NHL:än talous – palkkakatosta joukkueiden tuloihin

KHL:stä on ensi kaudesta jättäytynyt jo varmasti kolme joukkuetta pois talousvaikeuksien takia ja lisää on tulossa. Syynä on osittain lepsu rahapolitiikka ja joukkueilla ei ole mitään talouskuria. Samaa ilmiötä nähdään välimeren alueen ja englannin jalkapallossa, jossa siirtosummat ovat hulluja ja joukkueet elävät käytännössä velkarahalla.

Palkkakatto ja palkkalattia

Amerikkalaisessa urheilussa on aina ollut se hieno puoli, että siellä ollaan toteutettu kansallisten sarjojen kohdalla talouskuria. NHL:ssä näkyvin ja puhutuin talousasia on palkkakatto. Tänä vuonna se on 69 miljoonaa dollaria, mutta nousee tulevina vuosina, mikä taasen nostaa pelaajien palkkoja entisestään. Entinen miljoonan dollarin pelaaja on muutamien vuosien päästä kahden miljoonan dollarin mies. Kehityksen suunta on nähty jo tänä kesänä sopimusneuvotteluissa.

Palkkakatto siis tarkoittaa sitä, että se on maksimimäärä, mitä joukkue saa käyttää palkkoihinsa sinä vuonna. Palkkakattoon liittyy tiiviisti myös palkkalattia, mikä tarkoittaa sitä että joukkueen pitää maksaa palkkoja vähintään 51 miljoonan dollarin edestä. Tästäkin nähtiin ilmiö Free Agent Frenzyssä, kun Florida Panthers joutui maksamaan uusille pelaajille isoja palkkoja, jotta pääsevät palkkalattian yli. Tämä on myös vipuvartta neuvottelevalle pelaajalle. Panthersilla on niin paljon tulokassopimuksen alaisia pelaajia joukkueessaan, että palkkamenot ovat alhaisia.

Palkkakatto tuli käyttöön vuonna 2005, kun edellinen työsulku oli voimissaan. Joukkueiden taloudet olivat kuralla ja silti oli paineita maksaa pelaajille huikeita summia palkkaa. Sittemmin ainakin heikoimpien joukkueiden taloudet ovat kohentuneet ja tappiot ovat mahdollisesti ”enää” miljoonia, kun ne olivat joskus kymmeniä miljoonia.

Jalkapallon tavoin joukkueet eivät saa treidata pelaajia rahasta. Esimerkiksi jos Maple Leafs haluaa riveihinsä Sidney Crosbyn, heidän pitää antaa Penguinsille dollareiden sijasta jotain muuta, esimerkiksi ensimmäisen kierroksen varauksia ja muita pelaajia. Aikoinaan kun Wayne Gretzky siirtyi Kingsiin, Bruce McNall joutui maksamaan hänestä siirtosummana 15 miljoonaa dollaria. Se oli huikea siirtosumma jääkiekossa siihen aikaan.

Miten sitten suurin osa joukkueista pärjää?

Menestyksestä riippumatta voitaneen sanoa, että pääasiassa perinteikkäät joukkueet. Markkina-arvoltaan esimerkiksi Toronto Maple Leafs on suvereeni ykkönen ja pärjää vertailussa myös muiden lajien joukkueiden kanssa ja ylittää miljardin dollarin maagisen rajan. New York Rangers tulee joitain satoja miljoonia dollareita perässä.

30 joukkueesta 19 tuotti edellisvuonna voittoa ja taloudellisesti huonoiten menestyi Minnesota Wild, johtuen pitkälti suurista palkkamenoista (Parise, Suter, Heatley ja Koivu) ja huonosta pudotuspelimenestyksestä, vaikka halli on illasta toiseen loppuunmyyty. Pudotuspelijoukkueen tulot kasvavat huikeasti, mitä enemmän pelejä tulee ja mitä pidemmälle pudotuspelit venyvät, joten joukkueen menestyksellä on suora korrelaatio talouteen. Viimeisimpiä lukuja ei ole tullut, mutta voitaneen olettaa, että Wildin suhteellisen hyvä pudotuspelimenestys ja iso pelimäärä tuottivat kohtuullisen paljon rahaa sukkaan.

Joku on varmaan huomannut Panthersin kotihallin tyhjyyttä ammottavat katsomot? Niin minäkin, ja silti Panthers ei keiku taloudellisesti kaikkein huonoimmilla sijoilla. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että Panthers ja halli ovat samaa yhtiötä.  BB&T Center järjestää alueensa kaikki suuret tapahtumat, joten se tuo rahaa myös täysin muusta toiminnasta yhtiölle. Koska hallin täyttäminen jääkiekko-otteluun voi tehdä taloudellisella tappiolla, joukkueen peleihin saa pääsylippuja parhaimmillaan muutamalla dollarilla. Terveisiä Miamin matkaajille.

Joukkueiden luvuista voi lukea Forbesin sivuilta. Operating Income on joukkueiden liikevoitto ennen veroja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s