Jack Johnson konkurssissa

Pelaajat ovat tätä nykyä melko hyvin turvattu. 50- ja 60-luvuilta tutut pelaajien kusetukset seurojen puolesta ovat historiaa ja palkkaneuvotteluissakin on omat turvansa.

Tästä syystä on todella ikävää lukea Jack Johnsonin tapauksesta, jossa vedättäjä ei ollutkaan seura, agentti tai kirjanpitäjä, vaan omat vanhemmat joille hän oli uskonut raha-asiansa. Johnson on käytännössä rahaton. Johnson itse ei ole kommentoinut asiaa muuten kuin tokaissut, että ”Sanoisin että valitsin väärät ihmiset, jotka johtivat minut väärälle tielle”. Nyt on kuitenkin uudet ihmiset hoitamassa Johnsonin asioita ja laittamassa kaiken niin nyvään kuntoon kuin tässä tilanteessa on mahdollista.

Jack luopui pelaaja-agentista vuonna 2008 ja antoi rahojensa täyden käyttöoikeuden äidilleen, joka kiitti työpaikasta ottamalla poikansa nimissä korkeakorkoisia lainoja ja osti näillä muun muassa uuden talon. Jack-pojalle kerrottiin, että talo on ostettu perintörahoilla. Kukapa nyt ei luottaisi omiin vanhempiinsa. Blue Jacketsin puolustaja on tienannut tähän mennessä noin 15 miljoonaa, joista ei ole enää mitään jäljellä. Pahimmillaan rahat olivat tuhlattu ennen kuin palkkanauha oli edes saapunut miehelle itselleen.

Vanhempien motivaatiota on vaikea arvailla.

Vanhemmat pelaaja-agentteina ovat harvinaisuus, mutta niitä näkee. Aleksander Ovetskin neuvotteli 124 miljoonan dollarin sopimuksensa itse, mutta vanhemmat olivat neuvotteluissa paikalla. Maalitykki myös asustaa vanhempiensa kanssa osan vuodesta.

Vanhemmat toki sijoittavat omaisuuttaan lapsiinsa valtavasti. Ken Campbellin kirjasta ”Selling the dream” selviää valtavat rahat, jotka sijoitetaan lasten henkilökohtaisiin valmentajiin ja niin edelleen. Matt Duchenen vanhemmat arvoivat, että olivat sijoittaneet lapsensa uraan yli 300 000 euroa. Tätä nykyä Duchene tienaa summan noin kuukaudessa verojen jälkeen, joten sijoituksena se tuntuu jälkeenpäin järkevältä. Uskon, että Johnsonin vanhemmat ovat laittaneet poikansa harrastukseen kymmeniä tuhansia pitkällä aikavälillä, mutta se ei oikeuta ajattelemaan että pojan rahat ovat heidän. Kuitenkin Jack Johnson on se, joka laittaa terveytensä likoon joka ilta. NHL-pelaajan keskimääräinen ura kestää noin kuusi kautta. Siinä ajassa pitäisi turvata tulevaisuus.

Kaikki eivät ole kuin yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista Ken Dryden, joka luki itsensä lakimieheksi samalla, kun pelasi. Varsinaista tutkintoa varten hän piti välivuoden.

Kaiken kaikkiaan koko episodi on laittaa mietityttämään, että kuka tekee tämän lapselleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s