Rajoitettu Vapaa Agentti suomeksi

Huomioni osui MTV:n artikkelissa kohtaan, jossa kerrottiin Sami Vatasen olevan rajoitettu vapaa agentti ja Muut seurat voivat tarjota Vataselle sopimusta, mutta Anaheimilla on oikeus vastata muiden seurojen tarjouksiin.

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Kun pelaaja ei ole vielä pelannut seitsemää vuotta NHL:ssä tai hän on alle 27-vuotias, on pelaaja rajoitettu vapaa agentti. Samin kohdalla se tarkoittaa sitä, että nyt kun tulokassopimus menee umpeen, Ducksilla on neuvotteluoikeudet Vataseen. Mikäli Ducks ei tee sopimustarjousta Vataselle – mikä on hyvin epätodennäköistä – tulee Vatasesta rajoittamaton vapaa agentti ja näin ollen olisi vapaa tekemään sopimuksen kenen kanssa tahansa.

Vatasella ja / tai Ducksilla on neljä vaihtoehtoa:

1. Ducks tekee minimitarjouksen (qualifying offer), eli yhden vuoden ja kahden suunnan sopimuksen tarjoamalla vajaata miljoonaa dollaria kaudessa. Vatanen hylkää sopimustarjouksen, jos on järkeä päässä ja näin ollen pysyy rajoitettuna vapaana agenttina. Neuvottelut jatkuvat. Yleisimmin tarjouksella ostetaan lisäaikaa neuvotteluihin.

2. Vatanen ja Ducks neuvottelevat heti kuin aikuiset ihmiset ja Vatanen 1-3 vuoden mittaisen ja noin puolentoista miljoonan dollarin (per kausi) yhden suunnan sopimuksen. Useimmiten sopimukset tehdään juuri tällä tavalla ja tulokassopimusten jälkeiset sopimukset ovat yleisimmin ottaen pituudeltaan yhdestä neljään vuotta.

3. Vatanen ei hyväksy tai hylkää tarjousta, vaan neuvottelee agenttinsa kautta muiden joukkueiden kanssa. Joukkue X tarjoaa (offer sheet) Vatasesta kahden vuoden ja 1,5 miljoonan yhden suunnan sopimusta, jonka Sami allekirjoittaa. Näin ollen Ducksilla on seitsemän päivää aikaa tarjota sama sopimus Vataselle. Jos Ducks ei vastaa sopimukseen, saa ankat kompensaatiota seuraavan vuoden draftissa, mikä ei Vatasen palkkaluokassa ei ole paljoa. Ehkä jokin kolmannen kierroksen varaus.

”Offer sheet” oli ajankohtainen aikoinaan tilanteessa, jossa Shea Weberistä tuli änärin kalleimmin palkattu pelaaja. Weber sai Flyersista muhkean, 14-vuoden sopimustarjouksen, jonka Predators puolestaan hyväksyi. Weberin tapauksessa Preds olisi saanut kompensaatiota neljän ykköskierroksen varauksen verran.

4. Menee KHL:ään (ei mene)

Yksi kommentti artikkeliin ”Rajoitettu Vapaa Agentti suomeksi

  1. Paluuviite: Välimiesmenettely tai välimieskäsittely – pattitilanteen apumies | Viitossentterin NHL-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s