NHL Power Week – 6

Jälleen on yksi viikko kulunut NHL:stä ja paljon on tapahtunut. Mennään ensin surullisempiin uutisiin.

Neuvostoliiton maajoukkueen entinen päävalmentaja Viktor Tihonov menehtyi maanantaina ja yksi legendaarisimmista NHL-valmentajista Pat Quinn poistui keskuudestamme sunnuntaina. Quinn saavutti ennen valmentajauraansa myös kovaotteisena pelaajana.

Tihonov muistetaan niin hyvässä kuin pahassa. Hän valmensi Neuvostoliiton ja Venäjän maajoukkuetta rautaisin ottein vuodesta 1978 vuoteen 1994. Vuoden 1992 Olympiakisoissa joukkue kulki nimellä Itsenäisten Valtioiden Yhteisö (IVY). Tihonovin johtamistapoja on usein kritisoitu, mutta pelaajien kehittäjänä hän oli ehdotonta huippuluokkaa. Suomalaiset ovat päässeet nauttimaan Tihonovin metodeista Vladimir Jursinovin kautta. Tihonov saavutti maajoukkueen peräsimessä kahdeksan MM-kultaa, kolme Olympiakultaa ja Canada Cupin voiton. Koska Neuvostoliiton maajoukkue koostui ennen hajoamista pääsääntöisesti Moskovan TsSKA:n pelaajista, Tihonov valmensi myös joukkueensa 12 perättäiseen seuramestaruuteen.

Quinn pelasi yhdeksän kautta kestävän uran NHL:ssä, josta viimeiset edesmenneessä Atlanta Flamesissa. Pelaajauran huikeimpiin hetkiin kuului Bobby Orrin taklaaminen hämärän rajamaille.

Vaikka Quinn ei koskaan saavuttanut pelaaja- tai valmentajaurallaan Stanley Cupia, hän lukeutui silti ehdottomasti legendojen joukkoon. Kolme seuraa jopa taistelevat siitä, kuka saa omia hänet itselleen: Philadelphia Flyers, Vancouver Canucks ja Toronto Maple Leafs. Kingsin valmentajana asiat eivät sujuneet siihen malliin, että hän olisi yksi seurahistorian suuri. Vaikka Flyersissa Quinn johdatti joukkueen 1980 finaaleihin ja historian pisimpään tappiottomaan putkeen, eniten hän sai aikaan kuitenkin Canucksissa, jossa hän toimi valmentajana, presidenttinä ja toimitusjohtajana.

Sen lisäksi että Quinn johdatti jokaisella valmentamallaan kaudella Canucksin pudotuspeleihin, ikimoistoisin finaalikohtaaminen on se kuuluisa 1994 finaali, jonka lopulta vei New York Rangers.

Pavel Buren varausta olen sivunnut venäläiskiekosta kirjoittamassani artikkelissa, mutta Brian Burken lisäksi Quinnilla oli näppinsä pelissä Buren varauksessa. Buren lisäksi Quinn varasi 1988 draftissa Trevor Lindenin – molemmat seurahistorian tunnetuimpia pelaajia. Lopulta seuran uudet omistajat antoivat Quinnille potkut ja tämä siirtyi Toronto Maple Leafsin palvelukseen.

Maple Leafsissa Quinn valmensi ja hoiti toimitusjohtajan tehtäviä ajoittain. Veteraanivalmentajan komennuksessa Maple Leafs saavutti kaksi kertaa konferenssifinaalipaikan. Työsulkukauden jälkeen pahasti rikkonainen Maple Leafs ei enää onnistunut pääsemään pudotuspeleihin ja kapteeni Mats Sundinin vastustuksesta huolimatta Quinn sai potkut yhdestä maailman legendaarisimmasta seurasta.

”The Big Irishman” oli menestynyt myös Kanadan päävalmentajana. Hän voitti Olympiakultaa 2002, World Cupin 2004 ja Nuorten MM-kultaa 2009.

Jääkiekkomaailma menetti kaksi suurta valmentajaa parin päivän sisällä.

Vatanen lunastaa odotuksia

Anaheim Ducksin suomalaispuolustaja on tuonut itseään todella kovaa esille tällä kaudella. 22 ottelussa 18 pistettä ja sillä saa puolustajien pistepörssin kolmannen paikan. Takaata löytyy muun muassa Erik Karlsson, Kris Letang, Duncan Keith ja PK Subban. Puolustajien pistepörssiä johtaa tällä hetkellä 23 pisteellä Calgary Flamesin Mark Giordano.

Vatanen on joukkueen sisäisessä pörssissä kakkonen Ryan Getzlafin jälkeen ja on edellä sellaisia kavereita kuin Ryan Kesler ja Corey Perry.

Sarjataulukko asettuu

Alkukauden hurmosjoukkueet, alisuorittajat ja kärki alkavat asettua. Huolimatta hyvistä väläytyksistä, Sabres ja Oilers ovat edelleen konferenssien peräpään joukkueita, mutta valitettavasti Sabres on saanut seuraksi Jarmo Kekäläisen emännöimän Columbus Blue Jacketsin, jolla ei mene lujaa – joukkue on henkisesti todella kovilla. Sabres on taas voittanut kolme peliä peräkkäin ja oli viikon parhaita joukkueita.

Notkahduksia kokenut Dallas Stars on saanut otetta pelistään taas viikon aikana ja on voittanut kaksi ottelua peräkkäin. Starsin maalivahti Kari Lehtonen antoi Kingsiä vastaan pelatussa ottelussa todella hienon syötön Tyler Seguinille, joka pääsi läpiajoon.

Maalikuninkuusjahdissa monta ilmoittautunutta, Päällikkö maalin makuun

Seguinin taas herättyä hän johtaa NHL:n maalipörssiä, takanaan Rick Nash ja Steven Stamkos. Hyvässä vauhdissa on tällä hetkellä myös Vladimir Tarasenko, jolla on edelleen hyvä flow päällä Jori Lehterän kanssa. Tarasenkolla on koossa 12 häkkiä.

Ducksin Perry oli hyvässä vauhdissa kauden alussa, mutta loukkaannuttuaan muutama peli jäi väliin. Lähes takuuvarma maalikuninkuuskilpailija Aleksander Ovetskin on yhdeksässä maalissa.

Olli Jokinen iski viime torstaina kauden ensimmäisen maalinsa ja sitä myötä myös pisteen. Maalista huolimatta Jokisella ei silti mene lujaa, mutta Predatorsin kommentaattorit ovat todella innoissaan Jokisen hiuksista.

Parhaat maalivahdit ovat vauhdissa vasta keväällä

Kukaan maalivahdeista ei ole vielä sitä miltä näyttää. Maalivahdin tärkein ominaisuus, eli tasaisuus selviää vasta tähdistöottelun jälkeen. Tällä hetkellä eniten voittoja löytyy Pekka Rinteeltä ja kovin torjuntaprosentti Jonathan Quickiltä, mutta siinäkin tilastossa meidän Pekka on aivan selän takana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s