Naisia miesten keskuudessa

Olin jo kirjoittamassa melkein tästä nuorisomaajoukkuetapauksesta, mutta uskoisin, että minua pätevämmät ihmiset ovat jo sanansa sanoneet. Kuitenkin pitää muistaa, että oli kentällä tapahtunut mitä tahansa, asian retostelu julkisuudessa ja sitä myöten keskustelupalstoilla on täysin naurettavaa, sillä kyse on 16-vuotiaasta teinistä. Ylimielisestä superlupauksesta on helpompi tehdä nöyrä kuin nöyrästä ja kohteliaasta superlupaus. Osku Grönman juttelemaan niin kyllä se siitä. 16-vuotiaan turhautuminen paineen alla kun jonkin verran kuuluu ikämääritelmään.

Sitten mahtavampiin asioihin.

Eilen jatkettiin kiekkohistoriaa, sillä maailman paras naismaalivahti Noora Räty debytoi Kiekko-Vantaan luukulla. Ottelu päättyi K-Vantaan voittoon, joten jääkiekko-ottelun perusidean Räty pääsi toteuttamaan: Voita ottelu.

Kyseessä on toinen kerta Suomessa, kun nainen pelaa miesten sarjassa. Ensimmäisestä kerrasta kunnia menee Hayley Wickenheiserille, joka pelasi Kirkkonummen Salamoissa 2002-2004. Ensin Suomi-sarjassa ja sitten Mestiksessä kymmenen ottelua.

Wickenheiser pelasi miesten sarjassa uudestaan vuonna 2008, kun hän pelasi Eskilstuna Lindenissä 21 ottelua.

Wickenheiserin suoritus Kirkkonummella on sen verran kova, että sitä on vaikea laittaa mihinkään perspektiiviin. Ottaen huomioon Suomi-sarjan fyysiset vaatimukset ja pelin kovuuden, Wickenheiser teki tietyllä tapaa jopa ihmeen.

Nainen / tyttö poikien sarjassa kenttäpelaajana ei ole nykyisin enää mikään kummallinen ilmiö. Juniorisarjoissa näkee tuon tuostakin tyttöjä kentällä, mutta sen on aikaa jolloin fyysiset erot ovat pienempiä. Huippuunsa treenattu naisurheilija pelaa samankokoisten teini-ikäisten poikien kanssa, joten ero fysiikassa on pienempi.

Kun taas jatketaan siitä eteenpäin, edellytykset kasvavat. Naispuolisen henkilön pitäisi kasvattaa lihasmassaansa suunnattomasti, jotta pystyisi pelaamaan esimerkiksi 95 kiloisen NHL- tai Liigapelaajan kanssa, mikä taas veisi suhteettomasti aikaa lajiharjoittelulta. Kenttäpelaajan näkeminen taalakaukaloissa vaatii sellaisen ponnistuksen ihmiseltä, joka on sula mahdottomuus. NHL:ssä pelataan niin suurilla panoksilla, että kenelläkään ei ole varaa jättää viemättä taklausta loppuun siksi, että vastassa on nainen.

Tolppien välissä rikotaan rajoja

Jääkiekossa on kuitenkin kaksi pestiä kentällä, joissa naisella on hyvät mahdollisuudet pärjätä. Ensimmäinen on erotuomari, mikä ei ole täysjärkisen hommaa ja toinen on maalivahti, jollainen Rätykin on.

Kun naisten ei tarvitse osallistua kontaktipeliin ja ratkaiseva ero on enää siinä, että saako kiekon kiinni vai ei. Räty on harjoitellut miesten kanssa pelaamista, joten tolkuttoman kova rannelaukaus tai lämäri tuskin tulee yllätyksenä.

NHL:ssä on nähty nainen tolppien välissä. Kyseessä on Manon Rheaume, joka pelasi Lightningin paidassa erän St. Louis Bluesia vastaan ja torjui yhdeksästä laukauksesta seitsemän. Vaikka kyseessä oli tuoreen NHL-joukkueen julkisuustemppu, tapahtuma jäi sen verran painuvasti historiaan, että lähes jokainen pitkään NHL:ää seurannut tietää kuka on Rheaume.

Vertailuna voitaneen kuitenkin sanoa, että Rheaumen heikkous ei ollut maalivahtipelissä, vaan koossa. Rheaume nimittäin oli vain 170cm pitkä ja se on yksi iso juttu, kun rakennetaan voittavaa maalivahtia, sukupuolesta riippumatta. Nykypäivän NHL:ssä ei juurikaan alle 180cm pitkiä maalivahteja nähdä. 170cm pitkä maalivahti on siis näky, jota NHL-joukkueen uuninluukulla ei tulla näkemään.

Kanadan paidassa naisten olympiakultaa voittanut Shannon Szabados teki ammattilaissopimuksen amerikkalaiseen miesten alasarjaan, Southern Professional Hockey Leaguen joukkueeseen nimeltä Columbus Cottonmouths (kuka näitä nimiä keksii?). Szabados sai tililleen kaksi ottelua viime kaudella.

Szabados on pelannut aikoinaan harjoitusotteluita kivenkovassa WHL:ssä samassa joukkueessa Montreal Canadiensin tähtimaalivahti Carey Pricen kanssa. Szabadosin ura WHL:ssä loppui lyhyeen, sillä sarjan toimitusjohtajat äänestivät Szabadosin pelaamista vastaan.

Vaikka lopulta pelipaikkaa WHL:stä ei herunut, Szabados sai näyttöpaikan Alberta Junior Hockey Leaguesta, joka on myös kovatasoinen kanadalainen juniorisarja, josta on ponnahtanut lukuisia NHL-tähtiä, kuten Scott Hartnell ja kaikki Sutterin veljekset.

Äänestys Szabadosin kelpuudesta oli vuonna 2001, mutta jos sama äänestys tehtäisiin tänään, tilanne voisi olla aivan toinen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s