NHL Power Week 19 – Siirtorajan jälkimainingit

Siirtorajasta pystyisi kirjoittamaan romaanin mittaisen analyysin, mutta blogitekstissä puolella on parempi asiat mailanmitan päässä. Siirtorajan tapahtumat ovat lajin innokkaimpien seuraajien keskuudessa yksi vuoden kohokohtia, jos pelejä ei lasketa. Kanada pysähtyy siirtorajan ajaksi ja kaikki seuraavat silmä kovana tapahtumia.

Tämän vuoden suurin kauppa tehtiin jo Evander Kane-diilissä ja kun Toronto Maple Leafs ei päässyt eroon Dion Phaneufista kovan pyynnin takia, varsinaista pommia ei pudotettu viimeisenä päivänä.

Eniten otsikoita saaneessa siirrossa paikkaa vaihtoivat hieman tuntemattomammat pelaajat: Jordan Leopold siirtyi Minnesota Wildiin ja Columbus Blue Jacket sai vaihdossa Justin Falkin ja viidennen kierroksen varausnumeron. Treidin erikoisin puoli oli Leopoldin 11-vuotiaan tyttären, Jordynin kirjoittama kirje joka oli osoitettu Minnesota Wildin valmennusjohdolle. Kirjeessä Jordyn toivoi Wildin valmennusjohdon ottavan Leopoldin riveihinsä, koska perhe kaipaa häntä kotiin.

Lajin kyynisimmät seuraajat ehtivät epäilemään kirjeen aitoutta, mutta kirje on on tosissaan Leopoldin tyttären kirjoittama. Siitä ei ole epäilystäkään. Kirjeen tultua julkisuuteen oli valloillaan harhakäsitys, että kirje olisi saanut treidin aikaan, mutta näin ei ollut. Kirje oli kirjoitettu tammikuussa kouluprojektia varten ja oli pyörinyt Leopoldin vaimon facebook-seinällä, koska monen pelaajan vaimo ja perhe pystyivät samaistumaan kirjeeseen.

Leopold oli itse ehdottanut kirjeen ottamista pois siirtorajalla, mutta kirje pysyi ja päätyi lopulta Minnesotan paikallisradion lukemaksi, josta se meni viraaliksi. Kauppaa oltiin jo tekemässä kun kirje tuli ilmi, mutta Wildin toimitusjohtajan Chuck Fletcherin mukaan se antoi kaupalle vähän lisää vauhtia. Ja tämä siis sanottiin huumorilla.

Vaikka kirjeen voima oli alkuksi hieman liioiteltu, se oli kuitenkin hellyyttävä osoitus siitä kuinka raskasta jääkiekkoammattilaisen arki on pelaajalle.

Timonen meni lopulta Blackhawksiin, Jokinen pääsi kuin pääsikin pudotuspeleihin

Viime viikolla arvelin Kimmo Timosen siirtyvän cup contender-joukkueeseen ja näin todella kävi. ”Kime” saa nyt todellisen mahdollisuuden, sillä ottajana oli Chicago Blackhawks. Kaupan erikoista puolta osoittaa se, että Timosella oli täysi valta päättää omasta tulevaisuudestaan ja näin ollen oli halukas tulla kaupattavaksi juuri Blackhawksiin. Timonen itse kertoi että Predators oli myös vakavan harkinnan alla, mutta se ovi meni kiinni Cody Fransonin myötä. Katsoin toissayönä Timosen kauden ensimmäisen pelin ja olin hämmästynyt miehen otteista ottaen huomioon että se tosiaan oli ensimmäinen varsinainen peli sitten viime kevään.

Blackhawks menee tällä hetkellä todella all in-meiningillä, sillä se luopui Timosen myötä ensi kesän kakkoskierroksen varauksesta ja rental-pelaajien isoimman nimen Antoine Vermetten myötä ensi kesän ykköskierroksen varauksesta. Toki varausvuoroja on mahdollista saada kesällä myös takaisin päin mikäli esimerkiksi Patrick Sharp kaupataan varaustilaisuudessa. Joukkue saa liikkumavaraa palkkakattoon Patrick Kanen loukkaantumisen myötä, koska kun mies palaa pudotuspeleihin mennessä kokoonpanoon, palkkakatto ei vaikuta enää rosteriin. Joukkueessa on tällä hetkellä todella laadukasta syvyyttä.

Todellisen leipääntymisen merkkejä Maple Leafs-pyrähdyksen aikana näyttänyt Olli Jokinen myytiin loppujen lopuksi St. Louis Bluesiin. Jokisen motivaatiota pelata NHL:n yhdessä perinteisimmistä joukkueista kuvasti hyvin seuraava video:

Tyhjennysmyyjät

Liigassa kirosanana oleva tyhjennysmyynti on NHL:ssä fiksu temppu. Koska ensi kesän varaustilaisuudesta tulee yksi kovimmista vuosikymmeneen, ensimmäisen kierroksen varausnumerot ovat yhtä kovaa valuuttaa kuin tupakka-askit vankilassa.

Tämän vuoden kovimmat myyjät olivat epäilemättä Toronto Maple Leafs, Arizona Coyotes ja jopa koomisia piirteitä saanut Buffalo Sabres. Viimeiseksi mainittu kauppasi jopa pois mainiosti pelanneen Michal Neuvirthin. Jossain vitsailtiinkin, että mikäli Islandersista vaihdossa saatu Chad Johnson alkaa ottamaan kiekkoja, Arturs Irbe saa alkaa laittamaan varusteita päälleen. Sabres on selvästi kesällä maalivahdin tarpeessa ja kovin nimi vapaista agenteista on Antti Niemi, joka voi Sabresin kaltaisessa organisaatiossa hinnoitella itsensä miten haluaa.

Tyhjennysmyynnin voittaja oli epäilemättä Arizona Coyotes, joka nauttii ensi kesänä kahta ykköskierroksen ja kahta kakkoskierroksen valintaoikeutta. Joukkue sai hyvät korvaukset Vermettestä ja Rangersiin siirtyneestä Keith Yandlestä. Yandle-kaupan mukana Arizonaan meni vielä tulevaisuuden kyky Anthony Duclair.

Draftin ensimmäisenä ei varaa automaattisesti viimeinen joukkue, sillä se poistaa mahdollisuuden tahallaan häviämiseen. Ennen draftia suoritetaan lottoarvonta, jossa suurin mahdollisuus ykköskierroksen ykkösvaraukseen on luonnollisesti runkosarjan viimeisellä, mutta mahdollisuuksia on myös muilla joukkueilla valita viimeisenä. Prosentteja korjailtiin vielä tämän kauden alussa.

Vasen sarake osoittaa nykyiset kertoimet ja oikea sarake vanhat:

draftlottery

Mikäli siis Sabres odotetusti päätyy runkosarjan viimeiseksi, heillä on 20%:n mahdollisuus valita ensimmäisenä, joka on siis melko varmuudella Connor McDavid, joka voisi olla Sabresille tai mille tahansa joukkueelle Sidney Crosbyn kaltainen tuleva sarjan kiistaton ykkösnimi.

All in

Pittsburgh Penguins oli pari kautta sitten kieli pitkänä markkinoilla vahvistaakseen joukkuetta pudotuspelejä varten. Ray Shero tuolloin myönsikin avoimesti, että joukkue aikoo laittaa kaiken peliin.

Tällä kaudella on muutamassa joukkueessa havaittavissa samanlaisia elementtejä. Mainitsin jo aikaisemmin Chicago Blackhawksin, mutta myös Nashville Predators, Tampa Bay Lightning ja New York Rangers uhrasivat paljon tämän vuoden kannujahdin eteen. Kullakin joukkueella yhteinen tekijä oli puolustuspään vahvistaminen jollain asteella.

Blackhawks sai Brad Richardsia luotettavamman kakkossentterin, Predators sai hyvän joka paikan kolmosketjumiehen Mike Santorellin ja oman pojan Fransonin takaisin. Lightningin GM Steve Yzerman teki uhkarohkean tempun tekemällä kalliit kaupat: Bolts sai Flyersista Braydon Coburnin ja Flyersin suuntaan parrakas nuori puolustaja Radko Gudas sekä lisäksi vielä ykköskierroksen varausoikeus ensi kesälle ja kakkoskierroksen varausoikeus kesälle 2016. Coburn on eittämättä Gudasta laadukkaampi pakki (vielä), mutta ykköskierroksen varausoikeus oli järjetöntä antaa pois.

Vaikka moni muukin ilmoittautui kannujahtiin hyvillä syvyyttä tuovilla elementeillä, kuvaavaa monessa kaupassa oli tulevaisuuden uhraaminen. Kuka kannun sitten voittaakaan, viidentoista taistosta tippuneen joukkueen kannattajista löytyy viisastelijoita.

Red Wingsin toimitusjohtaja Ken Holland tunnetaan maltillisena kaverina tällaisina hetkinä, mutta tänä vuonna joukkue haki aktiivisesti puolustajaa. Järkälemäisen Phaneufin saaminen Toronton eteläpuolelle olisi ollut Red Wingsiltä harvinaisen kova siirto, mutta Holland ei höntyillyt ja piti lopulta Maple Leafsin pyytämää hintaa liian kovana. Lopulta joukkueeseen treidattiin Marek Zidlicky ehdollista varausvuoroa vastaan.

Myös Anaheim Ducks teki isoja, hyviä liikkeitä. Joukkue hankki liudan puolustajia, joista kovin nimi oli James Wisniewski. Hyökkäystä vahvistamaan tuli Panthersista rental-tason pelaaja Tomas Fleischmann, joka voi Ducksissa nousta arvokkaaksikin hankinnaksi. Panthersin hankittua tsekki- ja änärilegenda Jaromir Jagrin, Fleischmanille ei enää riittänyt hommia ja ensi kesänä umpi menevä soppari piti saada muutettua valuutaksi. Muuten Ducks toi hyvää syvyyttä rosteriin pudotuspelejä ajatellen.

Muita viikon tapahtumia

Pidin Calgary Flamesin kapteeni Mark Giordanoa yhtenä ehdokkaana Norris Trophyyn, mutta ne taisivat karista repeytyneen hauiksen myötä. Samaan hengenvetoon kärsivät aivan varmasti myös Flamesin pudotuspelihaaveet sillä Giordanon tuomio oli loppukausi.

Canadiensin maalivahti Carey Price otti Pekka Rinteestä niskalenkin Vezina-taistossa, sillä huippuvireessä oleva kanukki johtaa kaikkia mahdollisia maalivahtitilastoja. Päästettyjen maalien keskiarvo on niinkin alhainen kuin 1.92.

Sportsnetin toimittaja Chris Johnston oli tehnyt hienon videoreportaasin Justin Williamsista, joka tunnetaan paremmin nimellä ”Mr Game seven”. Video on koskettavan kovaa materiaalia miehestä, joka astuu esiin kun sillä on eniten väliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s