Crosbyn osuma Braden Holtbyyn

Viime yön kierroksella sattui NHL-maailmaa kuohuttanut tilanne, jossa Sidney Crosby lähtee karvaamaan maalin takana seikkailevaa Braden Holtbya. Crosbyn lähestyessä Holtby lyö kiekon ränniin, jolloin laidan viereen luisteleva Crosby osuu olkapäällään Holtbyn kypärään, joka kaatuu selälleen.

Video:

Tehtäköön selväksi:
Missä tahansa jääkiekon sääntökirjassa maalivahti on käytännössä koskematon. Maalialueen sisällä maalivahti saa vielä lisäsuojaa maalialueestaan, jossa periaattessa pelaajia ei saisi heilua. Tässä tapauksessa NHL:n sääntökirja on vapaampi, jolloin maalialueella saa seisoskella kunhan ei häiritse maalivahdin työskentelyä. Mennessään maalialueen ulkopuolelle maalivahti ei vieläkään muutu kenttäpelaajaksi, mutta hän altistuu samalla pelin virtaukselle. Crosby on tilanteessa väistämisvelvollinen, mutta hänellä on myös oikeus pelata kiekkoa. Crosby ei muuta luistelusuuntaa ja painautuu laitaa vasten välttääkseen kontaktia. Paljon muuta tuossa ei ole tehtävissä. Sääntökirja sanoo aika yksiselitteisesti näin (Sääntö 69):

Incidental contact with a goalkeeper will be permitted, and resulting goals allowed, when such contact is initiated outside of the goal crease, provided the attacking player has made a reasonable effort to avoid such contact.

Tuomarit näkivät siis mielestäni tilanteen aivan oikein. Toinen keskustelu taas on se, että olisiko käsi noussut herkemmin ylös, jos kontaktin olisi ottanut Leo Komarov tai Brad Marchand? Toisaalta, olisiko tästä noussut mitään kohua, jos olkapään antaja olisi ollut Aleksander Barkov tai Mikael Granlund?

Crosby saa aiheestakin kritiikkiä siitä, että hän pelaa sääntöjen toisella puolen etenkin mailankäytön kanssa, mutta yksittäistä tilannetta arvioidessa pitäisi luottaa vain ja ainoastaan sääntökirjaan. Keskustelu käy aina kovana, kun selässä on numero 87. Tässä muun muassa artikkeli Crosbyn eräistä viime kauden otteista.

Tuomaritoiminta tuskin vaikuttaa pitkällä tähtäimellä kauteen, vaikka yksittäisinä tapauksina tilanteet saavat isompaa uutisarvoa. Miten taas loppukausi menee, vinkkiä tarjoaa vedonlyönti.com.

2 kommenttia artikkeliin ”Crosbyn osuma Braden Holtbyyn

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s