Koolla on väliä

Ensi kaudella St. Louis Bluesissa pelaava Jori Lehterä oli twiitannut kuvan vaa’asta ja kommentoinut alle, että ”100kg rikki. Kelpaa mennä kulmii!”

Mikäli saadut lisäpainot olivat lihasmassaa, eikä paikallisessa kebabravintolassa hankittuja rasvakiloja, niin se kertoo kahdesta asiasta:

Lehterä lähtee NHL:än hyvin valmistautuneena ja toisekseen 189 senttiä pitkää, ja 100 kiloa painavaa Lehterää ei todellakaan heitellä kulmissa.

NHL on eurooppalaisiin sarjoihin verrattuna todella raakaa touhua. Siinä missä Jere Karalahti tai Ossi Väänänen ovat liigakaukaloissa isoja miehiä, he olisivat taalakaukaloissa pikemminkin keskikokoisia. Draftissa on nykyisin trendi, että ellei pelaaja ole poikkeuksellinen lahjakkuus, alle 188 senttisiä pelaajia ei varata.

NHL-pelaajien keskipituus on noin 186-187 senttiä ja paino 92 kiloa. Tuo massa sijoitettuna pieneen kaukaloon kertoo siitä, että törmäykset ovat kovia. Kokoero oli iso syy siihen miksi esimerkiksi Mikael Granlundilla oli ensimmäisellä kaudella vaikeuksia.

Pienien pelaajien, kuten Granlundin tai Rangersin Martin St. Louisin pitää kompensoida vajaamittaista varttaan lihasmassalla, mikä esimerkiksi St. Louisilla on enemmän kuin kunnossa.

Kun seuraa vastikään varattuja pelaajia, huomaa että osa on jo valmis mies. Helmikuussa 18 vuotta täyttänyt ykkösvaraus Aaron Ekblad on 192 senttiä pitkä ja painaa 98 kiloa. Viime kaudella varattu suomalaispakki Rasmus Ristolainen oli varaushetkellä yhtä pitkä ja painoi yli 90 kiloa. Nuorisomaajoukkuekohun keskellä ollut Patrik Laine on vasta 16 vuotta ja on jo nyt 191 senttimetriä pitkä ja painaa 91 kiloa. Kyynisimmät toteaisivat, että ”nyt on pojilla oikeat lääkkeet”, mutta itse sanoisin, että ravintovalmennus on kohdallaan.

Edmonton Oilersin taannoinen ykkösvaraus Ryan Nugent-Hopkins on tunnettu peliälystään ja nopeudestaan, mutta ei ole onnistunut saamaan varttaan NHL:än edellyttämälle tasolle, sillä nuorukainen on hädin tuskin 80 kiloinen, mikä on auttamatta liian vähän 185 senttiä pitkälle keskushyökkääjälle. Nugent-Hopkins on onnistunut olemaan tehokas tasoituksesta huolimatta, mutta uraa ovat varjostaneet useat loukkaantumiset.

Eurooppalaisessa kiekkokulttuurissa ja kaksi metriä leveämmässä kaukalossa yhteentörmäykset eivät hallitse niin paljoa pelitapahtumia kuin rapakon takana, vaikka TPS:än päävalmentaja Kai Suikkanen iloitsikin lisääntyneestä fyysisyydestä, kun Turkuhallin kaukalo kapeni omakotitalon verran.

Vaikka slovakkipakki Zdeno Charaa mainostetaan änärin kookkaimpana miehenä, Chara on sitä vain pituutensa puolesta (206cm). John Scott häviää Charalle viitisen senttiä pituudessa, mutta voittaa painossa 5-6 kilolla (122kg), joten fyysisenä pelaajana tunnettu Scott saattaa olla vastapuolen leirissä ahdistava näky.

Suomea taannoisessa harjoitusottelussa retuuttanut Jevgeni Artjuhin voitti suomalaiset nimenomaan fyysisellä olemuksellaan, sillä Artjuhin on 196 senttimetriä pitkä ja painaa jopa isoon varteensa nähden vakuuttavat 115 kiloa.

Vaikka lyhyenlännät pelaajat ovat katoava ilmestys NHL:ssä, pienetkin pärjäävät. Aikaisemmin mainittu St. Louis on vain 173 senttiä pitkä, Montreal Canadiensin entinen kapteeni Brian Gionta 170 senttinen ja pudotuspeleissä tahtomaaleja viskonut Mats Zuccarello 171 senttiä pitkä. Heihin verrattuna Granlund on pitkä, 179 senttiä.

Tulevaisuudessa tuskin näemme varaustilaisuudessa enää alle 180 senttiä pitkiä ykköskierroksen varauksia, vaan pienikokoiset lahjakkuudet päätyvät toiselle kierrokselle. Varaamattomuus ei kuitenkaan tarkoita tuhoon tuomittua uraa.

St. Louisia ei koskaan varattu änäriin, mutta pelasi huipputehoin Yhdysvaltain yliopistosarjassa ja sai mahdollisuuden Calgary Flamesissa. Ura ei kuitenkaan puhjennut kukkaan kuin vasta Tampa Bay Lightningissa, mistä St. Louisille on jäänyt käteen Stanley Cupin lisäksi kaksi pistepörssin voittoa ja Lester B. Pearson Award, jonka saajan äänestää muut pelaajat. Nykyisin pytty tunnetaan nimellä Ted Lindsay Award.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s