarjan kallein pelaaja on Yhdysvaltain maajoukkueen ja Connecticut Whalesin hyökkääjä Kelli Stack, joka ansaitsee 25 000 dollaria kaudessa. Ja koska sarjan pelaajia kohdellaan kuin työntekijöitä, joukkueet pystyvät junailemaan ulkomaalaisille pelaajille työlupia ja niin edelleen. Lisäksi pelaajat saavat 15%:n palkkion jokaisesta myydystä fanipaidasta, missä on pelaajan nimi selässä.

Sarjaa pelataan neljän joukkueen voimin ja sarja itsessään omistaa joukkueet. Kauden päätteeksi sarja harkitsee joukkueiden myymistä eteenpäin, jos sopivia kandidaatteja löytyy. Melkein kaikki joukkueet sijaitsevat samassa osassa Yhdysvaltoja, joten tuon kokoisessa maassa matkustaminen pysyy järkevissä mitoissa. Tosin kyllä New Yorkista Buffaloon ajaa silti 6,5 tuntia.

Jokainen joukkue pelaa 18 ottelua, jonka päälle pelataan pudotuspelit. Sarjan mestari nostaa ilmaan kannun, joka tottelee nimeä Isobel Cup, Lord Stanleyn tyttären mukaan.

Sarjassa on kaikki eväät onnistua, mutta se vaatii huomiota. Jotkin ottelut pelataan 500 katsojan hallissa, joten vaikka joukkue myisi aina pelin loppuun, maksimilipputulot kaudesta ovat vasta 90 000 dollaria, josta vähennetään ottelun kustannukset. Lipputuloilla sarjaa ei kauaa pyöritetä.

Sarjan ensimmäinen kausi suoratoistetaan sarjan nettisivuilta ihan kaikille ja ihan ilmaiseksi. Avausottelu oli kuvattu toki kotivideokameralla, mutta ammattimaisen selostuksen ja kommentoinnin kera, joten tietoa sarjasta tuli selostuksen lomassa paljon. Boston Priden ja Buffalo Beautsin välisessä ottelussa ei selostajaa ollut käytettävissä.

Temppu on nerokas. Se herättää kiinnostusta ja tuo naiskiekkoa lähemmäs juurikin sitä yleisöä, joka ei naiskiekkoa seuraa. Ja kun sarja herättää keskustelua, se herättää myös sijoittajien kiinnostuksen. Kunnon televisiointisopimus lisäisi myös rahavirtaa sarjaan.

Jääkiekkoa seuraavasta maailmasta tuskin kukaan haluaa hankkeen epäonnistuvan. Se luo naiskiekkoilijoille tavoitteen luoda ammatti siitä mitä rakastaa. Aika harva naiskiekkoilija kuitenkaan pystyy elättämään itsensä vetämällä hokkarit jalkaan – päinvastoin – itsensä elättäminen tapahtuu vasta kun hokkarit vedetään jalasta. Miestensarjoissa esiintyneet Noora Räty ja Meeri Räisänen tuskin ovat Suomessa juhlineet pankkitilin saldolla, vaikka ovat oman lajinsa eliittiä.

Kun naiskiekkoilija Suomessa luo uraa, hänen kohtalonsa on tasapainotella tavallisen työn ja harrastuksen välillä. Ammattilaissarja on nyt jotain, mistä tuleva naisleijona voi unelmoida ja jonka eteen voi tehdä töitä.

”Minusta tulee ammattilaiskiekkoilija”.

Sitä ei ole ennen pystytty sanomaan.

Näyttökuva 2015-10-11 kello 21.35.01

3 kommenttia artikkeliin ”National Women’s Hockey League

  1. On nyt ihan turhaa saivartelua ja sinänsä ohi aiheesta, mutta tuli katsottua G-Mapsista, että Buffalo-Manhattan -väli (jos siitä puhuit) vie n. 6,5h. Jos pahimmassa ruuhkassa lähtee ja saapuu niin ehkä mennee tuo 9h 🙂

    Aiheessa pysyäkseni, jään mielenkiinnolla seuraamaan homman kehitystä. Toivottavasti järjestelmä ammattimaistuu entisestään erityisesti pelaajien osalta/kannalta. Mitä striimistä ymmärsin, joukkueilla on vain kaksi jääharjoittelua viikossa +pelit. Ei saada parhaita mahdollisia naiskiekkoilijoita aikaiseksi vielä tällaisilla puitteilla. Mutta tästä on hyvä lähteä.

    • Heitin google mapsiin reitin, niin voi olla että oli julkinen-nappi pohjassa.

      Systeemi tarvitsee järkevän rahoituksen. Hyvin neuvoteltu televisiointisopimus olisi hieno alku.

  2. Paluuviite: Ajatusviisikko – 18,30 %:n väliaikapiste | TS Kiekko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s