Suomi vs. Pohjois-Amerikka – Iso ero urheilukulttuurissa

Sosiaalisessa mediassa on muutaman päivän kiertänyt video, jossa valmentaja puhuu baseballin nappulaliigan hävinneelle joukkueelle tunteikkaan puheen. 13-vuotiaat ovat päässeet kansallisen turnauksen loppuotteluun ja hävinneet sen yhdellä pisteellä. Se on kova tilanne, se.

Noita valmentajia on maailman sivu. Tietävät mitä sanoa ja osaavat lohduttaa. Minullakin on ollut niitä ja jokaisella valmentajallani on ollut hävityn pelin jälkeen puhe, joka olisi kelvannut Youtubeen jaettavaksi. Mutta miksi juuri tämä päätyi Youtubeen? Siksi, koska sen televisioi ESPN.

Se on se iso ero meidän ja pohjoisamerikkalaisten urheilukulttuurissa. Toki baseballin ja koripallon luvatussa maassa molemmat lajit ovat jääkiekkoon verrattuna uskonnon asemassa, Yhdysvaltojen puolella ainakin Minnesotan paikallistelevisiossa näytetään jääkiekon junioripelejä. Mutta kun päästään Yhdysvalloissakin jääkiekossa yliopistojääkiekkoon, pelejä näytetään ESPN:llä. Alla olevasta videosta voi katsoa yliopistojääkiekon finaalisarjaa, ”Frozen Fouria”:

Melko ammattimaista, etten sanoisi. Tarkkasilmäinen muuten huomaa, että Boston Universityn viivamiehenä pelaa Kevin Shattenkirk (St. Louis Blues) ja loppuhetkillä kentällä on myös Nick Bonino (Vancouver Canucks). Ottelun jatkoaika löytyy myös viereisestä palkista. Ottelua oli katsomassa 18 512 katsojaa. Muuten, Michiganin yliopiston jalkapallojoukkueella on stadioni, johon mahtuu 115 000 katsojaa. ”Big House” on tuttu viime vuoden Detroit Red Wingsin ja Toronto Maple Leafsin välisestä Winter Classicista. Ann Arborin metropolialueella asuu 300 000 ihmistä. Mikä urheilutapahtuma vaadittaisiin Helsinkiin, että se vetäisi 115 000 ihmistä katsomoon?

Jääkiekon eurooppalaisessa kehdossa, Suomessa, meidän A-junioreiden Kärppien ja Bluesin välisessä SM-Liigan loppuottelussa oli paikalla noin 2300 katsojaa ja hyvällä tuurilla ottelun voi katsoa keskinkertaisesti tuotetulla streamilla. Yleisökeskiarvot nuorten SM-Liigassa pyörivät 100-200 katsojan välillä. Suomessakin voi katsoa streaminä juniorisarjojen otteluita LiveArenan kautta, mutta A-junioreiden Sm-sarjassa soisi jo olevan monikameralähetyksiä selostajineen ja valtakunnallisessa televisioverkossa.

Junioriurheilu on Pohjois-Amerikassa iso juttu. Se yhdistää kaupunkeja uniikilla tavalla ja lukion urheilutähdet tunnistetaan kaupungilla. Yliopistourheilun kansallisia mestaruuksia muistellaan vuosikausia. Mestaruussormukset ja niiden omistajat ovat paikallisia legendoja, joiden peliura yleensä päättyy siihen kauteen. Tuon vuoden jälkeen he valmistuvat ja tekevät jotain muuta. Vain harvat pelaavaat elääkseen.

Kanadan junioriliigan kovimmat yleisökeskiarvot veti viime kaudella Quebec Remparts 9 974 katsojallaan. Koko liigan keskiarvo pyörii 3 000 katsojan paremmalla puolella ja heikoimminkin yleisöä vetävät joukkueet tuovat katsomoihin noin 1500 katsojaa per ottelu. Liput maksavat 8-15 CAD, joten pääsyliput ovat hinnaltaan sellaista Mestiksen tasoa.

On totta, että osassa kaupunkeja riittää populaatiota tuomaan kansaa peleihin, mutta esimerkiksi Quebec City on noin Helsingin kokoinen kaupunki. Puolustuspuheena voisi pitää sen, että Quebecissä ei ole oikeastaan muita varteenotettavia urheiluseuroja, joten Helsinkiin verrattuna hajonta urheilutapahtumiin on pienempää.

Minnesotassa on käsite ”Twin Cities”. Termillä tarkoitetaan naapurikaupunkeja Minneapolista ja St. Paulia. Vähän niinkuin pääkaupunkiseutu. Kaupungeista löytyy NHL-joukkue Minnesota Wildin lisäksi pääsarjatason baseball-, jenkkifutis-, jalkapallo-, lacrosse- ja koripallojoukkue. Lisäksi on erinäisiä baseballin alasarjajoukkueita ja puoliammattilaisjoukkueita sekalaisesta urheilukattauksesta. Ainiin, ja naisten NBA-sarjan joukkue, jonka yleisömäärät pyörivät vajaassa 10 000 katsojassa.

Minneapolisissa pelaa Minnesota Golden Gophers, joka on Minnesotan yliopiston lätkäjoukkue. Joukkueen otteluissa käy keskimäärin noin 10 000 maksanutta katsojaa. Golden Gophersin naisten peleissä käy 2500-3000 katsojaa peleissä ja ottelut näkyy televisiossa. Urheilukulttuuria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s