Rakkaudesta lajiin – jääkiekko elämäntapana

Esikuva näille minun kirjoituksilleni on ollut Jouni Niemisen blogi hesarin sivuilla. Tosin olen valovuosia perässä Niemisen blogia jo siinäkin mielessä, että toinen meistä asuu Albertassa ja toinen Turussa. No, on minulla replica Gretzkyn kypärästä ja luonnollisesti katu-uskottavuuteni on siinä, että olen suurista sanomalehtitaloista vapaa indiekirjoittaja.

Nieminen kirjoitti eilen upean kirjoituksen koskien junnukiekkoa Kanadassa, jota olen aina ihaillut. Tosin ennen tätä päivää minulta on puuttunut luotettava äänitorvi paikanpäältä, joka olisi kertonut todellisen tilanteen. Niemisen kirjoitukset tuntuivat vierailta, koska minulla on ollut kiiltokuvamainen kuva kanadalaisesta junnukiekosta. Ei ole enää.

Herraisä, me puhumme nyt seitsenvuotiaista, joille pelin pitäisi olla opettelua ja leikkiä. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, jokainen pelaaja on täysi aihio teini-ikään asti. Sen jälkeen tapahtuu vasta asioita, joista voi hyvällä onnella ja lahjakkuudella tulla NHL-kiekkoilija.

Olen itse aikoinaan valmentanut junnukiekkoa Turussa ja lopetin sen osittain siksi, että toinen valmentaja oli täydellinen despootti ja osittain siksi, että vanhemmat olivat todella raskaita. Sain kuulla harjoitusten jälkeen kunniani ja peleissä vaihtoja seurattiin sekuntikellojen kanssa. Jaksoin kolme vuotta ja lopetin työt jääkiekon kanssa vuosiksi, kunnes löysin sen taas joitain vuosia sitten.

Keväällä olin toimitsemassa Turku Turnausta ja eräs vanhempi tuli huutamaan minulle siitä, että toinen joukkue lämmitteli kiekkojen kanssa, kun se oli säännöissä kielletty. Puhuttiin 12-vuotiaista, jotka pelasivat turnauksen kolmannen tason sarjassa. Ikään kuin se kiekkojen ampuminen laitaa vasten olisi ratkaissut ottelun elämästä ja kuolemasta. Onneksi kentällä oleva lapset nauttivat pelaamisesta, eivätkä kanavoineet vanhempiensa raivonpuuskauksia itse peliin.

Olen kirjoittanut aikaisemminkin rakkaudesta lajiin. Vanhempien pitäisi päästä siitä ajatuksesta irti, että minun lapsestani tulee NHL-kiekkoilija ja lopettaa paineen antamisen. Parasta, mitä vanhempi voi jääkiekosta opettaa, on rakkaus lajiin. Intohimo harjoitteluun tulee lapsesta itsestään. Vaikka lapsesta ei tulisikaan ammattiurheilijaa, hän voi saada silti lajista jotain mikä kestää hautaan asti ja olla samalla jotain aivan muuta. Itselleni jääkiekko ja sen harrastaminen kaikissa muodoissaan on loistavaa vastapainoa leipätyölle, vaikka joskus edelleen unelmoinkin että saisin jääkiekosta jollain asteella palkkaa.

Itse asiassa olen jo saanut, olin Turun Palloseuralla työharjoittelussa vuonna 1998 ja sain pienen korvauksen vaivoistani. Palkkanauhassa luki:”TPS EDUSTUSJÄÄKIEKKO”.

Itselleni valkeni jo hyvin varhain, että en tule pelaamaan edes divaritasolla, mutta olin vuosien varrella oppinut kaikesta huolimatta rakastamaan kaikkea mikä liittyi jääkiekkoon. Syy tähän on omasta perheestä tullut intohimo lajiin. Isäni on toiminut vuosikymmeniä taustavaikuttajana, isoveljeni maalivahtina ja tuomarina ja minä taasen kenttäpelaajana ja sekatyömiehenä. Isäni kiikutti minua aina hallille ja kävin katsomassa eri halleilla kymmeniä pelejä viikossa. Kun hän oli joukkueenjohtajana, olin aina viikonloppuisin pelimatkoilla mukana ympäri Suomea omat luistimet ja maila mukana. Minulla on varmaan jonkin sortin ennätys Suomen ulkojäistä.

Edelleen kun kaukalossa on jääkiekko-ottelu, nauliinnun katsomaan sitä tasosta riippumatta.

Opin myös nuorena, että lajin eteen voi tehdä muutakin kuin pelata. Nykyisin kirjoittelun ohella touhuan sitä sun tätä kiekon parissa ja kaikki tuntuu toinen toistaan paremmalta. Pelaan edelleen ja sekin tapahtuu silkasta pelaamisen ilosta. On hienoa, kun hallille voi mennä omasta tahdostaan, omalla rahalla ja se tuntuu joka kerta yhtä mahtavalta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s