Tapaus Subban

Montreal Canadiensin supertähtiosaston puolustaja PK Subban heitettiin ensimmäisestä osaottelusta huitaistuaan Senatorsin tulokashyökkääjä Mark Stonea käsille. Fanipainotteisessa keskustelussa syytettiin Stonea filmaamisesta ja tuomareita ylireagoinnista.

NHL:n säännöt ovat tässä kohtaa yksiselitteiset. Subban vetää hirvittävällä yläviikatteella Stonea suoraan lapasille, joten kysymys on A. Huitominen ja B. Vahingoittava huitominen, joten sääntökirjan mukaan erotuomarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa Subban pelistä.

Subban pääsi jo ensimmäisessä erässä kuin koira veräjästä huitaistuaan suoraan kupoliin Jean-Gabriel Pageauta. Subban protestoi niin kovaa tilanteen jälkeen, että katsojasta näytti siltä että takuuvarma jäähy muuttui vain pelikatkoksi korkeasta mailasta.

On täysin yhdentekevää oliko Subbanin tarkoitus lyödä Stonea käsille vai ei. Ei kukaan pelaaja tahallaan halua rikkoa toista, vaan korkeintaan moukaroida pehmeäksi. Subban on vastuussa omasta pelivälineestään ja kuten pelin oma historia osoitti, maila heilui täysin miten sattui. Jos kyseisessä tilanteessa maila olisi osunut toiseen mailaan, se olisi ollut päivänselvä kakkonen huitomisesta.

Pelikieltoa vai ei?

Runkosarjassa Subban olisi saanut aivan varmasti pelikieltoa ja nytkin teko oli pelikiellon arvoinen – oli pudotuspelit tai ei. Stonella ilmoitettiin olevan ranteessa hiusmurtuma ja pelaaminen jatkossa voi olla epävarmaa. Pudotuspelit ovat eri maailma ja silloin myöskin pelikieltojen jakamisessakin ilmenee tietty munattomuus ja varsinkin Subbanin tapauksessa. Olisi ollut huomattavasti helpompaa antaa pelikieltoa Brandon Prustille.

Senators on pelannut ensimmäisen ottelun jälkeen voimakasta mediapeliä ja tuominnut ahkeraan Subbanin ja Canadiensia likaisesta pelistä. Toivottavasti takaraivossa muistavat kuinka käytännössä pehmittivät koko ottelun Brendan Gallagheriä. Mediapelin tarkoituksena on psyykata ja epäilisin että Stone on sankaritarinan värittämänä takaisin kokoonpanossa ensi yönä. Jos ei ole, niin noh… Sitten ei ole ja menetys on Senatorsille merkittävä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tapaus Subban

  1. Pudotuspeleissä nämä soturit pelaavat ihan käsittämättömän vammasuman kanssa, vrt. Brett Hull aikanaan Dallasin voittaessa ja viime vuosilta vaikkapa Patrice Bergeron. Mikäli Stonen ranne onnistutaan puuduttamaan (toki hiusmurtuma on sangen kiusallinen ja riski isompaan remonttiin on olemassa) niin mies saattaa pelata ainakin rajatulla jääajalla, mutta riippumatta siitä, pystyykö Stone enää tässä sarjassa tai tällä kaudella pelaamaan, Subbanin teko (ja teot tuossa matsissa ylipäätään) pitäisi rankoa sääntökirjan antamissa puitteissa. Olkoon miten tähtipuolustaja hyvänsä; jos käyttäytyy kuin idiootti, niin siitä pitää maksaa. Muuten tämä homma lähtee taas käsistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s