Jean Beliveau ja Saku Koivu – Canadiensin pitkäaikaisimmat kapteenit

Montreal Canadiensin kaksi pitkäaikaisinta kapteenia ovat olleet viime päivien puheissa; Jean Beliveau menehtyi eilispäivänä ja samoihin aikoihin kanadalaisen RDS-kanavan dokumentti Saku Koivusta tuli ilmoille.

Molemmat tunnetaan herrasmiehinä ja suoraselkäisinä kapteeneina, jotka johdattivat joukkueitaan kymmenen vuotta. Beliveau pääsi nostamaan Stanley Cupin ilmaan peräti kymmenen kertaa ja valittiin Hockey Hall of Fameen vain vuosi uran loppumisen jälkeen. Montrealissa ei ole rakastetumpaa ihmistä kuin Jean Beliveau. Jos ensimmäistä kertaa historiassa nähtäisiin katsomopenkin ”jäädyttäminen”, sillä Beliveaulla oli vuosikymmenet oma paikkansa Canadiensin vaihtoaition takana.

Täällä meillä päin vanhat legendat ovat tuntemattomampia. En minäkään ole toki päässyt nauttimaan menneiden vuosikymmenten tähtien peleistä kuin videokoosteiden kautta, mutta paikallista kiekkokulttuuria tuntevana voin vain kuvitella arvostuksen, jota ”Le Gross Billiä” kohtaan on. Tunnen Beliveaun, Rocket Richardin ja Guy Lafleurin vain maineelta.

Koivu sen sijaan on huomattavasti tutumpi. Näin Sakun pelejä jo Typhoonin alkutaipaleilla ja kotikaupunkini rakkaus Koivua kohtaan muistuttaa paljon Montrealin rakkautta Beliveauta kohtaan. Vaikka Koivu mielletäänkin TPS:n mieheksi, voinen hyvin mielin sanoa, että kenelläkään tässä maassa ei ole pahaa sanottavaa Sakusta, vaikka turkulaiset muuten saavatkin nauttia tietynlaisesta maineesta. Beliveau oli arvostettu mies myös Torontossa, Canadiensin verivihollisen Maple Leafsin kotikaupungissa.

—————————————

Me täällä ajattelemme itseämme jääkiekkomaana, mutta Kanada on sitä potenssiin tuhat. Suomessa ei ole vielä painettu viiden euron seteliin jääkiekkofilosofiaa, mutta Kanadassa on. Jos asia laitetaan perspektiiviin, kanadalaisille Les Habitants on kuin FC Barcelona katalonialaisille. Sellaisen joukkueen kapteeni Saku oli kymmenen vuotta. Ainoa mitä kapteenilta jäi uupumaan, oli Stanley Cup, mutta se ei lainkaan hälventänyt sitä rakkautta häntä kohtaan mitä montrealilaiset tunsivat.

Siksi onkin jotenkin kuvaavaa, että kanadalaiset tekivät tunteikkaan dokumentin Koivusta ennen suomalaisia. Kanadalaiset kaivoivat Saku Koivusta 47 minuutissa sen, mitä JP Siili ei osannut kaivaa tunnissa ja 50 minuutissa Teemu Selänteestä. Selänteestä kertova dokumentti oli toki mukavaa katsottavaa, mutta samanlaista tunteiden vuoristorataa se ei ollut. Vaikka itselleni Teemu on kaikkein suurin sankari, Koivun dokumentin aikana vollotin kuin pikkulapsi.

On epäreilua verrata näiden kahden kapteenin saavutuksia keskenään, sillä molemmat elivät täysin eri aikakausina. Beliveaun NHL oli täysin eri maailma kuin Koivun NHL – tänä päivänä esimerkiksi kannun voittaminen on monin kerroin vaikeampaa kuin 60-luvulla.

Sen sijaan on reilua verrata heitä ihmisinä ja sellaisina he ovat suurenmoisia.

Jouni Nieminen on kirjoittanut kummastakin hienot henkilökuvat. Alla on myös oma kirjoitukseni Turun Sanomien sivuilla Koivusta.
Jean Beliveau (Jouni Nieminen): Le Gros Bill
Saku Koivu (Nieminen): Rohkea Saku toi haamut halliin

Saku Koivu (Viitossentteri): Saku Koivu – Päätään pidempi

RDS-kanavan dokumentti Koivusta (englanti/ranska):

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s