Lätkälaakson Levottomat – Jääkiekkosarjakuvaa nuoremmille

Sain käsiini uuden jääkiekkoaiheisen sarjakuvan nimeltään ”Lätkälaakson levottomat”. Kyseessä on sarjakuvakirjailija Ilkka Metsälän mukaan ”Suomen ja koko maailman ensimmäinen koko perheen humoristinen jääkiekkosarjakuva-albumi”.

Itselleni oli hieman yllätys saatekirjeen kertoma siitä, että edes Kanadassa ei ole vastaavanlaista albumia tehty, mutta uskoin vakuuttelut. Itselläni jääkiekkosarjakuvat rajoittuvat lapsena lukemiini Bustereihin, joissa oli esitelty jääkiekon ohella myös muita sarjakuvia. Urheiluaiheisia sarjakuvia kun maailmalta löytyy useita.

Kirja kertoo tarinan kahdesta veljeksestä, jotka asettuvat asumaan eri puolille Pohjolaa. Toinen asettuu Lätkälahteen ja toinen Lätkälaaksoon. Jälkimäisessä kylässä asunut veli onnistuu kehittämään uuden talvella pelattavan mailapelin nimeltä jääkiekko ja näin ollen kylät alkavat mittelöimään keskenään myös Pohjolan mestaruudesta.

Albumia ei ole suinkaan suunnattu vakavamieliseen lukemiseen, vaan pikemminkin luettavaksi perheen pienemmille. Jos minulla olisi alakouluikäisiä lapsia, kuvittelisin albumin uppoavan heihin vaihtoehtona vaikkapa Mauri Kunnaksen kirjoille. Kirja on persoonallisesti kuvitettu ja sopivan simppelisti tekstitetty, joten lukemisena hyvinkin harmitonta.

Jos kuitenkin tavoitteena on opettaa jälkikasvulle heti nuoresta pitäen, että missä maassa jääkiekko on oikein syntynyt (Kanada) ja missä sen kantamuotoa jääpalloa on ensimmäisen kerran pelatti (Englanti), niin kannattaa korostaa albumin kuvitteellisuutta. Albumissa mainittu Pohjola nimittäin näyttää erehdyttävän paljon Suomelta ja vaikka lätkämaa olemmekin, niin olemme adoptoineet lajin tänne.

En sano, että kirja on pakkohankinta lätkän ystäville, mutta ihan oivallinen lisä minkä tahansa lätkäperheen hyllyyn. Kirjasta välittyy taiteilijan innostus aiheeseen ja se on pelkästään hieno asia.

Linkki Lätkälaakson Levottomien kotisivuille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s