Kun hyvä ei enää riitä

Parikymmentä vuotta sitten ei ollut mitenkään tavatonta, että NHL-pelaaja tuli kesälomilta takaisin golfbägi vatsan kohdalla. Parikymmentä päivää poljettiin kuntopyörää ja taas kaikki oli hyvin. Nykyään jokainen kesälomilta tuleva pelaaja on huippukunnossa, sillä harjoitusleirille tullaan enää hiomaan viimeisiä kulmia pois. Tämä myös kertoo siitä, kuinka kovaa NHL:ssä nykyään mennään.

Tämä alustuksena siis siihen, että Petri Kontiola lähetettiin tänään jatkamaan kautta Toronto Marliesiin (AHL). Pettymyksen on oltava todella kova, sillä Konna maksoi kaikkiaan 600 000 dollaria päästäkseen irti KHL-sopimuksestaan. Luonnollisesti huojentavaa on se, että Konnalla on yhden suunnan sopimus ja näin ollen tienaa 1,1 miljoonaa dollaria myös AHL:ssä.

Kontiola on yksi maailman parhaita NHL:än ulkopuolelta tulleita hyökkääjiä, joka on pääsääntöisesti aina onnistunut esimerkiksi MM-kisoissa maailmantähtiä vastaan. NHL on kuitenkin eri maailma. Kun pelataan ahtaassa tilassa ja pykälää kovemmalla vauhdilla kuin Euroopassa, ratkaisujen on tultava nopeasti. Euroopassa Kontiolalla on aina tilaa tehdä ratkaisuja, ja kun se otetaan pois, viedään Kontiolalta pois yksi hänen vahvuuksistaan.

Edelliskaudella ongelman kohtasi meidän Mikael Granlund. Heppoinen valmistautuminen ja täysin väärä käsitys siitä mikä rapakon takana odottaa. Aleksander Ovetskinia vastaan pelaaminen MM-kisoissa on eri asia kuin kohdata tuo satakiloinen härkä 26 metriä leveässä NHL-kaukalossa. Mutta Mikke teki hurjasti vuoden aikana töitä, nosti pelinopeuttaan, paransi luisteluaan ja palasi täysin eri pelaajana. Kun Granlund on vahvempi ja nopeampi kuin ennen, hänellä on taas tilaa ja aikaa olla oma itsensä.

Kontiolasta sanottiin Torontossa, että hän on liian hidas. Ylen toimittaja Timo Uusitalo sanoi kolumnissaan, että Kontiola ei saanut mahdollisuutta tarpeeksi hyvien pelaajien kanssa. Se ei pidä paikkaansa, Ottawa Senatorsia vastaan Kontiola pelasi James Van Riemsdykin ja Phil Kesselin kanssa. Se tarkoittaa ykkösketjua. Kontiola oli vain yksinkertaisesti liian hidas.

Uusitalo kertoi myös, että Kontiola ”heitettiin suden suuhun” ja että valmennusjohdolta ei tullut tukea. Itse ainakin näen asian toisella tavalla.

Kontiola teki kuuleman mukaan kesän aikana kaiken oikein. Hän treenasi, valmistautui tulevaan ja piti itsensä kunnossa. Kontiola on edelleen kovatasoinen sentteri, vaikka paikka ykkösketjussa ei auennutkaan heti. Maple Leafs tiesi kyllä tasan tarkkaan millaisen pelaajan hankki.

Yllätyksenä kaikille tuli vain se, että Kontiola ei ollut vielä valmis NHL-pelin vaatimuksiin. NHL-tason joukkueeseen ei mennä opettelemaan kanadalaisen kiekon niksejä, vaan se tehdään jossain aivan muualla ja AHL on siihen hyvä paikka. Se on myös Kontiolalle helpompaa, sillä maailman suurin jääkiekon talousalue Toronto ei ole alisuorittavalle pelaajalle mikään hehkeä paikka.

Kontiola saa aivan varmasti uuden mahdollisuuden. Hän saa peliaikaa ja vastuuta Marliesissa, pääsee pelirytmiin sisälle ja saa luisteluaan kuntoon. Tekemisen kautta.

Kommentti: Rantasen Vesku tiesi twitterissä kertoa, että ilmeisesti kova kesäharjoittelu oli verottanut selkää joten kesäharjoittelu ei siinä mielessä onnistunut samalla tavalla kuin esimerkiksi Jori Lehterällä, joka on NHL-kauden alkaessa parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s