Harrastejääkiekkoa Kanadassa – CARHA World Cup

Lopetin peliurani aikoinaan siksi, että joukkuehenki ei ollut kaikkein paras ja oma kiinnostus joukkueurheiluun oli kadonnut. Rakkaus lajiin oli edelleen olemassa, mutta se ei kanavoitunut millään tavoin jäälle. Oli muutenkin vähän vaikeaa. Vuoden tauon jälkeen valmensin muutaman vuoden ja kävin erinäisissä höntsäporukoissa toteamassa, että jääkiekko urheilumuotona taitaa olla tässä, heitin pelikassin ullakolle ja siirryin penkkiurheilijaksi.

Kassi lojui ullakolla armeijaan asti, kunnes kävimme pelaamassa muiden varusmiesten ja kantahenkilökunnan kanssa kaukalopalloa. Armeijan jälkeen pohdin jälleen jääkiekkokaukaloita, mutta en tuntenut silloin ketään harrastekiekkoilijaa ja varusteet päätyivät jälleen ullakolle homehtumaan.

Pitkälti vaimoni sai minut takaisin kaukaloon ja hankkimaan uusia varusteita sulaneiden tilalle. Ennen kaikkea hänen ja kavereidensa ansiosta pelaan nykyisessä joukkueessani Jarin Pallossa. JarPa pelaa Kupittaan harrastesarjassa, jota pelataan 12-15 peliä vuodessa. Sen lisäksi pelataan ympäri Suomen viikonlopputurnauksia, joissa pääpaino pelaamisen lisäksi yöelämässä.

Suomessa ei kovan kaliiberin harrasteturnauksia juuri ole. Moni turnaus on lähinnä joko pienen piirin olutturnauksia tai vaihtoehtoisesti niissä käy niin vakiintunut porukka, että väliin ei pääse millään. Olemme saaneet jalan oven väliin Virroille, jossa on pelattu vuosikausia harrasteturnausta.

Toisin on Kanadassa, jääkiekon synnyinmaassa.

Kanadassa vaikuttaa sellainen organisaatio kuin CARHA, joka organisoi ja järjestää veteraani- ja harrastekiekkoa Kanadassa. Suomessa samaa tekee Suomen Jääkiekkoliitto, mutta turnauksia se ei juurikaan järjestä, ellei kyseessä ole veteraaniturnaus. CARHA:aan verrattuna Suomen aikuisjääkiekon tukeminen on onnetonta.

Harrastekiekkoa pelataan alueellisissa sarjoissa ja joukkueita tulee koko ajan lisää. Pelkästään Turussa pelaa lähes 40 joukkuetta ja Paimion sarjassa parikymmentä lisää.

Muutamien pienempien turnausten lisäksi CARHA järjestää neljän vuoden välein maailman suurinta aikuisten harraste- ja veteraaniturnausta. Turnauksen eri sarjoihin osallistuu kaiken kaikkiaan 2000 pelaajaa ja 120 joukkuetta 15 maasta ja omaiset siihen päälle. Ymmärrettävästi kisaisännyydestä kilpaillaan kaupunkien välillä kiivaasti, koska se tuo uusimpien arvioiden mukaan isäntäkaupungille tuloja 15 miljoonaa dollaria. Suomestakin nähdään joukkueita, mutta yleisimmin ottaen veteraanijoukkueita.

2012 turnaus pelattiin Sault. Ste Mariessa ja 2008 pelattiin Quebecissä. 2012 avoimen sarjan finaali AK Barsin alumnijoukkueen ja paikallisen Mr. Transmissionin televisioitiin selostajineen, ja lisäksi katsomossa oli 6000 maksanutta katsojaa. Areena oli loppuunmyyty.

2016 turnaus järjestetään Windsorissa, Ontariossa. Turnaus kestää seitsemän päivää ja ohessa on hulppeat seremoniat keskustorilla. Joukkueet kävelevät kulkueissa, orkesterit soittavat ja pidetään puheita.

Kanadassa sanotaan ”Hockey is our game” ja tässä perspektiivissä se todellakin sitä on. Missään muussa jääkiekkokulttuurissa vastaavaan ei pystyttäisi.

Viikon ajan pelaajille järjestetään iltaohjelmaa ja kun pelit ovat pelattu, kaikille osanottajille järjestetään illallinen.

Olen lukenut artikkeleita turnauksesta ja se on huikea. Entisten KHL (tai Venäjän superliiga)- ja NHL-tähtien lisäksi kaukaloissa kiitää kaltaisiani entisiä junioripelaajia tai niitä, jotka päättivät vain tehdä jotain muuta.

Edellispäivänä ilmoitin Jarin Pallon pelaamaan tähän turnaukseen. Unelmani on aina ollut pelata jääkiekkoa sen synnyinmaassa, siinä kulttuurissa ja ympäristössä. Nyt se unelma on toteutumassa.

Unelman ja toteutumisen välillä on kuitenkin vielä 15 000 euron vaje joukkueen kassassa. Nyt on aika laittaa lanttia sivuun.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Harrastejääkiekkoa Kanadassa – CARHA World Cup

  1. Paluuviite: Patrik Laineen kanssa on pidettävä jäät hatussa | Viitossentterin NHL-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s