NHL-kauden 2014-15 tietopaketti

NHL-kausi alkaa tänään. Kirjoitin pari päivää sitten artikkelin siitä että miten kannattaa valmistautua NHL-kauteen. Pysyttelen edelleen erossa niin sanotuista ennakoista, mutta nyt on hyvä julkaista tiettyjä faktoja, päiviä ja sääntömuutoksia, joita on hyvä seuraavasta kaudesta muistaa.

Kausi

Kausi alkaa tänään, 8. lokakuuta. Runkosarja käsittää 82 ottelua joukkuetta kohti, joten kaikkiaan runkosarjaotteluita pelataan 2460 kappaletta. Runkosarja päättyy 11. huhtikuuta, jonka jälkeen alkavat pari kuukautta kestävät pudotuspelit.

Uusia joukkueita sarjassa ei tänäkään vuonna nähdä, mutta Phoenix Coyotes on tätä nykyä Arizona Coyotes.

Sääntömuutokset

NHL:ssä maalin takana on puolisuunnikkaan muotoinen alue, jossa maalivahdit saavat pelata kiekkoa. Tätä aluetta suurennetaan täksi kaudeksi. IIHF:n säännöissä tätä aluetta ei tunneta. Lisäksi päätyalueen aloitusympyröiden mittoja muutetaan.

Jatkoajan alkajaisiksi joukkueet vaihtavat päätyjä, ja kenttä ajetaan kuivalla koneella puhtaaksi. Voittomaalikilpailussa valmentajien ei tarvitse ilmoittaa kolmea laukojaansa etukäteen, vaan päättää laukojat sitä mukaa kuin tulee vuoro.

NHL karsii pelin viivyttämistä aloitusympyröissä pitkän kiekon jälkeen. Pelaajat siis kädettävät normaalisti aloituksiaan tahallaan, jotta saisivat puolustuspään aloituksiin enemmän aikaa hengähtää. Mikäli aloittaja vaihdetaan, joukkueen sen hetkinen keskushyökkääjä saa jäähyn pelin viivyttämisestä.

Spin-o-ramaa ei enää sallita voittomaalikilpailuissa, joten pelaajan on luisteltava rintamasuunta maalivahtiin päin.

Torontossa majaa pitävillä videotuomareilla on annettu videotarkistuksen osalta enemmän valtaa ja potkumaalien osalta ollaan löysempiä, sillä teon tahallisuutta on vaikea arvioida. Potkumaaleja siis tullaan hyväksymään enemmän kuin ennen.

Sukelteluun ja epäurheilijamaiseen käytökseen kiinnitetään enemmän huomiota. Pelaajat saavat rangaistuksena sakkoja.

Winter Classic

Uudenvuoden päivänä pelataan NHL:n talviklassikko, jossa vastakkain ovat Washington Capitals ja Chicago Blackhawks. Ottelu pelataan Washingtonissa, Nationals Parkin baseball-stadionilla. Suomalaisväriä ottelussa edustaa Antti Raanta Blackhawksin luukkuvahtina. Teuvo Teräväinen aloittaa kautensa farmissa, ja Ville Pokan roolista pelaavassa joukkueessa ei ole vielä tietoa, mutta kauden alku menee bussiliigassa.

Kaikkien pettymykseksi tänä vuonna HBO ei tee häikäisevän hienoa dokumenttisarjaa 24/7, vaan vastuun dokumentoinnista on mennyt Epix-nimiselle televisiokanavalle. Tuotannosta vastaa kuitenkin edelleen Ross Greenburg, joten taso tuskin laskee mihinkään suuntaan. Omissa toiveissa olisi, että Liev Schreiber jatkaa edelleen kertojaäänenä.

Kanavamuutoksella NHL hakee laajempaa katsojakuntaa ohjelmalle, mikä ei ole lainkaan huono asia.

Winter Classicin lisäksi on tiedotettu vain yhdestä toisesta ulkoilmaottelusta, joka pelataan 21. helmikuuta 2015. Vastakkain ovat San Jose Sharks ja Los Angeles Kings. Ottelu pelataan Santa Clarassa.

Kanadalaisjoukkueiden omaa Heritage Classicia tuskin nähdään tänä vuonna, vaan ottelua isännöivä Winnipeg Jets aikoo järjestää matsin vasta ensi kaudella.

Olen kirjoittanut ulkoilmaotteluista pienen historiikin Turun Sanomien kiekkosivuille.

All Star-ottelu

Koska tällä kaudella ei ole olympialaisia, pelataan NHL:n tähdistöottelu. Ottelu pelataan ensimmäistä kertaa Columbus Blue Jacketsin Nationwide Arenalla 24.-25.1. Viikonloppu sisältää taitokilpailun ja varsinaisen ottelun.

All Star-ottelun sisältö on vuosien saatossa vaihtunut. Yleisin malli oli itäinen konferenssi vastaan läntinen, mutta on myös kokeiltu mallia Pohjois-Amerikka vastaan muu maailma.

Kaksi viimeistä kertaa on pelattu niin, että molemmille joukkeille valitaan kapteenit ja fanit valitsevat fantasiadraftissaan joukkueille avauskentälliset ja NHL valitsee muut pelaajat. Vielä ei ole tullut virallista tiedotetta siitä, miten pelaajat otteluun valitaan.

Palkat

Ensi kaudella(kin) kalleiten palkattu pelaaja on Nashville Predatorsin Shea Weber, joka kuittaa kaudesta mukavat 14 miljoonaa dollaria. Parhaiten palkattu suomalainen, Tuukka Rask, on palkkalistan 21. 7,5 miljoonan dollarin vuosipalkalla. Maalivahdeista kalleimmin palkattu on Henrik Lundqvist, jonka vuosipalkka on ensi kaudelta 11 miljoonaa dollaria.

Koska nykysäännöillä rasitus palkkakattoon lasketaan niin, että koko sopimusajan palkka jaetaan sopimuksen kestolla, eniten palkkakattoa rasittaa Aleksander Ovetskin, jonka keskimääräinen palkka on 9,5 miljoonaa dollaria. Maanmies Jevgeni Malkin on lähes samoissa lukemissa. Samassa listassa tämän kauden palkkakuningas Weber on vasta 11. vaivaisella 7,8 miljoonalla dollarilla.

Aktiivipelaajista on eniten urallaan tienannut Jaromir Jagr, joka on itse asiassa tienannut eniten tähän mennessä koko NHL:n historiassa, vaivaiset 121 miljoonaa dollaria. Kakkosena on tällä kaudella Chicago Blackhawksissa pelaava Brad Richards, jonka ansiot NHL:ssä ovat vajaa 86 miljoonaa dollaria.

Pisteet

Aktiivipelaajista eniten pisteitä urallaan on tehnyt niin ikään Jagr. 1473 ottelua ja 1755 pistettä. Toisena on San Jose Sharksin ykkössentteri Joe Thornton, jonka pistesaldo 1207 ottelussa on 1194 pistettä.

Jagrin lisäksi aktiivipelaajista yli pisteen per peli tahdissa ovat:
Sidney Crosby (1.398)
Jevgeni Malkin (1.220)
Aleksander Ovetskin (1.199)
Jason Spezza (1.001)

Fysiikka

Keskiverto NHL-pelaaja on ensi kaudella noin 28-vuotias, 186cm pitkä ja painaa 92,5 kiloa. NHL:än pisin pelaaja on edelleen Zdeno Chara (206cm) ja painavin John Scott (125kg). Pienin pelaaja on Nathan Gerbe (165cm).

Voittajat

Vedonlyöntitoimistojen mukaan Stanley Cup menee Chicago Blackhawksille, Sidney Crosby voittaa pistepörssin ja Steven Stamkos maalipörssin. Hart trophy menee jälleen Crosbylle ja paras puolustaja on joko Erik Karlsson tai Weber. Paras maalivahti on Rask tai Lundqvist.

Henkilökohtaisesti toivon, että NHL:ää ei määritellä ensi kaudella kertoimien mukaan,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s