NHL Power Week 17: Abdelkaderin taklaus Barkoviin, Phaneuf Sensiin

Parissa päivässä ehti tapahtumaan NHL:ssä sen verran paljon asioita, että niitä varten voi tehdä oman Power Weekin.

1. Abdelkaderin taklaus Barkovin päähän

On totta, että NHL:ssä taklattavalla on aina iso vastuu, etenkin kun käsitellään päähän kohdistuneita taklauksia. Kuitenkin iso kysymys on, että vaikka toinen luistelee pää alhaalla, pitääkö siihen nuppiin taklata?

Barkovin tapaus on kaksijakoinen. Tilanne lähtee niin, että Sasha kaartaa kulmaa kohti peliasennossa ja katsoo kiekkoon. Red Wingsin kovaa taklaava Justin Abdelkader tulee aivan suoraan kohti kuuppaa ja lanaa Barkovin jään pintaan.

Olen kahden vailla tilanteen suhteen. Barkovia vastaan sotii se seikka, että Abdelkader tulee kädet kiinni vartalossa, luistimet jäässä ja Sashalla on pää alhaalla.

Toisaalta, aina kun pelaaja on kiekollisessa asennossa ja takapuoli alhaalla, peliasento on matala. Taikasana on ”principal point of contact”, eli oliko Abdelkaderin tarkoitus hyväksikäyttää tilannetta ja osua päähän koska Barkovilla oli pää alhaalla.

tilanne tv-kuvasta:

Tv-kuvassa tilanne näyttää siltä, että osuma päähän oli vain sattumaa, mutta hidastuksissa lähempänä voi todeta, että Abdelkaderin osuma on päähän, ei muuhun vartalonosaan ja toisekseen Foxin selostajatkin toteavat osuman olleen sääntöjenvastainen. Ei sillä, he eivät ole käänteen tekevä auktoriteetti.

Joka tapauksessa on urbaania legendaa, että pelaajaa saisi taklata aivan mielin määrin kupoliin jos pää on alhaalla. Se on lieventävä asianhaara, mutta jos NHL olisi katsonut, että Abdelkader olisi voinut välttää pääkontaktin, on se rangaistavaa. Barkov ei kuitenkaan laittanut päätään alas juuri ennen osumaa.

Tässä on tilanteesta havainnollistava kuvakulma:

Tämän nähtyäni kallistun sille kannalle, että pelikielto tapauksesta ei olisi ollut millään muotoa väärin. Joka tapauksessa NHL katsoi tuoreimman tiedon mukaan, että jatkoseuraamuksia ei Abdelkaderille ole.

Barkovin terveystilanne selviää perjantaina. Mikäli nuori tähti on saanut aivotärähdyksen, se on karmaiseva takaisku Panthersille, joka on divisioonan kärjessä.

2. Dion Phaneuf Senatorsiin

Kaikkiaan yhdeksän pelaajan kaupassa pääjehuna oli Dion Phaneuf, joka tarvitsi siirtoa oman uransa takia. Kovaotteinen johtajatyyppi on ollut valtavan paineen alla Maple Leafsissa, jossa tähdet ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Vaikka kaupassa siirtyi kaikkiaan yhdeksän pelaajaa, suurin osa oli ns. pelinappuloita. Maple Leafsin suuntaan merkittävät asiat olivat Jared Cowen ja Milan Michalek, jolla maisemanvaihdos ja isompi vastuu tekee hyvää. Cowen on taannoinen Sensin ykköskiekan varaus.

Nopeasti reagoiva twitter iloitsi siitä, että Maple Leafs alkaa tosissaan jahtaamaan Steven Stamkosia, koska palkkakattoon repesi tilaa. Tilanne ei ihan näin ole, sillä Cowenin tilipussi on 3.1 miljoonaa kaudessa ja Michalekin tasan neljä miljoonaa kaudessa. Yhteensä siis 7.1, eli 100 000 dollaria enemmän kuin Phaneufin pussukka. Toki Maple Leafs pääsi eroon pitkästä sopimuksestaan, kun taas Cowenin ja Michalekin sopimukset ovat suhteellisen lyhytkestoisia.

Maple Leafs on tällä hetkellä divisioonan viimeinen, pisteen perässä Sabresista ja 13 pistettä pudotuspelipaikasta perässä. Senators on neljän pisteen päässä pudotuspelipaikasta.

3. Sidney Crosby on pistepörssin 5.

Olen pitänyt ja pidän edelleen Sidney Crosbyä maailman parhaana jääkiekkoilijana. Toki kalkkiviivoilla on muitakin ja uusia on tulossa, mutta tällä hetkellä ja mieltäni ei muuttanut edes takkuileva alkukausi, mistä syytin enimmäkseen valmennusta.

Ducksia vastaan Penguinsin kapteeni oli täysin pysäyttämätön. Crosbyn liekehdintää kuvasi maali, jossa Cam Fowler yritti kaikin keinoin pysäyttää Sidiä läpiajosta. Fowler yritti mailallaan kaataa kaksi kertaa Crosbyä, joka lopulta heitti kiekon yläkulmaan. Fowler teki siis sääntökirjan ulkopuolella kaikkensa, mutta ei pystynyt. Sellainen on maailman paras jääkiekkoilija, joka on ottanut pistepörssin kärjen kiinni silkalla taidolla.

4. Byfuglienin sopimus

Dustin Byfuglienin taustajoukot käyttivät häikäilemättä hyväkseen Jetsin tarvetta isokokoiseen puolustajaansa. Ison sopimuksen myötä Jetsin puolustus on kallis, mutta ei kovinkaan syvä.

Oliko Byfuglien sopimuksensa arvoinen? Kyllä, Jetsissä, mutta esimerkiksi monessa muussa joukkueessa olisi ollut melko turha kuvitella saavansa saman kokoluokan lappua. 7,6 miljoonan cap hitillä Buffy on sarjan kolmanneksi kallein pakki ja ihan niin hyvä hän ei ole. Noh, palkkakatto on nousemassa jälleen ja tämä on oire siitä.

5. Pääsevätkö kanadalaiset pudotuspeleihin?

Canadiensin alkutaival oli huikaiseva, mutta viime kuukaudet se on tarponut kuumassa tervassa. Sen paremmin ei ole mennyt muuallakaan Kanadassa, sillä jääkiekon synnyinmaan joukkueista ei ole yksikään tällä hetkellä pudotuspeliviivan yläpuolella.

Läntisen konferenssin neljä kanadalaisjoukkuetta pitävät häntäpäätä. Näistä potentiaalisin joukkue jatkoon olisi Canucks. Itäisen konferenssin kolmesta joukkueesta Canadiensin odottaisin menevän jatkopeleihin, jos joukkueen ykköstähti Carey Price palaa luukulle. Joukkue tarvitsisi kipeästi treidiä, mutta mitä ja mistä, on arvoitus. Senators voi saada itsensä nousukiitoon tuoreen treidin myötä, mutta Maple Leafs jäänee auttamatta ulkopuolelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s