Sami Mutasen laitataklaus Henrik Haapalaan NHL-vertauksen kera

Kun kyse on Liigasta, tuomarifarssi on herkässä. Ja en tarkoita sitä, että tuomarit tekisivät virheitä, vaan tuomarifarssia huudellaan vaikka mitään syytä siihen ei olisi. Yleensä kyse on vain huonosta sääntökirjatuntemuksesta. En sano, että itsekään olisin joka kerta oikeassa etenkään tulkintojen puolesta, mutta joskus vain asiat ovat sitä, miltä näyttävät.

Tällä kertaa tuomarifarssia huudetaan Sami Mutasen laitataklauksesta Henrik Haapalaan (video).

Laitataklaus siis on:

SÄÄNTÖ 119 – LAITATAKLAUS

MÄÄRITELMÄ: Pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten.

  1. Laitataklauksesta rangaistaan vähintään pienellä rangaistuksella.
  2. Pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.
  3. Kiekollisen vastustajan “rullaaminen” laitaan silloin, kun hän yrittää päästä läpi liian kapeasta välistä, ei ole laitataklaus.

Erona siis tavalliseen taklaukseen on se, että pelaaja on juuri sen verran irti laidasta, että sinkoutuu vaarallisesti laitaa vasten. Avojään taklaus tai kaukalon myötäinen taklaus ei ole laitataklaus. Tässä on vastuu taklaajalla, sillä on hänen tehtävänsä arvioida sinkoutuuko taklattava laitaa vasten vai ei. On helppo sanoa, että syy on Haapalan, joka ei osannut ottaa taklausta vastaan, mutta joskus tilanteet vain menevät niin, että toinen vain kaatuu taklauksen voimasta. Sitä tapahtuu laitaa vasten ja sitä tapahtuu avojäällä vaikka mitä tekisi.

Kun katsoo tilanteen videolta, niin ei ole epäselvää oliko tilanne laitataklaus vai ei. Se oli laitataklaus, vaikka sitä katsoisi miten päin tahansa. Ja koska Haapala loukkaantuu tilanteessa, päätuomarilla on arsenaalissaan vain yksi rangaistus: Iso.

Loukkaantuminen laitataklauksissa on yleensä syy huonosta tasapainosta ja monen valitettavan asian summa, mutta se kielii siitä, että pelaaja on aina vaarallisessa tilassa, kun hän on irti laidasta.

NHL-kortti

Liigan ja IIHF:n sääntökirjaa pidetään yleisesti ottaen jääkiekon nössöimpänä ja sosiaalisen median lähteiden mukaan tarkoitus on tappaa jääkiekon fyysinen peli. Kiekkoareenan Tuomas Heikkilän mukaan rangaistuksen suuruuden määrittämisessä vika on IIHF:nsääntökirjassa. Mitä siis sanoo laitataklaukseen NHL:n Iso Kirja?

41.1 Boarding – A boarding penalty shall be imposed on any player who checks or pushes a defenseless opponent in such a manner that causes the opponent to hit or impact the boards violently or dangerously. The severity of the penalty, based upon the impact with the boards, shall be at the discretion of the Referee.

There is an enormous amount of judgment involved in the application of this rule by the Referees. The onus is on the player applying the check to ensure his opponent is not in a defenseless position and if so, he must avoid or minimize contact. However, in determining whether such contact could have been avoided, the circumstances of the check, including whether the opponent put himself in a vulnerable position immediately prior to or simultaneously with the check or whether the check was unavoidable can be considered. This balance must be considered by the Referees when applying this rule.

Any unnecessary contact with a player playing the puck on an obvious “icing” or “off-side” play which results in that player hitting or impacting the boards is “boarding” and must be penalized as such. In other instances where there is no contact with the boards, it should be treated as “charging.”

  1. 41.2  Minor Penalty – The Referee, at his discretion, may assess a minor penalty, based on the degree of violence of the impact with the boards, to a player guilty of boarding an opponent.
  2. 41.3  Major Penalty – The Referee, at his discretion, may assess a major penalty, based on the degree of violence of the impact with the boards, to a player guilty of boarding an opponent (see 41.5).
  3. 41.4  Match Penalty – The Referee, at his discretion, may assess a match penalty if, in his judgment, the player attempted to or deliberately injured his opponent by boarding.
  4. 41.5  Game Misconduct Penalty – When a major penalty is imposed under this rule for a foul resulting in an injury to the face or head of an opponent, a game misconduct shall be imposed.
  5. 41.6  Fines and Suspensions – Refer to Rule 23.6 – Fines and Suspensions – Physical Fouls Category.When a major penalty is imposed under this rule, an automatic fine of one hundred dollars ($100) shall be imposed.

    If deemed appropriate, supplementary discipline can be applied by the Commissioner at his discretion (refer to Rule 28).

NHL:ssä on normaalin eurooppalaisen rangaistusarsenaalin lisäksi käytössä viiden minuutin iso rangaistus, mutta änärissäkin pääsee kopin puolelle, kun loukkaantuminen tapahtuu päähän. Eli tässäkin tapauksessa Mutanen olisi päässyt suihkuun ajoissa. Huomatkaa muuten NHL:n sääntökirjan huomattavasti pidempi rangaistuskuvaus, jossa korostetaan pelaajien vastuuta taklaustilanteissa.

Moni arveli myös, että NHL:ssä Mutanen ei olisi saanut lainkaan rangaistusta. Sekin on väärä olettamus. Kun laittaa Youtubeen hakusanaksi ”NHL boarding”, saa aika hyvän kuvan siitä, että mikä rapakon takana on linjaus laitataklauksesta. Kun kaverin sinkoaa laitaa vasten, se on laitataklaus. Tässä esimerkiksi Milan Lucic saa laitataklauksesta rangaistuksen:

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s