Ajatuksia World Cupista osa 2: Kansakunta suree

World Cupin jälkimainingit ovat avanneet jopa eriskummallisen keskustelun kapeista kaukaloista. Siinä missä Lauri Marjamäki vaati edes yhtä kapeata kaukaloa Suomeen, Ilta-Sanomien Jussi Paasi vaati kapeata kaukaloa jokaiseen liigahalliin. Jos nyt unohdetaan se, että juuri hankittujen joustokaukaloiden jälkeen kapean ja pitkän askin hankkiminen on aivan helvetin kallista jo pelkän katsomorakenteen takia, niin keskustelu on täysin merkityksetön.

Kuten sanoin aikaisemmassa bloggauksessani, en ole varsinaisesti eri mieltä Paasin tai Marjamäen kanssa, mutta nyt etsitään syitä aivan vääristä lähtökohdista. Ei kapea kaukalo ole syynä eroihin yksilötaidoissa, vaan pitkälti syitä voi etsiä vuosien männävuosien juniorikasvatuksesta. Meiltä puuttuu yksi sukupolvi huippukiekkoilijoita.

Nimittäin ihan hyvin Ruotsi tuntuu pärjäävän kansainvälisillä kentillä lentokentän kokoisista kaukaloista huolimatta. Ja nyt en tarkoita World Cup-menestystä, vaan pelaajien yleistasoa. Maan taso nimittäin mitataan sillä, että kuinka monta pelaajaa maajoukkueesta on merkittävissä rooleissa seurajoukkueissaan. Suomen tulevaisuus sen suhteen on erittäin kirkas.

USA:n maajoukkueelle jäi käteen lähes yhtä paljon, kuin Suomellakin ja siellä ei heitetä juniorikasvatuksen suhteen kirvestä kaivoon. Tai vaadita jokaiseen juniorihalliin NHL-standardi.

Siellä keskustelu pyörii valmennuksessa ja ennen kaikkea pelaajavalinnoissa. Jälkipeleissä on asiallisesti tunnustettu tasoero USA:n ja Kanadan välillä, ja yritetty selittää, että tarkoitus oli valita joukkueeseen sitoutuneita pelaajia. Sitoutuneet pelaajat hävisivät Euroopan ja Tshekin joukkueille. Siellä pelasi kuitenkin todella kovia nimiä. Voisimme Suomessakin todeta, että sukupolvenvaihdos käynnissä, ja tällä kertaa tulos oli tämä. Joukkuetta ei rakenneta päivässä, eikä vuodessa.

Turnauksessa on kahdeksan joukkuetta, joissa on maailman parhaat pelaajat (toki sieltä jäi vielä ainakin kaksi joukkuetta kanadalaisia ulkopuolelle), joten marginaalit ovat pienet. Suomella oli omat hetkensä Ruotsia ja Venäjää vastaan, mutta jos ei tee paikoista, ei tule tulosta. Joku toinen päivä tilanne olisi toinen.

World Cupista on aivan turha tehdä sen suurempia johtopäätöksiä meidän todellisesta tasostamme kansainvälisillä kentillä. Juniorikasvatus kukoistaa ja sen jäljet näkyvät vuosien päässä. Ja lisää on tulossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s