Tuote nimeltä Liiga kuntoon

Liigan hallituksen puheenjohtaja, professori Vesa Puttonen kritisoi edellispäivän mielipidekirjoituksessaan Ylen päätöstä dokumentoida Jokereiden idän valloitusta.

En todellakaan sano, että KHL on millään tavalla terve sarja –  päinvastoin – ja siitä kertoo usean seuran poistuminen sarjakartasta kauden kynnyksellä. Kun yksi lopettaneista seuroista on viime kauden finalisti, Lev Praha, kaikki ei voi olla terveellä pohjalla. Mutta KHL:än tila on ihan toinen juttu.

Itse Puttosen mielipidekirjoitukseen on kuitenkin kaikki vasta-argumentit jo annettu:

Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström kirjoitti kolumnin.

YLEn Robert Portman puolusteli sarjaa ansiokkaasti.

Haluaisin kuitenkin keskittyä tuotteeseen nimeltä Liiga ja mikä siinä on aina ollut mielestäni vikana. Itse olen aina ollut hyvä neuvomaan muita vaihtelevalla menestyksellä, joten yritetään taas.

Ottelutapahtuma

Olen käynyt seuraamassa erinäisiä urheilulajeja ympäri maailmaa ja mikään ei ole niin pahvinen tapahtuma kuin Liigaottelu. Tullaan hallille, katsotaan ottelu ja lähdetään pois – ja tuotteeseen nähden ylimitoitettuun hintaan. Katsoin nimittäin huvikseni tuossa, että perinteinen yläkatsomon paikka Turun Palloseuran avausotteluun Oulun Kärppiä vastaan maksaa 21.50€. Kun katsoo IIHF:än sivuilta raporttia yleisökeskiarvosta, Liiga on vasta viidennellä sijalla. Euroopan yleisövetoisin joukkue on sveitsiläinen SC Bern, jonka otteluissa käy keskimäärin 16, 347 katsojaa. Ja kun se tapahtuu noin 126 000 ihmisen kaupungissa, suosittelisin opintomatkaa Sveitsin suuntaan.

NHL:ssä jokaisessa ottelussa lauletaan kansallislaulu, otteluissa on huikeita perinteitä ja kausien ensimmäiset ottelut ovat kerrassaan hienoa katsottavaa. Viime kaudella kun Canadiens avasi kotonaan, jokainen pelaajat kantoivat vuorollaan soihtua. Nykyisten pelaajien lisäksi jäälle kiikutettiin lauma legendoja, ja seuran historia pyöri videotaulussa tunteikkaalla videolla.

Olen ollut katsomassa kolme Rangersin ottelua paikan päällä ja Rangersin kotiotteluiden esittelyvideo on joka kerta ollut yhtä vaikuttava. Tanssitytöt ja huiskut pois jäältä ja multimediaa kehiin.

Välillä Suomessa voi katsoa NHL-pelejä ihmisten aikaan alkuillasta. Se johtuu siitä, että viikonloppuisin änärissä pelataan päiväpelejä jotka alkavat puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa.

Tottakai, kaikessa näissä haisee amerikka, mikä on perinteiselle Liigaseuran kannattajayhdistyksen jäsenelle täysi kirosana. Totuus on kuitenkin se, että se katsomonosa kentän päädyssä ei täytä koko hallia. Itse asiassa muu kuin päätykatsomo välillä vierastaa kannattajien toimintaa.

Dokumentaatio

Vuosien saatossa supertähtien myytti on murentunut siinä määrin, että nykyisin ihmiset haluavat nähdä tähtiemme arjen ja uhraukset. Parasta mitä NHL:ssä on viime vuosina tapahtunut, on HBO:n 24/7-dokumenttisarja. Sarja kertoo kahden Winter Classiciin valmistautuvan joukkueen arjesta ja matkasta tuohon uuden vuoden päivänä pelattavaan otteluun. HBO tekee vastaavaa sarjaa myös muista urheilulajeista, kuten nyrkkeilystä. Lisäksi olen katsonut ”Hard Knocks”-sarjaa, joka kertoo NFL-joukkueen valmistautumisesta kauteen. Tämänkin sarjan selostaa Liev Schreiber.

Stanley Cupin finaalien lisäksi sarja yksi kauden odotetuimmista yksittäisistä asioista ja sarja on lisännyt jääkiekon näkyvyyttä etenkin Yhdysvalloissa. Viime kaudella NHL otti kaiken irti dokumentaatiohypestä ja teki vielä toisen samantyyppisen sarjan, NHL: Revealed, joka seurasi muita ulkojääotteluita, sekä Olympialaisten tapahtumia. Meidän Teemu oli myös iso osa sarjaa.

Liigalla olisi hyvät eväät tehdä dokumentaatiosarja liigan joukkueista, seurata pelaajia ja heidän valmistautumistaan. Ihmisiä kiinnostaa aina kulissien takaiset jutut.

Olisi virkistävä nähdä dokumenttisarjaa Liigajoukkueen valmistautumisesta kauteen, tutustumista kaupunkeihin, organisaatioihin ja ennen kaikkea yksittäisiin pelaajiin. Nähdä heidät, kuulla heidän äänensä ja kuulla heiltä itseltään ja perheiltään ajatuksia jääkiekosta.

Tilastointi

Olen aikaisemmin kirjoittanut NHL:än loistavasta tilastoinnista. Liigan puolella tilastointi on sellaista, mitä voisi odottaa A-nuorten SM-Liigasta. Liigan puolelta löytyy perinteiset pistetilastot, tehotilasto, jäähyt, laukaukset ja peliaika. Liigan tilastoinnista puuttuvat sellaisia perustilastoja kuin aloitusvoitot, ali- ja ylivoima-ajat, taklaukset, vaihdot ja niin edelleen. Ei itänaapuriliigakaan tilastoinnissa mitenkään loista, mutta sieltäkin sentään löytyy aloitusvoitot.

Mutta jos jossain asiat tehdään paremmin, niin se on luonnollisesti läntinen naapurimaamme, Ruotsi. Ruotsalaiset tilastoivat NHL-tyyliin blokatut laukaukset, taklaukset ja kaikki kaipaamani perustilastot peliajasta. Lisäksi perkeleen ruotsalaiset tilastoivat jopa pelaajien aloitusvoitot eri kentän alueilla.

Irti saunaseuran maineesta

Ihmisillä on Liigasta ja Jääkiekkoliitosta saunaseuramainen kuva. Vaikka jokainen oli varmasti sitä mieltä, että Sport oli taloudeltaan perustelluin joukkue Liigaan, tapa millä se tuli jätti ison kysymysmerkin.

Vaikka Liigalla ja Jääkiekkoliitolla on omat hallituksensa, Liiga toimii Jääkiekkoliiton alaisuudessa. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja on ollut viimeiset 17, ja seuraavat 600 vuotta Kalervo Kummola. Liigan ja Jääkiekkoliiton väliset sopimukset muun muassa lopettivat liigakarsinnat ja mielenkiintoisien tapahtumien kautta päästivät Helsingin Jokerit KHL:ään.

Vihjailun tasolle jääneessä Kummolan Kääntöpiiri-kirjassa kirjoittaja Pertti Sainio on ollut varma, että Kummola on tiennyt esimerkiksi Jokereiden KHL-siirrosta koko ajan ja oli itse asiassa junailemassa sitä. Kuten kaikki muistavat, päätöksen Jokereiden sarjavaihdosta teki Jääkiekkoliitto, eikä suinkaan Liiga, jota päätös eniten koski. Ja vielä kun Jääkiekkoliiton hallituksessa istuu Liigaseurojen pomoja, niin kysyikö Kummola edes muilta, saako Jokerit siirtyä.

Bluesin entisen omistajan Jussi Salonojan mukaan Kummola oli tiellä, kun Blues halusi siirtyä KHL:ään.

Tavallaan olen iloinen Jokereiden idän valloituksesta, mutta se tapa miten nämä asiat saadaan aikaan, onkin jo toinen juttu.

Mikä ihmeen urheilusarja maailmalla edes toimii tällä tavalla?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s