KHL-verokohu

Sosiaalinen media ja lööppilehdistö kohahti jälleen, kun johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka kertoi blogissaan, että verottaja aikoo iskeä Suomessa pelaavien KHL-joukkueiden pelaajiin.

Kommenteista voitaneen päätellä, että jostain syystä ihmiset tuomitsevat verottajan haaveilun lisäeuroista, sillä ”eihän kukaan muukaan Suomessa vieraileva urheilja tänne maksa verojaan” ja ”verottaja keksii taas…” ja niin edelleen.

Tilannehan on kansainvälisesti katsottuna täysin normaalia verottajan toimintaa. Urheilija maksaa veronsa sinne, missä tekee töitä. Pohjois-Amerikassa käytäntö tunnetaan nimellä ”jock tax”, josta kerroin NHL-pelaajien verotuksesta kertovan artikkelin yhteydessä. Kuten Suomen verolaki kertoo, niin Suomessa vieraileva esiintyjä taikka urheilija tosiaan joutuu maksamaan 15% tuloveroa palkkiostaan (verohallinto). Tuplaverotus estetään siten, että ulkomaille maksetut verot vähennetään kotimaan verotuksesta.

Lallukan blogin kommenttiosiossa eräs lukija kysyy, että koskeeko tämä myös muita urheilulajeja kuin jääkiekkoa ja KHL:ää, niin Lallukka vastaa myöntävästi ja vielä tarkentaa:

”Kyllä, sama pätee muihinkin urheilulajeihin, olipa sitten kyseessä joukkue- tai yksilöurheilu. Ulkomailla asuvan henkilön tulee maksaa Suomeen veroa tulostaan, joka perustuu urheilemiseen Suomessa.

Yksilölajeissa veron periminen on usein käytännössä helppoa ja mutkatonta, kun palkkion maksaa suomalainen kilpailunjärjestäjä, jolla on velvollisuus periä lähdevero palkkion maksun yhteydessä.

Ulkomaisten urheilujoukkueiden osalta tilanne on haastavampi. Ulkomaisella joukkueella ei ole velvollisuutta periä ja tilittää Suomeen veroa urheilijalle maksamastaan palkasta. Tällöin urheilijan täytyy Suomen verolainsäädännön mukaan antaa itse oma-aloitteisesti Suomen verottajalle veroilmoitus, jolla hän ilmoittaa tulon Suomessa tapahtuneesta urheilemisesta. Verottaja maksuunpanee veron ja lähettää urheilijalle tilisiirtolomakkeen veron maksamiseksi.

Hyvin todennäköisesti Suomessa on vuosien saatossa pelattu yksittäisiä otteluita, joiden osalta ulkomailla asuvat urheilijat eivät ole ilmoittaneet Suomen verottajalle sitä osaa joukkueelta saamastaan palkasta, joka kohdistuu Suomessa pelattuun otteluun. Välttämättä verottajakaan ei ole aina havainnut näitä ja tämän vuoksi tulo on voinut jäädä Suomessa verottamatta. KHL-liigan osalta on kyse jatkuvasta toiminnasta, otteluita pelataan Suomessa säännöllisesti ja kyse on merkittävästä verotulojen määrästä. Tällaisessa tilanteessa olisi suotavaa, että KHL-liigaorganisaatio ja pelaajat ottavat verotukseen liittyvät velvollisuudet vakavasti ja pelaajat maksavat Suomeen ne verot, jotka tänne kuuluukin maksaa. Vastuu veron maksusta on yksin pelaajilla, mutta KHL organisaationa voi edistää tätä antamalla pelaajille selkeät ohjeet siitä, kuinka menetellä. Suomen verottaja auttaa tässä mielellään.”

KHL-liigan edustaja ennättikin kertoa, ettei ”KHL” maksa penniäkään veroja Suomeen. Ei heidän tarvitsekaan, pelaajien tarvitsee. KHL-pelaaja ei ole verotuksen yläpuolella, kuten ei ole kukaan meistä. Mikäli teemme töitä, maksamme veroja ja maksamme veroja siihen maahan, jossa olemme töissä.

Jos ihmiset pelkäävät, että tästä syystä urheilijat eivät enää saavu tänne, niin selvennän sen verran, että suurimmassa osassa länsimaista on täysin vastaava käytäntö ja myöskään suomalaisurheilijat eivät ole sen yläpuolella.

Joissain maissa vierailevat urheilijat eivät maksa lähdeveroa, mutta pääsääntöisesti ulkomailla lähdevero on lähes 30%. Ja Suomessahan jopa paapotaan urheilijoita ja esiintyviä taiteilijoita, sillä kaikki muut maksavat 15% sijasta 35%.

Koska Venäjä on Venäjä, KHL-pelaajat maksavat 30% lähdeveron sijasta 13% veroa.

4 kommenttia artikkeliin ”KHL-verokohu

 1. Siis tottakai veroja pitää periä, mutta tässä tilanteessa ei mitään järkeä. Kun Venäjä ottaisi kuitenkin saman käytännön käyttöön Jokeripelaajien suhteen. Lähdevero Suomessa 15% ja Venäjällä 30%. Joten Suomi nenettäisi tuplaten sen määrän veroeuroja kun saisi itselleen.

  • Käsittääkseni lähdevero Venäjällä KHL-pelaajilla on 13%. Korjaa jos olen väärässä.

   Tässä on taustalla paljon lakipykälää ja kansainvälisiä verosopimuksia, joita ikävä kyllä on pakko noudattaa. Nyt vain tuntuu siltä että Venäjä on sen kaiken ulkopuolella.

   Niin naiivi minäkään en ole että uskoisin pelaajien tai joukkueen maksavan noita veroja tänne, oli prosessi kuinka yksinkertainen tahansa toteuttaa ideaalitilanteessa.

   Ja Suomihan ei suinkaan ole ainoa maa, joka innokkaasti perii näitä veroja. Olen itse kiinnostunut urheilun talousasioista, palkoista ja veroista siinä määrin, että yritän suhtautua asiaan kiihkottomasti. Moni on ottanut esimerkiksi Suomeen saapuneen FC Barcelonan. Esimerkki on sikäli huono, että esimerkiksi Messi on huono maksamaan veroja edes kotimaahansa.

   Kaikki Suomeen tulevat artistitkin maksavat lähdeveroa. Siinä mielessä periminen on helpompaa, koska veron maksaa suoraan järjestäjä.

   • Lähteenä Suomen kuvalehti tuossa lähdevero asiassa. Mutta tuloveroksi on asetettu tuo kyseinen 13%. Tiedän toki että sääntöjä pitäisi noudattaa, mutta niiden noudattaminen tässä tapauksessa ei ole järkevää.

    Kannatan ehdottomasti lähdeveroa, mutta tässä tapauksessa rahojen siirto taskusta toiseen pudottamalla puolet maahan ei ole järkevää.

    Lähdevero voitaisiin toki kaksinkertaistaa samalle tasolla missä se muualla maailmassa keskimäärin on, siinä tilanteessa tätä voisi miettiä, koska silloin tappio olisi ainoastaan byrokratiamenot.

   • Ymmärtääkseni perus lähdevero on Venäjällä 30%, mutta siinä on poikkeuksia. Pitänee huomenna lukea hieman enemmän Venäjän verotuksesta. Nyt olen muistin ja puhelimen varassa.

    Jos näin on, Suomessa toimitaan samalla tavalla. Perusprosentti on 35%, urheilijoilla ja taiteilijoilla 15%.

    Olen samaa mieltä, tavallaan tässä ei ole järkeä ja asian saisi hoidettua pois päiväjärjestyksestä Venäjän ja Suomen välisellä, keskinäisellä verosopimuksella. Pietarin CKA Helsingin areenalla on jo pelkkien lipputulojen ja oheismyynnin kannalta venäjän tuomaa rahaa Suomeen.

    Jos taasen Suomi jättää huomiotta asian tahallaan, miten se silloin kohtelee niitä lukuisia muita tapauksia joita vero taas on koskenut? Kuten 2005 yleisurheilun Em-kisoja, joiden palkintorahojen veroja piti periä jopa oikeusteitse. Kyse on tavasta, tasapuolisuudesta ja laista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s