Hengästyttävät Free Agent Frenzyn ensimmäiset tunnit

Free Agent Frenzy on nimensä mukaisesti melkoista hulinaa. Huhuja tulee loppumetreille asti ja toimittajat ovat niin jännittyneitä uutisoimaan ensimmäisenä sopimuksen, että huteja tulee, kuten Iltalehdellä tänään.

Markkinat ovat olleet auki nyt nelisen tuntia ja yllätyksiltä ei olla vältytty.

Suomalaisilla hyvä päivä

Ennen kaikkea iloitsin Jussi Jokisen puolesta. Jussi sai ansaitsemansa neljän vuoden ja 16 miljoonan dollarin sopimuksen Floridaan. Ennakoin kuukausi sitten, että Jokinen menisi Floridaan Dan Bylsman kanssa, mutta siitä arvauksesta meni oikein vain puolet. Jokisella on hyvät mahdollisuudet isoon rooliin. Harmi vain, että Jokinen joutui samantien sikäli palkkakuoppaan, että Dale Tallon signeerasi Dave Bollandin viideksi vuodeksi 27,5 miljoonalla dollarilla, mikä tuntuu kolmossentterin vakanssista täysin käsittämättömältä, vaikka Stanley Cup-voittaja onkin.

Toinen hieno uutinen koski Jori Lehterää. Lehterä teki sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa, missä on tarjolla kakkos- tai kolmossentterin paikka, riippuen siitä missä David Backes pelaa ensi kaudella. Itse olin välittömästi asettamassa Backesia takaisin laitaan, mutta mies kyllä pelasi sentterin paikalla hienon kauden, joten miksi palata vanhaan.

Lehterän panostuksesta NHL-uraan kertoo paljon se, että hän osti ulos oman sopimuksensa KHL:stä, jotta ura NHL:ssä saisi tuulta purjeisiin. Lehterä teki kaksivuotisen sopimuksen, jonka arvo on 5,5 miljoonaa dollaria. Se on tulokkaalle rahakas pahvi.

Leo Komarov päätyi kuin päätyikin Maple Leafsiin ja sai haluamansa sopimuksen, joka oli jopa hieman enemmän kuin oli oletettu Komarovin pyynti. Neljä vuotta ja 11,8 miljoonaa dollaria tietää Leksalle hyvää roolia joukkueessa, jossa on Komarovin asenteeseen ihastuttu.

Muiden suomalaisten kanssa ei ensimmäisten tuntien aikana sopimusta tehty, joten uutisia odotetaan edelleen muun muassa Sami Salosta, Saku Koivusta, Ville Leinosta ja Olli Jokisesta.

Kärkinimistä kaapattiin vain osa

Jarome Iginlaa oltiin viemässä lähes varmasti jo Minnesota Wildiin, mutta kanadalaislaiturin kaappasi lopulta Colorado Avalanche. Kolmen vuoden ja 16 miljoonan sopimus on iso summa 37-vuotiaasta, vaikka viime kausi olikin 30 häkin arvoinen. Viime kaudesta irtosi kaikkiaan kuusi miljoonaa, mutta suurin osa palkasta koostui bonuksista. Varsinainen rahapalkka oli alle kaksi miljoonaa dollaria.

Minnesota Wild teki kuitenkin sopimuksen Tomas Vanekin kanssa, joten ”oman kylän poika” palasi kotiin. Matt Moulson paineli Buffalo Sabresiin, joten Vanek ottanee paikan kakkosketjusta Mikko Koivun laidalta. Vanekin sopimus oli kolmvuotinen ja arvoltaan 19,5 miljoonaa dollaria.

Paul Statsny teki sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa, joka sai kuin saikin sentteriosastonsa hyvään kuosiin, kun samassa rytäkässä tekivät Lehterän kanssa sopimuksen. Parhaassa iässä oleva sentteri teki nelivuotisen sopimuksen, jonka arvo on 28 miljoonaa dollaria.

Anaheim Ducksin entinen ykkösveska Jonas Hiller teki sopimuksen Calgary Flamesin kanssa, mikä tiesi huonoja uutisia Joni Ortiolle ja  Karri Rämölle, joita ennustettiin ensi kaudeksi Flamesin pelaavaksi maalivahtikaksikoksi.

Pari raipanarvoista suoritusta

Ensimmäinen raippa menee Panthersille ja Tallonille Bollandin älyttömästä sopimuksesta. Bolland on hyvä hankita kolmossentteriksi, mutta että 5,5 miljoonaa. Toinen raippa menee Oilersin suuntaan. Sen lisäksi, että Craig MacTavish keplotteli itselleen ennen siirtorajaa Nikita Nikitinin liian kovalla palkalla, MacTavish hankki itselleen Benoit Pouliotin viideksi vuodeksi 20 miljoonalla dollarilla ja Mark Faynen New Jersey Devilsistä neljäksi vuodeksi 14 miljoonalla dollarilla. Missään näistä kolmesta sopimuksesta ei ole mitään järkeä. Ilmeisesti kukaan vain ei halua pelata Oilersissa, ellei sopimus ole täysin käsittämätön. Organisaatio tarvitsisi täydellisen remontin.

Tampa Bay Lightning väänsi itselleen palkkakattoon tilaa ennen tätä päivää ja odotettiinkin, että joukkue tekee sopimuksen Matt Niskasen kanssa. Ihmetys olikin suuri, kun Steve Yzerman hankki joukkueelleen puolustajaksi Anton Strålmanin viideksi vuodeksi 22,5 miljoonalla dollarilla. Olkoonkin, että mies pelasi siedettävät pudotuspelit, mutta Strålman ei ole likimainkaan 4,5 miljoonan dollarin arvoinen. Strålman sai viime kaudesta 1,8 miljoonaa dollaria.

Mutta lähes varmat pudotuspelijoukkueet saavat pelaajansa edullisesti markkinoilta. Siinä missä puhutaan Patrick Kanen ja Jonathan Toewsin tulevista mammuttisopimuksista Blackhawksin kanssa, joukkue sai entisen Rangersin varakapteenin Brad Richardsin vaivaisella kahdella miljoonalla vuodeksi käyttöönsä. Viime kausikin tuotti mukavat 20 maalia ja 51 pistettä. Uralta löytyy muutaman vuoden takaa myös yksi 91 pisteen kausi.

Ilmeisesti Niskanen ymmärsi, että nyt on aika rahastaa, ja sai lopulta seitsemän vuoden ja 40,3 miljoonan dollarin sopimuksen Washington Capitalsin kanssa. Jos pyynti oli sama Lightningille, niin ilmeisesti Yzerman ymmärsi että noilla ehdoilla Niskasen sopimuksen saa ostaa ulos muutaman vuoden päästä. Orpik teki niin ikään Washingtoniin viiden vuoden ja 27,5 miljoonan sopimuksen, joten Penguinsin miehet pääsivät rahan makuun pääkaupungissa. Hyvä heille.

Palataan huomenna asiaan loppuhetkien tiimoilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s