Antti Raanta ja suoraan puhumisen tabu

Usein valitetaan, että jääkiekkoilijat puhuvat itsestäänselvyyksiä ja sitä ”hokijargonia”, eli amerikkalaisittain virkkeet sisältävät enemmän kuin usein sanoja ”obviously” ja ”you know”. Raumalaismaalivahti Antti Raanta rikkoi tabun ikään kuin yllättäen kertomalla, että NHL:n pudotuspelien alla vitutti pudotus kolmosmaalivahdiksi. Toki lainaushan on aika rankkaa luettavaa:

”Sormet ristissä toivoin, että Nashville hoitaa meidät suoraan neljässä ottelussa ja pääsen takaisin Suomeen. Niin paljon otti se kohtelu päähän.”

Toimittaja harmitteli, että lause oli rapakon takana irroitettu asiayhteydestä ja että sitä fiilistä oli kestänyt vain muutaman hetken, kunnes hän oli palannut koppiin ja nähnyt kaverit. Raanta itse kielsi chicagolaismedialle sanoneensa kommenttia, mikä on täysin turhaa peruuttelua. Haastattelut pääosin nauhoitetaan ja tässäkin tapauksessa haastattelu on nauhalla. Toimittaja ei ole tehnyt asiassa mitään väärää. Luin itse jutun ja se on hyvin kirjoitettu ja siitä kyllä havaitsee tuskastumisen määrän. Raanta puhuu nimenomaan siitä, että miltä se sillä hetkellä tuntui.

Yleensä pelaajat avautuvat vasta uran jälkeen. Viime vuonna kohua herätti Teemu Selänteen turhautuminen omaan rooliin ja hän kertoi avoimesti olleensa tyytyväinen ettei joukkueen valmentaja Bruce Boudreau saanut pyttyä kaappiin sinä vuonna. Ei olisi saanut sanoa, hyi.

Minä ymmärrän Raantaa. Kuten Selännekin sanoi, niin NHL-pelaaja on juuri niin hyvä kuin valmentaja antaa hänen olla. Raannasta tuntui, että naama ei vain miellyttänyt Joel Quennevilleä ja vastuuta haluttiin antaa Scott Darlingille, vaikka miesten tilastot näyttivät ihan yhtä mallikkailta. Etenkin kakkosvahdin paikalla olevan miehen on luonnollista toivoa ykkösvahdin epäonnistumista, jotta pääsisi itse tolppien väliin. Jos pelaajalla ei ole itseluottamusta siihen, että juuri hän on joukkueen ratkaiseva lenkki, voi lopettaa saman tien siihen. Onko siis väärin, että näitä kerrotaan ääneen?

Ei. Arvostan sitä, että Raanta on jääkiekonpelaajana outolintu. Hän on puhelias, sympaattinen ja sanoo sen mitä ajattelee. Jos meitä lukijoita nimenomaan harmittaa kun pelaajat puhuvat itsestäänselvyyksiä, niin miksemme voi antaa heidän puhua mitä haluavat ilman kohua. Kritiikin antajat sanovat Raantaa kiittämättömäksi. Blackhawks teki Darlingin kanssa jatkosopimuksen kesken kauden ja jokainen vähääkään NHL:ää seuraava ihminen tajusi, että raumalainen oli lähtökuopissa. Pitäisikö siinä tilanteessa olla erityisen kiitollinen?

Toki voidaan kriittisesti sanoa, että Raannan olisi pitänyt jättää juhlimatta kannua. Mutta mitä mieltä siinä vaiheessa raumalaiset olisivat sanoneet kun Satakunnan ensimmäinen Stanley Cup-voittaja olisi jättänyt viemättä pytyn torille?

Ihmiset ovat huolissaan Raannan urasta. Ei yksi asiayhteydestä irroitettu lause lopeta kenenkään uraa.

Tässä vielä toimittajan kolumni kohusta.

2 kommenttia artikkeliin ”Antti Raanta ja suoraan puhumisen tabu

  1. Jäin itse ihmettelemään tuon Raannan kommentoinnin rohkeutta tuoreeltaan. Olen ollut (ja olen yhä) käsityksessä että Pohjois-Amerikkalaisessa joukkuekulttuurissa (tai missään joukkuekulttuurissa sen kummemmin) ei koskaan eikä missään olosuhteissa sanota ääneen että toivotaan omalle joukkueelle tappiota. Vielä lisämausteena se, että Raannan nimi päätyi toiveista huolimatta ikuisesti kannun kylkeen. Ymmärrän, että moinen julkitulo tulkitaan härskinä, kun ajettelee että samassa tiimissä pelasi yhtälailla pienellä jääajalla ja vähällä luotolla muuan Kimmo Timonen. Ikäänkuin Raannan maailmassa menestys muulle joukkueelle olisi väärin jos häntä kohdellaan huonosti joukkueenjohdon puolelta.

    • Tottakai se kuulosti tekopyhältä kommentilta. Kun artikkelin luki kokonaisuudessaan, pystyi aistimaan Raannan pettymyksen tilanteeseen _juuri sillä hetkellä_, mutta kuitenkin oli hyvä fiilis olla takaisin porukassa. Raanta puhui nimenomaan tuosta kohtelusta ja tuntemuksista silloin. Ei se ollut niinkään katkeruutta millaiseksi se oli tulkittu. Noh, se oli sanottu ja laitettakoon kokemattomuuden piikkiin. Ei varmaan ajatellut niin sanoessaan, että sana menee Yhdysvaltoihin asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s