NHL Power Week: Harjoitusleiriennakko suomalaisittain

NHL viettää edelleen hiljaiseloa suurimmalti osin ennen kuin harjoitusleirit alkavat parin viikon päästä. Suomalaispelaajat viettävät vielä aikaa Suomen päässä, joskin osa tulokkaista on päässyt haistelemaan kapeita kaukaloita ns. kehitysleirien muodossa (development camp) muodossa. Lisäksi NHLPA esittelee juurikin tällä hetkellä tulokasosastoa omassa tapahtumassaan (NHLPA Rookie showcase). Kirkkaimmat tähdet tuikkivat Connor McDavidin ja Jack Eichelin yllä ja suomalaisia edustavat ainakin Julius Honka ja Kasperi Kapanen.

Ketkä suomalaiset sitten taistelevat pelipaikasta?

Turkulaisittain suurimman mielenkiinnon harjoitusleirien osalta vie Mikko Rantanen, joka uhkuu itseluottamusta pelipaikan suhteen. Mikäli paikallismediaa on uskominen, Rantanen oli Avalanchen kehitysleirin paras pelaaja, mikä ei ollut iso yllätys ottaen huomioon, että nuorimies on seuran ykkösvaraus kovatasoisimmassa draftissa kymmeneen vuoteen. Kotimaassa on jostain syystä pidetty Rantasen heikkoutena luistelua, kun taas Pohjois-Amerikassa luistelutaitoa on ylistetty – etenkin nopeita käännöksiä. Tiedä sitten ketä uskoa.

Rantasen urakka varsinaisella harjoitusleirillä alkaa 13.9. ja kapteeni Gabriel Landeskog sekä muut veteraanit liittyvät joukkoon 17.9. Avalanchen harjoitusottelut alkavat 22.9. Eroavaisuudet johtuvat siitä, että tulokkailla harjoitusleirit kestävät kauemmin kuin veteraaneilla (enemmän kuin 50 NHL-ottelua), joilla maksimikesto harjoitusleirillä on 20 päivää.

Iltalehden tuoreen NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrénin mukaan Kasperi Kapanen aloittanee leirit Toronto Maple Leafsin organisaatiossa. Tila on ainakin vielä sen verran ahdasta ylhäällä, että kausi alkanee toki Torontossa, mutta Marliesin paidassa. Loukkaantumisten ja/tai hyvän harjoitusleirin myötä kaikki on kuitenkin mahdollista.

Harjoitusleireillä isoa mielenkiintoa herättävät ainakin Liigasta loikanneet Joonas Donskoi (Sharks) ja Joonas Kemppainen (Bruins), jotka taistelevat paikasta kokoonpanossa. Molemmilla on täysi työ päästä pelaamaan koko kausi showssa.

Ensi kaudella kuitenkin Dallasilla on käsissään pitkästä aikaa kunnon suomalaisjoukkue, joskin tällä kertaa alakerrassa. Joukkueen maalivahtitandemissa on Kari Lehtonen sekä Antti Niemi, mutta pakistossa voi hyvänä päivänä viilettää kolmekin suomalaista. Jyrki Jokipakka pelannee koko kauden ylhäällä, mutta myös Esa Lindell ja Honka saattavat molemmat esiintyä Dallas Starsin paidassa loukkaantumisten myötä.

Suomalaisia ei ole liikaa nähty Los Angeles Kingsin paidassa. Viimeisen esiintymisen on tainnut tehdä nykyinen TPS-pelaaja Lauri Tukonen melkein 10 vuotta sitten. Nyt on kuitenkin pientä toivoa ilmassa, sillä viime Alex Lintuniemi teki Kingsin kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen, mikä tarkoittaa luonnollisesti aluksi bussiliigaa, mutta odotan innoissani mitä leiriraporteissa lukee Lintuniemen kohdalla.

Hitaasti ja varmasti kehittyvä Artturi Lehkonen jatkaa pelaamista Frölundassa, mutta osallistunee Canadiensin harjoitusleirille. Heinäkuun alussa Lehkonen nähtiinkin jo prospektileirillä, joka meni kuulemani mukaan ”hyvin”. Pääasia oli, että Lehkonen pääsi vihdoinkin jäälle, nimittäin nuori hyökkääjä on ollut leirillä kahdesti aikaisemmin, mutta on kärsinyt muun muassa rannevammasta eikä ole päässyt osallistumaan jääaktiviteetteihin.

Patrick Kanen kohun myötä Chicago Blackhawks on varmasti leirien alkaessa suurennuslasin alla. Suomalaisittain joukkue on mielenkiintoinen, sillä ainakin Teuvo Teräväisen roolin odotetaan kasvavan. Lisäksi pakistosta paikkaansa hakee Islandersista treidattu Ville Pokka, joka pelasi viime kaudella pätevästi AHL:n puolella.

Hurricanesissa Rasmus Rissanen saa tehdä olan takaa töitä, jotta onnistuu pitämään nälkäiset tulokkaat takanaan, kun leirit päättyvät. Tuore varaus Noah Hanifin ja NCAA:ta viime kaudet pelannut Jaccob Slavin ovat ainakin kärkkymässä vastuuta.

Yhdessä ensi kauden mielenkiintoisimmassa joukkueessa Edmonton Oilersissa saattaa näkyä muutakin suomalaisväriä kuin vastikään Phoenix Coyotesista treidattu Lauri Korpikoski. Viime kaudella organisaatioon hankittu Iiro Pakarinen pelasi suurimman osan kaudesta AHL:ssä, mutta pelasi NHL:n puolella 17 ottelua. Vakituinen paikka kokoonpanosta on erittäin epätodennäköinen.

Minnesota Wild jatkaa ensi kaudella tekemättä isompia muutoksia kokoonpanoon. Joukkueessa on ihailtava suomalaisedustus ja farmijoukkue Iowa Wildissa viime kaudella pelannut Michael Keränen niin ikään osallistuu harjoitusleirin koitoksiin. En sano, että Keräsellä on edessään mahdoton tehtävä murtautua kokoonpanoon, mutta todennäköisin osoite on Portland St. Paulin sijaan.

Historiallisessa ”piste per peli”-kerhossa mustana hevosena majaileva Miikka Salomäki kisailee pelipaikasta Nashvillessä. Tasan yhden pelin Predators-nutussa pelannut Salomäki pelasi ihan hyvän kauden Milwaukeessa, joskaan ei aivan yltänyt pisteissä edelliskauden lukemiin. Predsissä ei ole rehvasteltu oikeiden laitureiden lukumäärällä, mutta nekin paikat on täytetty senttereillä, joita joukkueessa on enemmän kuin puolustajia. Lisäksi leirillä nähtäneen jälleen yksi tuleva suomalainen huippuvahti Juuse Saros, sekä Kristian Näkyvä. Molemmat pelaavat ensi kauden Salomäen seurana Milwaukee Admiralsissa.

Kaikkien odotusten vastaisesti viime harjoitusleireiltä melkein Bluesin NHL-kokoonpanoon murtautunut Petteri Lindbohm pelaa mitä todennäköisimmin ylhäällä koko kauden. Tarina on sikälikin säkenöivä, että HIFK:n kasvatin piti pelata viime kausi Vaasan Sportissa, vierailtuaan ensin NHL-leirillä.

Tampa Bay Lightningin leirillä nähdään Valtteri Filppulan lisäksi toinen suomalainen, nimittäin Henri Ikonen. Savolinnalainen viettää ensi kauden Syracuse Crunchissa, mutta Lightningin organisaatiossa pelaaminen saattaa olla kehityksen kannalta yhtä hyvä juttu kuin pelata Detroit Red Wingsissä. Lupaukset saavat kypsyä rauhassa.

Joel Armia. Megalomaanisessa Evander Kane-kaupassa Jetsiin siirtynyt Armia on se ikuinen lupaus. Positiivista on, että mieheen edelleen uskotaan. Armia aloittaa tulokassopimuksensa viimeisen kauden ja nyt on annettava ne näytöt mitä on annettavissa. Armia pelasi ennen kauppaa Rochester Americansissa erittäin hyvin tehden 25 pinnaa 33 ottelussa, mutta kaupan jälkeen bussiliigan pelit eivät sujuneet ihan yhtä mallikkaasti. Roolikin oli varmasti pienempi joukkueen sisällä. Positiivisnegatiivista porilaisen tilanteessa on myös se, että Jetsissä joutuu kilpailemaan pelipaikasta nuorien ja nälkäisten kavereiden kanssa, joilla on jo NHL-pelejä alla. NHL-pelit tulevat olemaan erittäin kortilla.

————————————-

Luettelin siis yllä pelaajia, jotka roikkuvat NHL-paikan kynnyksellä tai pelaavat liigassa parin vuoden sisällä. Vuosi takaperin Ruisrockissa eräs festivaalivieras kyseli mielipidettäni Frans Tuohimaan NHL-potentiaalista, minkä tyrmäsin ehkä turhankin tylysti toteamalla ”Kuka Frans Tuohimaa?”. Eli jos seuraamasi pelaaja unohtui mainita blogipostauksessa, niin laita mies kommenttikenttään, niin alan seuraamaan välittömästi uraa.

Vuonna 2011 seitsemännellä kierroksella varattu Tuohimaa pelasi viime kaudella pääosin farmin farmissa ECHL:ssä ja on ilman NHL-sopimusta. Ensi kausi menee rapakon takana Ruotsissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”NHL Power Week: Harjoitusleiriennakko suomalaisittain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s