Lajivertailu on naurettavaa

Kirjoitan ensimmäistä ja viimeistä kertaa jalkapallosta.

Suomen maajoukkueessakin esiintynyt Real Madrid Castillan pelaaja Eero Markkanen päästi aivopierun, jonka tarkoitusta ylitulkitaan ihan syystäkin.

Jättäisin asian sikseen huonosti muotoiltuna provokaationa, mutta kun pari viikkoa takaperin tuli tämä:

Jos Markkanen ei olisi maajoukkuepelaaja, tämä ei olisi kirjoituksen arvoinen. Olen jättänyt omaan arvoonsa lähes kaikki ”kendo vittuun Suomesta”-huutelut, mutta myös ne huutelut, joissa jääkiekonseuraajat arvostelevat jalkapalloa lajina.

Lajien vertaaminen on lapsellista, typerää ja sillä ei saavuteta yhtään mitään. Olen itse pelannut jalkapalloa, jääkiekkoa ja seurannut lapsesta asti autourheilua. Jostain syystä näistä nousi suurimmaksi rakkauden kohteeksi juuri jääkiekko. Sanotaan näin, että minä pidän jalkapallosta, mutta rakastan jääkiekkoa. Markkasen mittapuulla olen siis tyhmä.

Markkasen kanssa on helppo samaistua siihen mielipiteeseen, että mikä merkitys jääkiekon MM-kisoilla on maailman mittakaavassa. Ei minunkaan mielestäni kisoja pitäisi pelata joka vuosi. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että me täällä Suomessa olemme kiekkokansaa, kun mitataan urheilua katsojien perusteella. Ennen kiekkoa, me olimme jää- ja jalkapallokansaa, mutta juuri jääkiekko ajoi yleisölajina kummastakin lajista ohi – ja kirkkaasti. Harrastajamääriltä olemme jalkapallokansaa.

Minut etäännyttää suomalaisesta jalkapallosta sen seuraajat tai voisi tarkemmin sanoa jalkapalloromantikot. Milloin käytän vääriä fraaseja, en ymmärrä että välimeren jalkapallo on draamaa ja teatteria filmauksineen ja en ymmärrä jalkapalloa uskontona. Aika ajoin syyllistetään rakkauttani jääkiekkoon sillä, että ei sitä kukaan maailmalla seuraa. Olen siis ikään kuin urheilumaailman hipsteri – seuraan ja pelaan marginaalilajia.

Muutama vuosi sitten kävin Melbournessa, Australiassa katsomassa aussifutiksen paikalliskamppailua. Aussifutista siis pelataan Australiassakin pienellä alueella, sillä suurin osa joukkueista tulee yhdestä osavaltiosta. Ottelussa oli 73 000 katsojaa, lehdet eivät kirjoita mistään muusta kuin aussifutiksesta ja jalkapalloa ei pidetä mitenkään suuressa arvossa. Australiassa jalkapallon edelle suosiossa menee myös rugby. Markkasen ei kannattaisi matkustaa mielipiteineen Australiaan. Siinä häpäistäisiin jo kansallista identiteettiä.

Loukkaannun joka kerta, kun jalkapalloromantikko arvostelee rakastamaani lajia, ja se on minun oikeus. Yhtälailla jalkapalloromantikko saa loukkaantua, kun kaltaiseni ”kendojanari” arvostelee jalkapalloa filmauksista ja teatterista. Se, miksi jääkiekko on jalkapalloa suurempi yleisölaji on suuri mysteeri. Olisiko aika nostaa kissa pöydälle ja pohtia asiaa, nimittäin en näe mitään syytä siihen miksei molemmat palloilulajit voisivat elää rinnakkain. Siksi juuri Markkasen kaltaiset lajin edustajat maailmalla eivät saa ruokkia lajivertailuilmiötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s