40 päivää jäljellä – Vapaita agentteja ja laajennushuhuja

#IsItOctoberYet-hashtagiin törmää aika ajoin sosiaalisessa mediassa ja se kuvastaa fanien odotusta kauden alkuun. Siihen on 40 päivää. Kiekko tippuu 8. lokakuuta Toronton Air Canada Centerin jäälle, mutta sitä ennen edessä on harjoitusleirit ja harjoitusottelut, joista ensimmäiset pelataan 21. syyskuuta.

Suomesta käsin harjoitusotteluita pääsee seuraamaan huonosti, mutta jotkin joukkueet striimaa harjoitusottelunsa verkkosivuillaan. Viime vuonna näin teki ainakin Calgary Flames ja Columbus Blue Jackets.

Edelleen pelaajia ilman sopimusta

Suomalaisista ensi kaudeksi joukkuetta etsivät Ville LeinoSami Salo ja Saku Koivu.

Salo ja Koivu ovat 39-vuotiaita ja eivät ole voittaneet vielä sitä himotuinta. Kummankin tähtäimessä on päästä joukkueeseen, joka selvittäisi tiensä 16 parhaan joukkoon, joten hintalappu tuskin huimaa päätä kummankaan kohdalla. Cup Contender-joukkueissa on kuitenkin melko täyteen ahdattu palkkakatto ja voikin olla että Koivun ja Salon mentävää aukkoa ei vain löydy.

Koivu ei ole julkisesti ilmoittanut aikeistaan suuntaan tai toiseen, mikä taas lisää täällä Varsinais-Suomessa toiveita siitä, että Koivu pukee ensi kaudella päälleen TPS:än paidan. Koivu on kokenut urallaan kovia, mutta on saanut osakseen niin kovaa arvostusta että yhden pitkän juoksun vielä soisin. Ja tietenkin ne veretseisauttavat jäähyväiset Canadiensin kotihallissa.

Ennen kuin Leino siirtyi Sabresiin, hänellä oli Flyersista kerättynä rutkasti mainetta pudotuspelimiehenä. Sabres kuitenkin onnistui pilaamaan Leinon ja Leinon maineen siinä määrin, että uutta työpaikkaa on vaikeaa löytyä. Leino ei ole mikään takaketjujen mies, joten  mahdollinen pesti pitäisi löytyä kahdesta ensimmäisestä hyökkäysketjusta. Vaihtoehdot ovat todella vähissä, mutta se mikä Leinossa voisi joukkueita houkutella, on edukas hinta.

Lisäksi Leinoa saattaisi kiinnostaa Scott Gomezin esimerkki. Gomez paineli vanhaan seuraansa New Jersey Devilsiin tryout-sopimuksella. Viime kausi Gomezilla meni Florida Panthersin peräpään ketjuissa. 46 ottelussa kerätyt 12 pistettä eivät päätä huimaa, mutta eipä Panthersissa kovin moni muukaan pisteiden valossa loistanut.

Muuten vapaissa agenteissa on tarjolla kokenutta kaartia. 41-vuotias Daniel Alfredsson on ilman sopimusta ensi kaudeksi. Ruotsalaishyökkääjä teki viime kaudella 49 pistettä, joten virtaa pitäisi löytyä vähintään samanlaiseen kauteen.

Vapaiden agenttien joukosta löytyy myös oma suosikkini 31-vuotias Dustin Penner. Kaksinkertainen Stanley Cup-voittaja aloitti viime kauden Anaheim Ducksin ykkösketjussa Ryan Getzlafin ja Corey Perryn laidalla kanssa, mutta myytiin lopulta Washington Capitalsiin, jossa hyvin alkanut kausi meni päin helvettiä. 18 ottelua ja kolme pistettä. Eikä minulla sen enempää pelillisiä ihailuja ole Pennerin suuntaan ollut. Penner vain sattuu olemaan melkoinen koomikko.

Laajennusjoukkueista

Viime päivinä on ollut kovastikin puheita NHL:än laajentumisesta ja uutisissa on pidetty jo lähes varmana, että Las Vegas tulee saamaan änärijoukkueen. In my humble opinion, siinä ei ole mitään järkeä. Mielipiteeseeni saan tukea statistiikkaan keskittyyneeltä fivethirtyeight-sivustolta.

Linkin artikkelissa referoituna kerrotaan, miten NHL-joukkueen talouden perustana pitäisi olla se, että kuinka paljon potentiaalisia NHL-faneja alueelta löytyy. Sivuston analyysin mukaan esimerkiksi maailman suurimmalle yksittäiselle jääkiekon markkina-alueelle, Torontoon mahtuisi helposti kaksi NHL-joukkuetta ja Quebec City saisi myös uuden joukkueen taloudellisesti kannattavaksi. Seattlea on väläytelty myös uudeksi kaupungiksi, mutta siellä päin ollaan kiinnostuttu myös NBA-joukkueesta, johon löytyisi valmiit markkinat.

Sivuston analyysin mukaan joukkueen tulos korreloi suoraan siihen, että kuinka paljon NHL-faneja alueelta löytyy, ja vedenjakaja tässä on 300 000-400 000 NHL-fania, mikä saa yhden joukkueen kannattavaksi. Alueita, joissa on vähemmän kuin 300 000 NHL-fania, on vaarana että joukkueet eivät menesty taloudellisesti. Tällaisia alueita on Floridan kummallakin joukkueella Panthersilla ja Lightningilla sekä Phoenixissa pelaava Arizona Coyotesilla. Nashville Predators kuuluu myös heikkoihin alueisiin.

Lightning sai hyvän faniperustan Stanley Cup-voitolla, mutta valitettavasti floridalainen kiekkoyleisö seuraa vain ja ainoastaan menestystä, joten heikommat vuodet lisäävät joukkueiden taloudellista tuskaa. Tätä ongelmaa ei ole Torontossa. Maple Leafs konttaa vuodesta toiseen ja silti rahaa on kuin roskaa. Sitä on niin paljon, että Maple Leafs on yksi maailman rikkaimpia urheiluseuroja.

Näitä lukuja vasten, on täysin järjetöntä perustaa NHL-joukkue Las Vegasiin, turistikaupunkiin, jossa potentiaalisia NHL-faneja on tutkimuksen mukaan 91 000. Toki turistikaupunkileima tuo ne turistit katsomaan Siegried & Royn lisäksi vähän kiekkoakin, mutta mikäli haluaa saada kunnollisen perustan kiekkokulttuurille, on ajatus lasvegasilaisesta änärijoukkueesta järjetön. Kiekkosielu minussa oksentaa.

Lasvegasilainen änärijoukkue on vielä sen verran kaukana toteutumisesta, että kaupungissa ei ole edes vielä omistuspohjaa joukkueelle, joten muutama vuosi joudutaan odottelemaan vielä uusia joukkueita keskelle Nevadaa.

Itse olisin innoissani pätevästä laajennusjoukkueesta, sillä se tarkottaisi mehukasta artikkelia laajennusdraftista.

Muuttopuuhia

NHL:stä löytyy pari taloudellisesti epävakaata joukkuetta, Arizona Coyotes ja Florida Panthers, jotka saattaisivat olla lähivuosina muuttovalmiita. Coyotes oli jo viime kaudella melkein muuttamassa Seattleen tai Quebec Cityyn, mutta Glendalen kaupunginhallitus halusi äänestyksen jälkeen pitää joukkueen kaupungissa ja teki 15 vuoden vuokrasopimuksen hallista, jonka jälkeen joukkue myytiin kanadalaisille sijoittajille (Renaissance Sports & Entertainment). Sopimuksessa oli kuitenkin ehtolause, että mikäli joukkue tekee viidessä vuodessa persnettoa 50 miljoonaa dollaria, joukkue voidaan uudelleensijoittaa.

Herkimmin liipasimella on kuitenkin Florida Panthers, joka tekee vuosittain miljoonia dollareita tappiota johtuen pitkälti hallista, jossa on huono käyttöaste ja puoli-ilmaisista lipuista. Joukkue vaihtoi vuodenvaihteessa omistajaa, mutta kesällä alkoi tapahtua mielenkiintoisia. Joukkue kävi neuvotteluja Bowardin piirikunnan kanssa, jotta joukkue olisi saanut helpotusta velkataakkaansa, mikä koski lähinnä vuokravelkoja, ja osuutta turistituloista. Ongelma on kuitenkin se, että Panthersin pyytämät dollarit on varattu jo muuhun käyttöön.

Piirikunta on palkannut konsultin, joka määrittää ”mikä on parasta piirikunnalle”. Panthers on kestämättömässä tilanteessa siinä mielessä, että sen talous ei kestä pidemmän päälle taloudellisesti tappiollisia kausia ja muuttaminen toiseen kaupunkiin ei ole myöskään mahdollista, ellei piirikunta anna joukkueen lähteä.

Hallin ja piirikunnan kannalta Panthersin lähtö olisi katastrofi. Hallissa järjestetään vain konsertteja ja jääkiekko-otteluita, joten kun jääkiekko poistetaan yhtälöstä, jäljelle jää vain satunnaiset konsertit. Joukkueen omistaja Vincent Viola käytti kesällä rutkasti rahaa uusiin hankintoihin, mikä nosti piirikunnan poliitikkojen kierroksia. Kuitenkin selvää on, että voittavaa joukkuetta ei tehdä ilman hankintoja ja ilman voittavaa joukkuetta ei myöskään fanit löydä halliin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s