NHL Power Week 24 – runkosarja ohi

Runkosarja päättyi juuri niin kuin sen pitikin. Viimeisiä pudotuspelipaikkoja piti odottaa pitkälle aamuun ja lopulta kävikin niin, että nykypäivän kestomenestyjä Boston Bruins putosi pois jatkopeleistä. Loukkaantumisten kiroama Pittsburgh Penguins joutui keskinkertaisella pakkikalustolla todellisiin vaikeuksiin pudotuspelitaistelussa, mutta varmisti paikkansa 2-0-voitolla Buffalo Sabresista.

No miten se runkosarja sitten lopulta meni ja miltä se näytti?

Yksilölajien kokonaiskilpailu

Ennen kautta laitoin parhaita pelaajia riviin vedonlyöntitoimistojen kertoimien mukaan ja silloin ennustin, että pistepörssin voittaa Sidney Crosby, maalipörssin Steven Stamkos ja paras maalivahti on Henrik Lundqvist tai Tuukka Rask. Kaikki pieleen.

Viimeisen yön hattutempun siivittämänä Dallas Starsin voimalaituri Jamie Benn tuli kärkikolmikosta takaa ohi ja voitti kaikkien odotusten vastaisesti NHL:n pistepörssin. Se oli käsittämätön yllätys. Benniä suurempi yllätys kuitenkin oli se, että NHL:n pistepörssi voitettiin alhaisimmalla pistemäärällä koskaan 82 ottelun sarjassa. 87 pistettä on alitettu viimeksi 60-luvulla, mutta silloin otteluitakin pelattiin 70. Peli on muuttunut taktisemmaksi ja joukkueet osaavat sulkea pois vastapuolen ykkösviisikoiden peliä, joten joukkueiden menestyksen mittapuu on se, että tulosta tehdään vähintään kolmen ketjun leveydeltä. 15 pelaajaa pystyivät tekemään pisteen per peli, joista kahdeksan pelasivat enemmän kuin kaksi ottelua.

Paras maalintekijä oli ylivoimaisesti Aleksander Ovetskin, joka äityi huippuvireeseen vasta joulun jälkeen. Alkukaudesta Ovetskinin erkkari oli sen verran tahmeaa, että verkot eivät heiluneet, vaikka muuten tuli tulosta.

Vezina trophy

Maalivahdit olivat tämän kauden supertähdet ja kirkkaimmin loisti Carey Price, joka vei ykköspaikan kaikissa maalivahtitilastoissa, paitsi nollapeleissä. Sen tilaston vei kymmenellä nollapelillä Marc-Andre Fleury. Pricen takana olivat Pekka Rinne ja Devan Dubnyk. Kaksikosta jälkimmäinen oli todellinen mysteeri. Kukaan ei oikein odottanut mitään, kauppaa kritisoitiin ja lopulta Dubnyk näytti kaikille mistä materiaalista hänet on tehty.

Dubnyk otti Wildille 39 ottelussa 27 voittoa, päästettyjen maalien keskiarvo oli 1,78 ja torjuntaprosentti 93,6. Dubnyk käytännössä pelasti Wildin kauden, sillä Darcy Kuemper ja Nicklas Bäckström olivat täysin floppeja tällä kaudella. 19 ottelussa Bäckströmin torjuntaprosentti oli 88,7.

Hart trophy

Kun valitaan runkosarjan arvokkainta pelaajaa, mittapuuna on se, että kuka on vaikuttanut eniten joukkueensa menestykseen. Tällä hetkellä kisassa ovat samalla viivalla Price, Rinne, Ovetskin, Dubnyk ja miksei myös Crosby. Katsokaa vähän, että minkälaisten ketjukavereiden kanssa Crosby teki eniten pisteitä per ottelu koko sarjassa. Minun ääneni menisi Dubnykille tai Pricelle.

James Norris trophy

Norris trophyllä valitaan NHL:n vuoden puolustaja mikä tarkoittaa sellaista kaveria, joka on hyvä molempiin suuntiin kenttää, vaikka todella usein pytyn on saanut eniten pisteitä rohmuava puolustaja. Eniten pisteitä keräsi ruotsalaispakki Erik Karlsson, toiseksi eniten San Jose Sharksin Brent Burns ja kolmanneksi eniten Canadiensin tähti P. K. Subban. Burns voitaneen laskea kolmikosta ulos. Vaikka tekee paljon pisteitä, pitää parhaan puolustajankin meriitteihin kuulua pudotuspelit. Siksi valitsenkin hevosekseni Karls… Eikun siis Subbanin. Puolustuspäässä Subban on monipuolisempi.

Jack Adams award

Vuoden valmentajalle annettava pysti menee tänä vuonna Peter Laviolettelle, joka kuskasi Predatorsin divisioonan kärkisijoille. Ajoittain Predators oli koko NHL:n paras joukkue. Viime kaudella Barry Trotzin komentama saalistajalauma ei selvinnyt edes pudotuspeleihin, mutta tällä kaudella ilme on ollut täysin eri. Joukkue on osoittanut, että pystyy pelaamaan hyökkäävää kiekkoa. Kisassa ovat mukana myös Capitalsin Barry Trotz ja ja Flamesin Bob Hartley.

Frank J. Selke trophy

Parhaan puolustavan hyökkääjän palkinto menee sille pelaajalle, joka osaa pelata parhaiten kahteen suuntaan. Joskus takavuosina tällaisen pelaajan määritelmä oli Jere Lehtinen, nykypäivänä Pavel Datsjuk. Ei ole yksiselitteistä määritelmää sille, että palkinnon pitäisi mennä juuri parhaan tehotilaston saaneelle hyökkääjälle tai sille, joka riistää eniten kiekkoja. Jos tehotilasto olisi yksinään määrittelevä tekijä, palkinnon voisi antaa koko Tampa Bay Lightningin kakkosketjulle. Kiekonriistossa Calder trophyä jahtaava Mark Stone on ykkönen, minkä pitäisi olla hyvään tehotilastoon yhdistettynä määrittävä tekijä.

Calder Trophy

Vuoden tulokas on todella kinkkinen. Palkintoon valitaan kolme ehdokasta ja tällä kaudella neljä pelaajaa ovat oikeutettuja saamaan ehdokkuuden: Johnny Gaudreau, Stone, Filip Forsberg, sekä Panthersin junioritähti Aaron Ekblad. Yhdenkään valinta ei varsinaisesti olisi oikeusmurha, mutta kolmikosta Gaudreau ja Ekblad ovat pisteiden lisäksi vaikuttaneet joukkueensa menestykseen. Flames selviytyi pudotuspeleihin ja Panthers oli mukana taistossa viimeiseen asti. Minun ääneni menee Ekbladille, vaikka Gaudreau sen varmasti voittaa.

Yksilölajien suomalaiset

Suomalaiset onnistuivat heikoimmin sitten 80-luvun alun. Mikko Koivu ja Valtteri Filppula päätyivät 48 pisteeseen, Jori Lehterä ja Jussi Jokinen saivat kasaan 44 pistettä. Paras suomalainen maalintekijä oli 16 maalilla Aleksander Barkov. NHL:ssä esiintyneistä suomalaisista kiikareille päätyi kolme pelaajaa: Joel Armia, Rasmus Rissanen ja Kimmo Timonen.

Koivu olisi hyvin voinut menestyä alkukaudestakin, mutta pätevän kasarin puuttuessa Koivu joutui keskittymään puolustuspäähän. Dubnykin tullessa maalille, Koivu aloitti raivoisan pistetehtailun ja sai kasaan siedettävän määrän pisteitä.

Puolustuspäässä on tapahtumassa iloisia asioita. Vuosi sitten Sotshin olympialaisissa järkevien puolustajien kato oli aivan järkyttävä, mutta tunnelin päässä on valoa. Ne pelit, mitkä Olli Määttä pystyi loukkaantumisiltaan pelaamaan, olivat todella hyvää suorittamista ja kausi on osoittanut, että Penguins todella tarvitsee Määttää. Sami Vatanen keikkui alkukaudesta puolustajien pistepörssin kärkipäässä, mutta pitkän loukkaantumisen myötä putosi listalla alaspäin.

RR55, eli Rasmus Ristolainen sai onnettomassa Sabresin organisaatiossa tällä kaudella hurjasti vastuuta, ja pelasi välillä liki puolen tunnin otteluita. 20 pisteellä Ristolainen oli joukkueensa paras puolustaja. Aina niin ihana tehotilasto oli 32 pykälää pakkasella, mutta minkäs teet kun pelaat eniten ja joukkue vaihtaa kaikki edes silmänsä kiinni saavat veskarit pois kiekon tieltä? Puolustajan paikalla nähtiin tällä kaudella muun muassa Rissanen, Jyrki Jokipakka ja Petteri Lindbohm.

Joukkuelajit

NHL:n paras joukkue oli New York Rangers. Viime kausi osoitti, että joukkueessa pystytään tasaiseen tulokseen ja Rangers ei ollut missään vaiheessa kautta varsinaisesti huono. Kun Lundqvist oli loukkaantuneena, Cam Talbot paikkasi huikealla tasolla.

Eniten maaleja NHL:ssä tekivät Tampa Bay Lightning ja Dallas Stars, joista jälkimmäinen ei selvinnyt pudotuspeleihin. NHL:n pistelaskujärjestelmä (voitosta kaksi pistettä) pitävät sarjan niin tasaisena, että kukaan ei pääse karkaamaan ja lähes kukaan ei ole niin kaukana, että pudotuspelit karkaisivat lopullisesti käsistä kauhean aikaisin. Joukkueet joutuvat taistelemaan loppuun asti.

Eniten maaleja päästi Edmonton Oilers, mutta tehtyjen ja päästettyjen ero oli Buffalo Sabresilla kammottavat 113 maalia miinuksella. Vähiten maaleja päästi Chicago Blackhawks.

NHL:n pudotuspeleissä pelaa tällä kaudella viisi kanadalaista joukkuetta. Se on eniten yli kymmeneen vuoteen ja pitkästä aikaa kanadalaisella joukkueella on realistiset mahdollisuudet Stanley Cupiin, sillä yksi runkosarjan parhaista oli takavuosien menestynein joukkue, Montreal Canadiens.

NHL voitti muut joukkuelajit yllätyksellisyydellään. Kun katsotaan lähes mitä tahansa muuta joukkueurheilulajia, samat joukkueet roikkuvat kärkipäässä vuodesta toiseen vapaan markkinatalouden takia. Se kenellä on dollareita, se menestyy. NHL:n palkkakattojärjestelmä kuitenkin mahdollistaa sen, että dynastiat kestävät korkeintaan muutaman kauden. Tällä kaudella pudotuspeleistä jäi pois viime kauden hallitseva mestari Los Angeles Kings ja viime vuosien kestomenestyjä Boston Bruins.

Pudotuspelien otteluparit

Keskiviikon ja torsain välisenä yönä alkavat NHL:n pudotuspelit neljällä ottelulla. Otteluparit ovat:

02:00 Montreal – Ottawa
02:00 Washington – Islanders
03:30 Nashville – Chicago
05:00 Vancouver – Calgary

Seuraavana yönä pelataan loput ensimmäisestä ottelukierroksesta:

02:00 Pittsburgh – New York Rangers
02:30 Detroit – Tampa Bay
04:30 Minnesota – St. Louis
05:30 Winnipeg – Anaheim

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s