Jarkko Ruutu – kiistelty jääkiekkoilija

Jarkko Ruutu päätti lopettaa uransa jääkiekkoilijana. 18 vuoteen ammattilaiskiekkoilijana mahtuu monenlaista kautta, joista valitettavasti useimmiten muistetaan ne moraalisesti heikoimmat ja voidaankin ajatella, että Ruutu on persona non grata. Tässä blogissa on ollut ajoittain tapana puolustaa näitä ei-toivottuja pelaajia ja tehdään se nytkin.

Ruutu muistetaan NHL:stä hämmentäjänä ja tappelijana, mutta myös pelaajana joka osaa kiekollista peliä. Jos vaikka verrataan tavanomaiseen ”gooniin”, niin esimerkiksi Jared Boll tappelee kahdessa kaudessa kuin Ruutu koko NHL-urallaan, mutta on tehnyt reilusti heikommassa tahdissa myös pisteitä. Parhaimmillaan Ruutu tappeli kauden aikana seitsemän kertaa (2003-2004), mutta pääsääntöisesti tappeluita oli kauden aikana ”muutama”. Ruutu oli todella ärsyttävä pelaaja, mutta ei missään tapauksessa ”enforcer” tai ”goon”, kuten Boll tai John Scott.

Enemmänkin Ruutu muistetaaan NHL:ssä täydellisesti ajotetuista, sääntöjen rajamailla kulkevista taklauksista, jotka sekoittivat vastustajan pasmat. Näitä taklauksia on Youtube täynnä, mutta monelle päällimmäiseksi nousee mieleen vuoden 2006 olympialaisista, kun Jaromir Jagrin VM jäi laidan ja Ruudun kyljen väliin.

Taklausta paheksuttiin myös kotosuomessa kovin sanankääntein, mutta niin hurjalta kuin taklaus näyttääkin, niin lopputulokseen on vain yksi syypää: Jagr. Pää alhaalla, ei pidä huolta itsestään ja pelaa muinaismuisto päässä. Vaikka Ruutu tulee tilanteeseen kovaa, hän tulee kädet alhaalla, ilman potkuliikettä ja taklaa kiekollista pelaajaa. Jagr vetää juuri ennen osumaa pään alas.

Toinen Ruudun tähtihetki on Canucksin paidasta. Nykyinen Maple Leafsin kapteeni Dion Phaneuf, joka on itsekin melkoinen maantiejyrä, joutuu Ruudun taklaamaksi. Phaneuf tiputtaa hanskat jälkitilanteessa, kunnes Ruutu kamppaa hänet mennessään vaihtoaitioon. Voin vain kuvitella mitä Phaneufin päässä liikkuu.

Huolimatta äskeisen tilanteen koomisuudesta, NHL:ssä ollessaan Ruutu kunnioitti pelin kirjoittamattomia sääntöjä ja joutui usein vastaamaan teoistaan. NHL:ssä tappelut on niin perinpohjaisesti kirjoitettu sääntöihin että myllyissä ei ole mitään tulkinnanvaraa, alkaen siitä lähteekö paita irti tappelun aikana ja hakataanko halutonta tai jään pinnassa olevaa pelaajaa. En missään tapauksessa ihannoi tappeluita, mutta joskus ne rauhoittavat peliä riittävästi kun kentällä on pelaajia joiden ainoa tavoite on häiritä vastapuolta likaisilla tempuilla.

Sanotaan usein, että tietyt pelaajat ovat sellaisia joita vastaan vihataan pelata, mutta joiden kanssa rakastetaan pelata. Ruutu on juuri sellainen pelaaja. Kun hän allekirjoitti vapaana agenttina sopimuksen Pittsburgh Penguinsin kanssa, joukkueen tähtipelaaja Sidney Crosby soitti Ruudulle ja kertoi kuinka iloinen hän oli saadessaan miehen joukkueeseen. Samanlaisia kommentteja antoi myöhemmin myös Ottawa Senatorsin Jason Spezza.

Crosby on saanut kärsiä Ruudun luonteesta useaan otteeseen. Torinon Olympialaisissa puolivälierässä Kanadaa vastaan Crosby kävi useaan otteseen valittamaan Ruudusta tuomarille. Sen jälkeen kun Crosby oli saanut nauttia kaksi kautta Ruudun seurasta pukukopissa, Senatorsin paidassa ei herunut enää yhtään lämpöä entiselle joukkuekaverille. Tässä videossa Ruudun jalat mystisesti halvaantuivat ja hän ei päässyt nousemaan ylös Crosbyn naaman päältä.

Kiistelty persoona palasi muutama vuosi sitten Suomeen ja Helsingin Jokereihin. Lopputulos oli kaikkea muuta kuin jääkiekon kirjoittamattomien sääntöjen kunnioittamista. Ruutu ei kunnioittanut kentällä ketään eikä mitään, koska ei tarvinnut. Kukaan ei vaatinut häntä vastuuseen. Kun vastustaja tiputti hanskat, Ruutu käänsi selkänsä ja hanskat tiputtanut pelaaja lähti suihkuun tappelun aloittamisesta. Ruutu jatkoi peliä ja kukaan ei voinut asialle mitään. Hän sai luotua ympärilleen auran, missä hän ärsytti jo pelkästään sillä että saapui hallille. Ja vaikka Ruutu olisi sanonut mitä julkisuudessa, kaikki temput olivat täysin laskelmoituja. NHL:ssä samankaltainen pelaaja oli Sean Avery, joka oli Ruutu potenssiin kymmenen, mutta Liigassa hän oli kukkona tunkiolla.

Vaikka meillä täällä Suomessa ajateltaisiin mitä Ruudusta, niin seurojen piirissä hän oli haluttu pelaaja, ja pelkästään siksi että pääsi pelkällä olemuksellaan vastustajan kypärän sisään.

Ruutu pelasi NHL:ssä kymmenen kautta ja 652 ottelua, joissa hän teki 142 pistettä, kärsi 1072 jäähyminuuttia ja tappeli kaikkiaan 37 kertaa. Henkilökohtaisten tilastojen lisäksi hän pelasi SM-Liigan finaalissa, MM-kisojen finaalissa, World Cupin finaalissa, Olympialaisten finaalissa ja Stanley Cupin finaaleissa. Se tuskin on sattumaa. Vaikka Ruutu voitti noista finaalikohtaamisissa ainoastaan SM-kultaa, niin ainoastaan voittajatyypit nähdään finaalipeleissä.

Pelatessaan Canucksin paidassa, joukkueen kannattaja Big Heavy Eric teki Ruudulle oman kappaleen jota voidaan kuunnella alla olevan koostevideon tunnarina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s