Barkovin sopimus on mahdollisimman iso

Aleksander Barkov allekirjoitti 20-vuotiaana kuuden vuoden ja 35,4 miljoonan dollarin sopimuksen. Se rasittaa palkkakattoa 5,9 miljoonaa dollaria per vuosi.

Kun verrataan NHL-pelaajien sopimuksia keskenään, sopimus on iso. Nyt ei siis verrata kuinka paljon Barkov ja Jonathan Toews esimerkiksi tienaavat keskenään, vaan sitä kuinka paljon tienaavat ensimmäisen neuvotellun sopimuksen saaneet.

Barkovin kanssa samassa tilanteessa ovat saman vuonna varatuista esimerkiksi Nathan MacKinnon, joka ei ole vielä tehnyt sopimustaan.

Perinteisesti pelaajan ensimmäinen neuvoteltu sopimus on niin sanottu siltasopimus, joka on kestoltaan 1-3 vuotta ja arvoltaan aavistuksen maltillisempi. Tässä ajassa pelaaja saa mahdollisuuden räjäyttää tilipussin todella muhkeaksi, mutta myös läsähdyttää sen todella pieneksi.

Barkov teki kestoltaan kuuden vuoden sopimuksen, kun maksimi olisi ollut kahdeksan vuotta. Mitä pidempi sopimus olisi ollut, sitä kalliimmaksi se olisi muodostunut Panthersille. Toisaalta kuuden vuoden kuluttua Barkov saattaa olla uusissa kymmenluvuissa sopimuksensa kanssa.

Jotta löytäisi vertailukelpoisia sopimuksia, on mentävä pari vuotta vielä taaksepäin. Gabriel Landeskog, Taylor Hall ja Ryan Nugent-Hopkins tekivät heti pidemmät sopimukset. Landeskog teki seitsemän vuoden ja 39 miljoonan sopimuksen ja RNH neuvotteli agenttinsa välityksellä identtisen sopimuksen Hallin kanssa, eli seitsemän vuoden ja 42 miljoonaa dollaria. Avalanchen kapteenin sopimus on siis pienempi kuin Barkovin ja RNH/Hall-sopimus vain aavistuksen arvokkaampi, joskin pidempi. Brandon Saadin oikeudet myytiin Columbus Blue Jacketsiin ja Jarmo Kekäläinen sai neuvoteltua Saadin kanssa kuuden vuoden ja 39 miljoonan dollarin sopimuksen – vain 100 000 euroa enemmän per kausi kuin Barkov.

Barkovin sopimus on siis täysin linjassa ikäryhmän huippusopimusten kanssa. Toki nuoren suomalaisen toinen sopimus kalpenee Steven Stamkosin, Sidney Crosbyn ja muiden supertähtipelaajien rinnalla, mutta he olivat sopimusta tehdessään tehneet 50 maalia kaudessa tai rikkoneet sadan pisteen rajan kirkkaasti. Noihin suorituksiin Barkov ei ole vielä kyennyt.

Sopimus osoittaa Barkovin tärkeyden Panthersin joukkueelle. Yksi pelaaja harvoin tekee vastaavaa vaikutusta, jonka huomaa etenkin kun Barkov on poissa kokoonpanosta. Jo tällä hetkellä yksi NHL:n parhaista kahden suunnan senttereistä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s