Patrik Laineen kanssa on pidettävä jäät hatussa

Ensinnäkin pahoittelut osittain selittämättömästä blogin poissaolosta. Kuten aikaisemmin olen tänne kirjoittanut, olin pelaamassa harrastekiekon World Cupissa, Kanadassa ja siinä ohessa kuvasin Yle Folkille aiheesta dokumenttisarjaa, joka on nyt valmis.

Kun tulin takaisin Kanadasta, Patrik Laine-niminen ilmiö on saavuttanut sellaisen hurmoksen, mikä on jopa tässä maassa junioripelaajan kohdalla harvinaista. Jääkiekossa pidetään maalintekijöistä enemmän kuin luistelevista lätkätietokoneista, kuten esimerkiksi huomattavasti pienemmällä kohulla NHL:ään aikoinaan menneestä Aleksander Barkovista.

Jos täällä ollaan (osittain ihan aiheestakin) huolissaan Laineen mediahuomiosta, se on silti edelleen lapsenkengissä siihen, mitä se voi olla Pohjois-Amerikassa. Sikäläiset supertähdet ovat valtakunnallisia uutisia jo 13-vuotiaina. Siksi median eteen asteleva 18-vuotias Sidney Crosby antaa kokeneen oloisia kommentteja, kun taas Laine tai Jesse Puljujärvi ovat sen suhteen täysin luonnonlapsia. Ja se on hieno juttu. Muutaman vuoden päästä molemmat ovat hokijargonautomaatteja.

Laine varataan ensi kesänä NHL:ään toisena, ellei Patrik Laine tee itsestään sentteriä kesään mennessä. Ykkösenä varaava Toronto Maple Leafs ei tarvitse Laineen kaltaista tykkiä, vaan franchise-tason pelinrakentajan, mitä esimerkiksi Nazem Kadri ei ole. Varaustilaisuus ei ole paremmuusjärjestys, vaan siellä varataan pelaajia, jotka sopivat siihen organisaatioon parhaiten. Siksi aikoinaan Barkovkin lähti oletettua korkeammalla. Keskustelu olisi toinen, jos Edmonton Oilers varaisi (taas) ensimmäisenä.

Laine on MM-kisoissa ilmiliekeissä ja se on näkynyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Koko ajan osuu. Laineella on ensimmäistä kertaa vierellään kaksi maailmanluokan tarjoilijaa ja piparia tulee lapaan, kun sitä haluaa. Ja nyt saa laukoa. Vastassa on kuitenkin ollut jääkiekon lilliputteja, joista ei NHL-pelaajilla täytetylle Suomelle ole mitään vastusta – Laineella tai ilman. Ensimmäinen kunnon tasomittari on Kanada, jossa pelaa kavereita, jotka puolustavat Laineen kaltaisia pelaajia vastaan työkseen. Sitten vasta nähdään, mikä on Laineen taso. Jos kanukkeja vastaan nähdään tilanteita, joissa Laine tekee mitä haluaa, osoitan suosioni seisaaltaan.

Laine on ensi kaudella NHL:ssä. Varaava joukkue on joko Winnipeg Jets tai Columbus Blue Jackets – riippuen kumman suomalaisnuoren potentiaalista pidetään enemmän. Jäät on kuitenkin pidettävä hatussa. Laine tuskin tekee 50 maalia tulokaskaudellaan ja hän tuskin tekee heti vaikutusta kentällä. NHL on huomattavasti nopeampi sarja, jossa tila on ahtaampi. Laine ei saa vedolleen edes lähimain yhtä paljoa aikaa, kun hän saa täällä. Saattaa olla, että alussa on vaikeuksia sopeutua ja ensimmäisiä pisteitä joudutaan odottamaan. Saattaa olla, että Laine käy farmissa opettelemassa mantereen lainalaisuuksia. Ja se on kaikki sallittua. Laine ei ole farssi, vaikka ei lunastaisi ensimmäisellä kaudellaan pelipaikkaa.

Mutta näkemäni perusteella sanon, että mikäli kehityssuunta on tämä ja mies pysyy terveenä, ensimmäistä 50 maalin kautta ei tarvinne montaa kautta odottaa.

2 kommenttia artikkeliin ”Patrik Laineen kanssa on pidettävä jäät hatussa

  1. Katselin Suomen pelit ulkomaisesta striimistä pohjoisamerikkalaisilla selostajilla. Hienosti osasivat muistuttaa, että 18 vuoden iässä esimerkiksi fyysisyys ei yksinkertaisesti voi olla tarpeeksi korkealla tasolla ”oikeita” maita vastaan pelatessa. Myös ratkaisujen on oltava NHL:n pelinopeudella erilaiset – 1v1 tilanteen siniviivalta on päädyttävä lähtökohtaisesti aina laukaukseen, ei yritykseen veivata ohi. On tosiaan vain odotettavaa, että Laine häviää näkyvistä seuraavissa peleissä, mutta kaikki pilkahdukset ovat vain plussaa eikä tämän sanominen tarkoita, ettei uskoa pelaajaan ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s