Petri Kontiola ja NHL-pelaajan kesäharjoittelu

Mielestäni on aina surullista, kun suomalainen ei onnistu NHL:ssä. Se, että Petri Kontiola palaa Eurooppaan ja todennäköisesti matkaa idemmäs KHL:ään, kertoo vain ja ainoastaan siitä kuinka paljon kovempi sarja NHL on KHL:ään verrattuna. Kontiola ei ole vieläkään huono pelaaja, mutta pelin tempo on NHL:ssä niin armoton, että vastustajalle ei voi antaa mitään etua. Pelkällä taidolla ei pärjää, vaan siinä sivussa pitäisi olla huippu-urheilija.

Vaikka osan epäonnistumisesta voi laittaa kesäharjoittelun piikkiin, niin toinen syy on luonnollisesti se, että Kontiola vain sopii paremmin eurooppalaiseen pelitapaan, sillä pari metriä isommassa askissa pelataan erilaista kiekkoa ja sen pystyvät allekirjoittamaan kaikki lajia seuraavat.

Mikäli uusi osoite on KHL, Kontiola tulee varmasti olemaan jälleen sen kirkkaimpia tähtiä. Kontiola itse kertoi, että selän ongelmat verottivat kesäharjoittelua siinä määrin että pääsi tositoimiin vasta heinäkuussa, mutta ei halunnut pitää sitä selityksenä ja että omasta mielestä hän oli syksyllä kunnossa. Jokainen sen toki ymmärtää, että kolmessa kuukaudessa ei rakenneta uutta pelaajaa.

NHL-pelaajan kesäharjoittelu

Olen tässä vaahdonnut useastikin kesäharjoittelussa useammankin kerran eri artikkeleissa, mutta kootaan tässä NHL-pelaajien harjoittelua yhteen artikkeliin.

Kaksikymmentä vuotta sitten pelaajat lähtivät muutaman päivän juhlimisen jälkeen takaisin kotiin pelaamaan kahdeksi kuukaudeksi golffia ja kesän päätyttyä polkivat viikon verran kuntopyörää. Eihän kentällä siltikään viilettänyt 12 possua, mutta koko mentaliteetti lajiin oli eri.

Olivat ne silti entisaikaankin urheilijoita, alla on kuva Gordie Howesta kalastamassa ilman paitaa:

Screen-Shot-2014-10-30-at-4.43.26-PM-603x434

Tämän päivän ja 90-luvun NHL-pelillä on urheilulajina valovuosien ero. Kilpailu on niin kovaa, että kaverille ei voi antaa mitään etua. Juniorivuosina pelaajat harjoittelevat ohjatusti lähes koko vuoden ympäri. Kun kausi loppui keväällä, alkoi peruskunnon ja voiman rakentaminen seuraavaksi kaudeksi. Eurooppalaisilla edustusjoukkueilla on edelleen samankaltainen perinne. Ulkomaalaispelaajien kohdalla on usein poikkeuksia ja he treenaavat kotimaassaan seuran ohjeistuksella.

NHL:ssä tilanne on eri. Kun kausi päättyyy keväällä, pelaajien urheilulliset velvollisuudet seuraa kohtaa päättyvät ja he matkaavat takaisin koteihinsa. Seuraava urheilullinen velvollisuus on syksyllä, kun harjoitusleirit alkavat. Siellä pelaajien peruskunto testataan ja aletaan rakentamaan seuraavan kauden jääkiekkojoukkuetta ja sen lainalaisuuksia. Kesäharjoittelu on siis täysin pelaajasta itsestään kiinni olevaa toimintaa.

Suomalaiset NHL-pelaajat harjoittelevat yhdessä. Hyvin monesti pelaajat vetävät yhdessä treenejä, mutta myös varaavat hallin itselleen laukoakseen vain kiekkoja. Vladimir Jursinov on ottanut tavaksi harjoituttaa kesäisin pääasiallisesti turkulaisia NHL-pelaajia, mutta esimerkiksi edelliskesänä Jursilta kävi ottamassa oppia myös muuan Nino Niederreiter.

Bisnes nimeltä harjoittelu

Kesäharjoittelu on rapakon puolella liiketoimintaa. Pelaajat palkkaavat yksityisiä personal trainereita, jotka kehittävät pelaajan heikkouksia ja valmistavat pelaajaa kaukaloon. Osalla huipuista on ollut yksityinen valmentaja jo teini-iästä asti ja näihin kuuluvat muun muassa Steven Stamkos ja Sidney Crosby – molemmat huippu-urheilijan arkkityyppejä.

Nykyään on helppo kaivaa videopalvelusta pelaajien harjoitteluvideoita

Kris Letang:

Martin St. Louis:

Steven Stamkos:

Luistelu, luistelu, luistelu

Luistelu on niin iso osa tämän päivän lajia, että joukkueilla on omat luisteluvalmentajat, jotka ovat pääsääntöisesti maailman parhaita teränkäyttäjiä, eli taitoluistelijoita. Kun itse valmensin aikoinaan, meillä kävi taitoluisteluvalmentaja pitämässä ohjetunteja säännöllisesti, jotta osaisimme opettaa pelaajia luistelemaan oikein.

Luistelun tekniikka on periaatteessa sama aina: potku toisella jalalla ja liuku toisella. Kuitenkin näin yksinkertaisesta liikkeestä löytyy paljon erilaisia variaatioita. Toiset panostavat potkuun ja toiset pitkään liukuun. Jotkin käyttävät keskivartaloaan niin huonosti luistelussa, että se verottaa luistelun tehoa.

Kolmannen NHL-kautensa aloittanut Mikael Granlund käy kesäisin taitoluisteluvalmentajan luona. Harjoittelu oli niin tehokasta, että yhden kesän aikana Mikke muuttui silmissä.

Samassa seurassa pelaava Mikko Koivu ei ollut nuorena mikään kummoinen luistelija, mutta tänä päivänä hän ei anna mitään tasoitusta kavereilleen. Mikon luistelun korjauksesta Petteri Sihvonen on ottanut tavaksi ottaa kunniaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s