NHL Power Week 1 – Kohusupertähtitulokkaat

NHL:n ensimmäiset puolitoista viikkoa ovat takana. Joukkueiden voimasuhteet hakevat vielä paikkaansa, mutta Viitossentterin näkökulmasta muutamat joukkueet ovat yllättäneet.

Viime vuoden Power Week-katsaukset tehtiin ilman mitään sen kummempaa johdonmukaisuutta, mutta tällä kertaa ajattelin ryöstää Markku Silvennoisen idean tehdä ajatusviisikko. Ja koska teen hiukan eri tavalla, teen viikosta ajatuskuusikon. Sitäpaitsi teen kopiosta kopion. Silvennoinen pölli omansa Friedmanin ”30 thoughtsista”.

1. Tulokkaat kisassa

Tänä vuonna on nähty poikkeuksellisen paljon tulevia supertähtiluokituksen pelaajia, suurimpina niminä tämän vuoden draftin Jack Eichel ja Connor McDavid. Eichel säväytti komealla kaapillaan Blue Jacketsia vastaan tekemällään maalilla ja McDavid alisti nopeudellaan ja peliälyllään Calgary Flamesia vastaan viime yönä ”Battle of Albertassa”.

Kuitenkin tutkassa näkyy muitakin. Max Domi ja Anthony Duclair ovat olleet tuhoisia Arizona Coyotesin paidassa, mikä on taas ollut elinehto Coyotesin alkukauden menestykselle. Venäläistaituri Artemi Panarin on säväyttänyt Blackhawks-paidassa ja Rangersin Oscar Lindberg on tällännyt neljä kaappia viiteen otteluun.

Coloradon paidassa viilettävä Mikko Rantanen on ollut jokaisessa pelissä mukana, mutta kolmosketju on saanut hämmästyttävän vähän peliaikaa. Ensimmäisissä otteluissa Rantanen pelasi vain 7-8min/ottelu, mutta neljännessä matsissa ”Hotwheels” sai olla kentällä jo kymmenisen minuuttia.

Joukkueen päävalmentaja Patrick Roy antoi medialle selityksen, että haluaa antaa nuorille pelaajille aikaa sopeutua NHL:n hälinään ja nostaa peliaikaa asteittain. Ensimmäisessä ottelussa Rantasen kanssa pelannut Borna Rendulic oli selkeästi väärässä paikassa ja näin ollen penkitettiin Avalanchen neljänteen peliin. Neljännessä matsissa Rendulicin tilalle tuli Mihail Grigorenko, joka saalisti heti syöttöpisteen.

2. Canadiens ja Sharks kuntopuntarin kärjessä, Ducks ja Blue Jackets pohjalla

”Habs” on aloittanut kautensa ilman tappioita. Kovin nättejä ne eivät ole olleet, mutta voittoja kuitenkin. On mielenkiintoista seurata, miten ryöstötyylillä otettavat voitot kantavat kevääseen asti. Viime kaudella kunto tyssähti heti pudotuspelirupeaman alkuun.

Sharks on niin ikään huikaisevassa vedossa. Kauden ensimmäinen tappio tuli viime yönä Islandersia vastaan ja joukkue päästikin peräti kuusi maalia. Sitä ennen taakse oli mennyt vain kaksi osumaa neljässä ottelussa. Maalilla seisova Martin Jones on osoittanut arvonsa. Ainakin alkukauden suhteen.

Blue Jacketsin ja Ducksin konttaaminen ovat surkuhupaisaa katseltavaa. Sergei Bobrovski ei saa silmiäkään kiinni ja Ryan Getlaf & Corey Perry ovat kiikareilla. Huvittavaa on, että suomalaispakki Sami Vatanen on tehnyt Ducksin kaikki maalit. Yhden.

On aika selvää, että mikäli seuraavissa otteluissa ei ala jotain tapahtumaan. Jomman kumman tai molempien valmentajat lähtevät. Toki, syy ei välttämättä ole heissä, mutta yleensä joukkueita yritetään herätellä kenkäisemällä päävalmentaja ulos.

3. Aleksander Barkov on häikäisevä pelaaja

Minulla ei ole tarpeeksi ylisanoja kuvaillaakseni Barkovia. Nyt kun nuori kolli on saanut kesällä lisää voimaa, hän on kentällä täysin pysäyttämätön. Vaikka pisteitä on ropissut kivasti, Barkovin pelistä ei kerro pelkät pisteet. Sabresia vastaan pelatussa ottelussa Barkov keräsi kaksi kertaa kiekon omassa päässä vastustajan lavasta ja toi pelin keskialueelle. Erittäin tunnollista puolustamista ja määrätietoista hyökkäämistä. Jonathan Huberdeau – Barkov – Jaromir Jagr tulee olemaan tämän kauden yksi pelätyimmistä ketjuista.

4. Pappa jaksaa

Edellisen kappaleen Jagr. Viimeiset kaudet ns. vuokrapelaajana pelannut Jagr on todella löytänyt kodin Floridasta. On hienoa huomata, miten jokaisen vaihdon jälkeen Jagr, Huberdeau ja Barkov käyvät läpi peliään ja keskustelevat. Jokainen vaihto menee huikealla tasolla läpi ja se näyttää siltä kuin he olisivat leikkikentällä.

Jos nyt kysyy, en osaisi antaa Jagrille viimeistä päivämäärää NHL-jäillä. Viisi peliä ja seitsemän pistettä kertonee tarpeeksi.

5. Suomalaiset pirteässä alussa

Alun perusteella sanoisin, että tästä tulee hieno kausi suomalaisittain. Barkov, Jori Lehterä ja Mikael Granlund ovat tehneet pisteen peliä kohden ja Teemu Pulkkisella  ja Leo Komarovilla on koossa kolme kaappia. Jälkimmäinen on muuten pelannut viimeiset kaksi peliä Mike Babcockin valmentamassa joukkueessa ykkösketjussa ja kiittänyt tekemällä ne kolme maaliaan kahdessa ottelussa. Jokainen minuutti kentällä on ansaittu.

Suomalaisten ylivoimainen peliaikakuningas on Rasmus Ristolainen. Nuori kukko on kellottanut lähes 25min/peli ja on Dan Bylsman ykköspakki. Se oli Ristolaisen tavoite kauden alussa ja sillä tiellä ollaan edelleen.

6. Voidaanko jo tehdä johtopäätöksiä?

Ei missään tapauksessa. Kukaan pelaaja ei ole niin huono tai hyvä, kuin miltä tällä hetkellä näyttää. On huvittavaa katsella Sidney Crosbyn tehoista tehtyjä meemejä, joissa Kari Lehtosella ja Antti Niemellä on enemmän tehoja kuin maailman parhaalla jääkiekkoilijalla.

Kun 20 ottelua on takana, voimme alkaa tekemään jonkin asteisia johtopäätöksiä. Siihen mennessä Sidillä on tuskin kiikaritehoja, ja suomalaismaalivahtien pistetilanne on tuskin merkittävästi karttunut, vaikka Niemen avaus Starsin maalilla olikin historiallinen.

Monesti nimenomaan ne heikommat joukkueet ylisuorittavat kauden alussa. Jos Arizona on päättänyt lyödä alkukaudesta kaikki munat koriin, se tarkoittaa kahta asiaa: Voittoja tulee ja kunto loppuu ennen joulua. NHL-kausi on erittäin raastava fyysisesti. 82 ottelua ja kevättä kohden pelit kovenevat. Monet tähdet vetävät vielä syksyllä puolella jalalla ja säästelevät itseään niihin hetkiin, kun sillä on eniten väliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s