Sami Aittokallio ja lainasopimus Kärppiin

Olenko joskus kertonut kuinka paljon rakastan NHL:n sääntöjä? Alunperin blogin tarkoitus oli selventää suomalaiselle katsojakunnalle NHL:ää uutisten takaa, ja näitä tekstejä myös tuli etenkin ensimmäisenä vuotena solkenaan ja nuo vanhat artikkelit välimieskäsittelyistä ja vapaista agenteista ovatkin blogin googlesuosikkeja.

Nyt törmäsin twitterissä toimittaja Ilari Savosen ongelmaan, jossa hän pohti Sami Aittokallion tilannetta. Aittokalliohan oli vanhojen sopimusten rauetessa rajoittamaton vapaa agentti ja näin ollen päätyi pelaamaan Kärppiin. NHL-unelma paketissa, vai menikö se sittenkään niin?

Colorado Avalanche tiedotti Aittokallion tehneen vuoden mittaisen sopimuksen heidän kanssaan ja generalfanager.comin mukaan Aittokallion sopimus sisälsi pykälän ”European Assignment Clause”.

Pykälä on suomalaisten kohdalla harvinaisempi, sillä tavallisestihan meidän pelaajat pelaavat siellä missä NHL-seura haluaa heidän pelaavan; Liiga, AHL, ECHL jne. Aittokallio halusi pitää portin auki rapakon taakse ja Avalanche taas halusi säilyttää oikeudet rajoitettuun vapaaseen agenttiin tekemällä sopimuksen.

European Assignment Clause ei ole ihan suoranaisesti virallinen termi, vaan ihka oikea termi löytyy NHL:n työehtosopimuksen (CBA) sivulta 52 ja sieltä kohta 11.19:
”11.19 Loan to Clubs Outside North America. The SPC of any Player may contain a clause that provides that, in the event his NHL Club Loans the Player to a club outside the NHL, during the period of such Loan, the Player shall have the option to be Loaned to a club of his choice outside North America.”

Kohta on tuttu tiettyjen venäläispelaajien kohdalla, kuten esimerkiksi Sergei Plotnikovin, Valeri Nitsushkinin ja veikkaisin että myös vaikkapa Artemi Panarinin kohdalla. Jos he eivät halua mennä pelaamaan bussiliigaan, he voivat mennä pelaamaan lainasopimuksella Eurooppaan. NHL-seuran kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että heidän ei tarvitse maksaa kaksisuuntaisen sopimuksen ns. ”farmipalkkaa”.

Aittokallion tilannetta toki sekoitti se, että hän pelasi Kärpissä jo ennen uutta NHL-sopimusta ja näin ollen sopparin tehtyään päätti käyttää optionsa pelata Euroopassa, koska tie NHL:n parrasvaloihin on tukossa Semjon Varlamovin ja Reto Berran täyttäessä coloradolaisnutut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s