Välimiesmenettely tai välimieskäsittely – pattitilanteen apumies

Pian tulee ajankohtaiseksi niin sanottu NHL:än välimiesmenettely (arbitration). Kun pelaaja on umpikujassa joukkueensa kanssa sopimusasioissa, niin pelaaja voi hakea välimiesmenettelyyn (joskus voi törmätä myös termiin välimieskäsittely). Tilanne on yleensä ajankohtainen rajoitettujen vapaiden agenttien kanssa, joiden kohdalla neuvotellaan uutta sopimusta.

Yleensä sopimuskiista-asioissa on tilanne se, että joukkue A haluaa pitää pelaajan, mutta luonnollisesti pelaaja ei saisi maksaa mitään ja tarjoaa pelaajalle jatkosopimusta, jonka vuosipalkka on 1,5 miljoonaa dollaria. Pelaajan agentti on taas sitä mieltä, että pelaaja ansaitsisi kolmen miljoonan dollarin vuosipalkan. Kun puhutaan rajoitetusta vapaasta agentista, pelaajan oikeudet omistaa joukkue. Pelaaja voisi periaatteessa lähteä hakemaan tarjouksia muualta (offer sheet), mutta tässä tapauksessa haluaa kuitenkin ehdottomasti jatkaa joukkueessa.

Kuka tahansa kuitenkaan ei voi pyytää välimiesmenettelyä, vaan pelaajalla pitää olla NHL-kokemusta allaan. Pääsääntöisesti 18-20-vuotiaana uransa aloittaneella NHL-pelaajalla pitää olla neljä pelivuotta allaan, kun taas 24-vuotiaana aloittaneella vain vuosi. Kun nämä ehdot täyttyvät, pelaaja voi pyytää välimiesmenettelyä niin usein kuin haluaa.

Joukkue voi myös pyytää välimiesmenettelyä, mutta säännökset ovat palkan suhteen tiukemmat ja pelaajan voi kutsua välimieskäsittelyyn vain kerran uran aikana.

Välimiesmenettely pitää pyytää ennen heinäkuun viidettä, jonka jälkeen varsinaiset kuulemiset pidetään heinä- ja elokuun aikana. Joukkue ja pelaajat voivat neuvotella sopimuksesta vielä kuulemiseen asti, jos vaikka päästäisiin yhteisymmärrykseen.

Välimiesmenettelyssä arvioidaan pelaajan suoritustaso, rooli joukkueessa, loukkaantumisherkkyys ja miksei myös julkiset esiintymiset ja PR. Todisteena ei voi käyttää muiden pelaajien palkkaa (esimerkiksi Free Agent Frenzyn sopimuksia), videomateriaalia tai median kirjoittelua.

Välimiesmenettelijät arvioivat nyt vaikka esimerkin pelaajan palkaksi 2,5 miljoonaa dollaria kaudessa hänen suoritustensa perusteella, joten joukkueella on 48 tuntia aikaa päättää, tekevätkö pelaajan kanssa sopimuksen vaiko eivät. Mikäli joukkue kieltäytyy sopimuksesta, tulee pelaajasta rajoittamaton vapaa agentti.

Viime vuosina myös suomalaisia on nähty välimiesmenettelyssä. San Jose Sharksin maalivahti Antti Niemi vieraili Blackhawksin Stanley Cupin jälkeen vuonna 2010 välimiesmenettelyssä. Osapuolet olivat hyvin kaukana toisistaan ja lopulta menettelijät päättivät Niemen arvoksi 2,75 miljoonaa, mikä oli Blackhawksille liikaa ja Niemi sai etsiä itselleen uuden seuran.

Tilanne oli sikäli erikoinen, että joukkue kävelee todella harvoin sopimuksesta ulos. Niemi teki Sharksin kanssa ensin vuoden mittaisen, kahden miljoonan dollarin sopimuksen ja sen jälkeen allekirjoitti neljän vuoden mittaisen ja 15,2 miljoonan dollarin sopimuksen. Vuosikeskiarvo on 3,8 miljoonaa dollaria.

Myös Lauri Korpikoski on pyytänyt välimiesmenettelyä. Vuonna 2011 Korpikoski ja Coyotes olivat umpikujassa ja ratkaisua haettiin ulkopuolisen tahon avulla. Korpikoski oli jo lentänyt Torontoon kuulemiseen ja tapasi ennen kuulemista Coyotesin Don Maloneyn ja lyhyt keskustelu päättyi kädenpuristukseen. Lopulta menettelyä ei tarvittu lainkaan. Liki puolet kiistoista päättyy ennen varsinaista kuulemista.

Jari Kurri kävi välimiesmenettelyssä kaksi kertaa ja hävisi kummallakin kerralla.

2 kommenttia artikkeliin ”Välimiesmenettely tai välimieskäsittely – pattitilanteen apumies

  1. Paluuviite: Tapaus Subban | Viitossentterin NHL-blogi

  2. Paluuviite: Jack Johnson konkurssissa | Viitossentterin NHL-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s