Minne menee Maple Leafs?

Viitossentterin blogi on pitänyt kesän osalta hiljaiseloa melkeinpä ihan tarkoituksella. Kohta alkavat kuitenkin harjoitusleirit ja sitä myöten viikkoraportit maailman parhaasta jääkiekkoliigasta. Vedonlyöntifirmat ovat nekin pikkuhiljaa heräämässä henkiin ja monet niistä, kuten Unibet, tarjoaa jo voittajakertoimia NHL:n ensi kauteen.

Ensi kaudelta odotan suurella mielenkiinnolla Toronto Maple Leafsin suuntaviivoja. NHL:n ylivoimaisesti rikkain seura on voittanut Stanley Cupin viimeksi vuonna 1967. Joukkueen menestys ei ole koskaan ollut panostuksesta kiinni, vaan sinne on yksinkertaisesti löydetty lähes aina väärät miehet kokoonpanoon.

Joukkue erotti kauden päätteeksi joukkueen taustavoimista lähes kaikki ja kymmeneen vuoteen varmasti kymmenes uudelleenrakennus pääsi käyntiin. Ensi töiksi joukkue palkkasi uudeksi päävalmentajaksi markkinoiden halutuimman päävalmentajan, Mike Babcockin. Heinäkuun puolivälissä joukkue palkkasi Ari Vuoren euroopan kykyjenetsinnän esimieheksi ja muutamaa päivää myöhemmin putosi iso pommi ja Lou Lamoriello palkattiin toimitusjohtajaksi.

Vuori tuli Babcockin tapaan Red Wingsin organisaatiosta ja näin ollen on todennäköistä, että Babcockilla oli sanansa pelissä valinnan suhteen. Vaikka me täällä Suomessa ja etenkin Turussa olisimme mitä mieltä tahansa miehen otteista TPS:n puikoissa, NHL:ssä miehen vaikutus Red Wingsin rosteriin varmasti tiedetään.

Oletin Lamoriellon GM:n uran lähes varmasti päättyneen Ray Sheron myötä, koska Lamoriello ja New Jersey Devils ovat lähes erottamaton voima. Lamoriello toi Devilsiin aikoinaan paljon työetiikkaa ja sen että pelaajat eivät kukkoile joukkueessa. Ei isoja pelinumeroita eikä rehottavia partoja. Arvelisin, että Lamoriello tuo kurin Maple Leafsiin. Joukkueessa on nyt kaksi todella voimakasta auktoriteettia päättävissä rooleissa.

Pelaajamateriaali syvemmäksi

Joukkue kauppasi isoimman hyökkäysvoimansa Phil Kesselin Pittsburgh Penguinsiin. Kesselin lisäksi Pennsylvaniaan matkasi Tyler Biggs, Tim Erixon ja toisen kierroksen varausoikeus vuoteen 2016. Maple Leafs sai kaupassa Kasperi Kapasen, Scott Harringtonin, Nick Spalingin sekä ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausoikeudet vuoden 2016 draftiin. Ilkeämielisimmät sanoivatkin, että Penguinsilta saatu ykköskierroksen varausoikeus ja Maple Leafsilta poimittu toisen kierroksen varausoikeus eivät ole järin kaukana toisistaan.

1:1 pelaajavertailussa toki Harrington ja Spaling ovat (vain) aavistuksen laadukkaampia kavereita kuin hutivaraus Biggs ja ikuinen kauppatavara Erixon. Kapasessa on edelleen potentiaalia olla top-6-hyökkääjä, mikäli kehityskaarta on havaittu. Silti Kessel lähti aivan liian halvalla. Kaupassa haisee se, että Kesselistä piti päästä eroon hinnalla millä hyvänsä.

Kun pelaajamateriaalia katsoo yleissilmäyksellä, huomaa sieltä puuttuvan kaikki vähääkään tähtitason pelaajat. Hyökkäyksen kallein pelaaja on Nathan Horton, joka ei tule pelaamaan enää peliäkään NHL:ssä. Jos ihmeellisiä ei tapahdu, Kapanen ei näe NHL:n parrasvaloja ensi kaudella, vaan hakee vauhtia NHL-kuvioihin Toronto Marliesin riveistä. Tilanne on tosin Kapasen kehityksen kannalta hyvä, sillä mikäli Maple Leafsiin periytyy vähääkään Red Wingsistä tuttua kehityskulttuuria, niin nuori suomalainen on hyvissä käsissä.

Joukkue on selvästi koottu siten, että se pystyy hyökkäämään kolmella ketjulla ja näin ollen kahteen ensimmäiseen ketjuun ei tulee liikaa kuormitusta. Mutta. Vaikka se on syvä, niin se ei ole sitä tarpeeksi laadukkaalla tavalla.

Vuoden jatkon tehnyt Nazem Kadri tulee olemaan uransa kääntöpisteessä ja uskon että kovapäinen nuorukainen lunastaa paikkansa ehkä jopa Tyler Bozakin paikalla ykkösketjun keskellä.

Komarovin rooli

Suomalainen voimahyökkääjä Leo Komarov hankittiin joukkueeseen kolmoskentän laitaan. Uudistunut joukkue luo haastetta Leksalle, mutta äärimmäisenä joukkuepelaajana tunnettu mies tuskin jää paitsioon joukkueessa. Komarovia on arvostettu jokaisessa joukkueessa missä hän on pelannut urallaan. Ja aina kannattajien suosiossa.

On spekuloitu Kanadan päässä, että Komarovista olisi uudessa Maple Leafsissa ehkä neljännen ketjun laitaan, mutta en ole koskaan antanut juurikaan painoarvoa lehtimiesten spekulaatioille. Toki ajatuksena tekstissä oli, että Babcock peluuttaisi tasaisemmin neljää ketjua.

”Keskinkertainen” Bernier ja keskinkertainen puolustus

MTV uutisoi Maple Leafsin sijoittaneen kahdeksan miljoonaa dollaria keskinkertaisuuteen, eli Jonathan Bernieriin. Perusteluissa luki, että Bernierin tilastot olivat keskinkertaiset. Kenen tahansa maalivahdin tilastot ovat keskinkertaiset, kun edessä pelaa enemmän kuin keskinkertainen joukkue.

Bernier kuitenkin kaappaa kiekkoja keskinkertaista paremmin ja se on ihan fakta. Bernier pelannee kauden ykkösveskan paikalla, joskin James Reimer saa kakkosveskaksi paljon vastuuta.

Joukkueen keskinkertaisin osasto on puolustus. Sen johtotähtenä on seitsemän miljoonan hintalapulla varustettu kapteeni Dion Phaneuf. Joukkueen laadukkaampaa pakistoa edustaa kapun lisäksi huippulupaus Morgan Rielly ja aavistuksen kokeneempi kettu Jake Gardiner. Jos tuolle kolmikolle antaa arvosanan kahdeksan, niin loput kaverit ovat keskiarvoltaan vitosta.

Jos Maple Leafs ensi kaudella yltää pudotuspeleihin, se olisi melkoinen pommi. Joukkue on tasoltaan heikentynyt viime kaudesta, mutta valmennus on uomissaan. Kysymys onkin pitkälti siitä, että onko joukkue pelannut tasonsa alle? Ja saako Babcock joukkue pelaamaan tasollaan jos näin oli.

Atlantin divisioona on tasoltaan todella kova, etenkin kun Buffalo Sabres on vahvistanut merkittävästi itseään viime kaudesta ja Florida Panthersin nuori lauma on vuoden verran kokeneempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s