Aloittamisen tärkeys

Olen muutamallakin forumilla painottanut Wildin ykkösylivoiman koostumuksen perusteluksi sen, että Mikko Koivu voittaa aloituksia ja Mikael Granlund ei.

Nykyjääkiekossa on kaksi asiaa, jotka kulminoituvat aloituksiin:
1. Kiekonhallinta
2. Ottelut ratkaistaan erikoistilanteista (ja tiedän, poikkeuksiakin on)

Kun kiekko menee aloituksista omille, niin päästään hallitsemaan kiekkoa ja kun kiekko on omilla, vastustaja ei tee maalia. Nykyajan pelitaktiikka on kiekkokontrolli ja sen idea on se, että kiekosta ei luovuta.

Aloitukset ylivoimalla ovat niin tärkeitä että Mike Yeo on laittanut ykkössentterinsä Granlundin kakkosylivoimaan ja Koivun ykköseen. Syy on hyvin yksinkertainen:

Tällä kaudella Granlund on voittanut ylivoimalla aloituksistaan vain 33% ja Koivu 67%. Viime kaudella tilastot olivat lähes identtiset ylivoimalla, joskin Yeo käytti ylivoimalla aloituksissaan myös laitahyökkääjä Jason Pominvilleä. Koivu on vain yksinkertaisesti aloituksissan varmempi ja tasalaatuisempi, kun Granlundin kohdalla aloitusvoitto on enemmän sattumaa kuin Koivulla.

Kun ylivoimalla pelaava joukkue häviää esimerkiksi 66% hyökkäyspään aloituksista ja kiekko päätyy alivoimajoukkueen purettavaksi, se on 20-30 sekuntia pois ylivoima-ajasta. Kun itse katson Wildin ylivoimaa, keksin ainakin viisi asiaa jotka on enemmän pielessä kuin Koivu.
Sivukommentti: Uskon että vaikka Koivun tilalla olisi Granlund, peliä rakentava sentteri vietäisiin ihan yhtä ahtaalle ylivoimalla. Wildin tapauksessa vastustaja tietää hyvin tarkkaan miten joukkue pelaa ylivoimansa ja osaa tappaa sen joka kerta. On vaikea sanoa onko vika varsinaisesti pelaajissa vai Yeossa, mutta ylivoimasta puuttuu juonikkuus.

Syy miksi kannattaa mainita erikseen ylivoiman ja alivoiman aloitusprosentit on se, että ylivoimalla pelaava sentteri joutuu aloittamaan vastustajan parasta aloittajaa vastaan aina kun taas tasaviisikoin aloituksissa on enemmän sattumanvaraisuutta.

Aloittaminen on yhdistelmä lahjakkuutta ja opeteltua taitoa

Mikään ei kuitenkaan estä Granlundia tulemasta paremmaksi aloittajaksi. Vaikka aloittaminen on joillekin helpompaa kuin toisille, ei ole sattumaa että kaudesta toiseen jotkin sentterit vain poimivat itselleen lähes 60% aloituksista ja toiset vain 45%, vaikka tekisivät kuinka paljon töitä taidon eteen. Jos maalintekokin olisi absoluuttisesti opeteltava ominaisuus, sarjassa olisi huomattavasti enemmän yli 50 maalin miehiä kuin nyt.

Kaikkea aloituksista ei voi kuitenkaan laittaa keskushyökkääjien piikkiin, sillä laitahyökkääjillä on iso vastuu olla hakemassa kiekkoa, kun aloitus menee esimerkiksi tasan ja siitä tulee vääntö. Aloituksissa on paljon kiekkoerotiikkaa ja arvostan hyviä aloittajia todella korkealle. Tästä syystä esimerkiksi Jori Lehterän pisteet nousevat silmissäni illasta toiseen. Hän on NHL:än toiseksi paras aloittaja tällä hetkellä Canadiensin Manny Malhotran jälkeen. Vaikka Lehterä ei pelaa ykkösylivoimassa, hän kiskaisee aloituksen itselleen ylivoimalla peräti 75%:n varmuudella.

Laiturit aloittajina

Ei ole itsestään selvää, että keskushyökkääjä menee aloitusympyrän keskelle. Kuten aikaisemmin sanoin, viime kaudella Pominville kävi ottamassa osan Wildin ylivoima-ajoituksista. Ei ole sattumaa että esimerkiksi laitahyökkääjä Troy Brouwer käy ottamassa Washington Capitalsin ylivoimalla aloituksia. Hän poimii ne joukkueelleen peräti 76%:n tarkkuudella.

Kotimainenkin esimerkki löytyy. Silloin kun meidän Teemu Selänne sai vastuuta ylivoimalla, hän kävi ottamassa tärkeimmät hyökkäyspään aloitukset vaikka Ryan Getzlafkaan ei ole mikään huono aloittaja. Jotkin pelaajat vain ovat ylivoimajätkiä, oli kyse sitten aloituksista tai maalinteosta.

3 kommenttia artikkeliin ”Aloittamisen tärkeys

  1. Suomalaisista laitahyökkääjistä puhuttaessa Komarov on aina välillä alotuksissa mukana, ainakin mitä olen tällä kaudella Leafsin pelejä kattonut. Nhl.comin omien statsien mukaan hän on joukkueen toiseksi paras aloittaja Bozakin jälkeen, mikä selittänee tilannetta (näemmä myös lasketaan sentteriksi kyseisellä sivustolla, vaikka ymmärtääkseni pelaa vain laidoilla?).

  2. Kiitos kommentista, Emma.

    Olet aivan oikeassa. Komarov on ottanut aloituksia tasaviisikoin Santorellin laidalla. Santorelli ei ole kovin kaksinen aloittaja, eikä ole itse asiassa Leokaan, mutta aavistuksen parempi kuin Santorelli.

    Molemmat ovat olleet aloitusympyrässä lähes yhtä paljon, joten todennäköisesti aloittaja päätetään sen mukaan kummalla puolella kenttää ollaan, sillä Santorelli on rightin pelaaja, ja Leo leftin. Pitänee kiinnittää asiaan huomiota kun katson seuraavan kerran Leafsin peliä.

    Jostain syystä Maple Leafsin kotiareena vaikuttaa Komarovin aloitusprosentteihin siinä määrin että kotona Komarov on jopa surkea aloittaja (37,5%), mutta vieraissa hän on keskimääräistä parempi (59,1%).

  3. Paluuviite: Oli synkkä ja myrskyinen yö | Koukussa verkkoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s