Mikä ihmeen vapaiden pelaajien haastatteluikkuna?

Keskiviikkona aukesi klo 12 Yhdysvaltain aikaa mielenkiintoinen ja vähän tulkinnanvarainenkin ikkuna: Heinäkuun 1. päivään asti joukkueet voivat neuvot… Ei, haastatella rajoittamattomia vapaita agentteja. Sääntö on melkoisen uusi ja viime vuonna se aiheutti sekaannuksia, sillä joidenkin joukkueiden toimitusjohtajat luulivat, että voidaan puhua itse sopimuksista.

Tänä vuonna joukkueet ja agentit olivat kuitenkin saaneet NHL:ltä muistion, jossa oli haastattelujakson sääntöjä tarkennettu. Pelaajat ja joukkueet voivat siis puhua pääpiirteissään sopimuksista, mutta minkäänlaisia lupauksia tai sopimustarjouksia ei voida tehdä.

Sääntö on tehty pelaajien turvaksi. 1. Heinäkuuta raukeavat kaikki vapaiden agenttien (rajoittamattomien) sopimukset. Tätä jaksoa sanotaan ”Free Agent Frenzyksi” – ja ihan syystä. Pelaajasopimuksia tehdään liukuhihnalta ja joukkueet tappelevat keskenään kuka saa kenetkin. Tämä on monelle pelaajalle mahdollisuus saada markkina-arvoaan suuremman sopimuksen.

Joukkueet taasen tekevät tarjouksia, joista pitää päättää käytännössä tunnissa. Selkokielellä pelaajan pitää päättää tunnissa, missä meinaa pelata seuraavat 2-6 vuotta ja päätös pitää tehdä myös oman perheen puolesta.

Haastatteluikkuna on tehty siksi, että pelaajat voivat viiden päivän ajan haistella, mitkä joukkueet ovat kiinnostuneita ja näin ollen liian pikaisesti tehtyjä ratkaisuja ei tulisi.

Uusi ilmiö

Keskiviikkona joukkueille tulikin yhtäkkiä kiire. Edmonton Oilers hankki ennen siirtorajaa Nikita Nikitinin (käytännössä) neuvotteluoikeudet Columbus Blue Jacketsista paria alemman kierroksen varausta vastaan ja tarjosivat Top-6-puolustajalle kahden vuoden ja yhdeksän miljoonan taalan sopimusta ja Nikitin hyväksyi.

No kuka ei olisi hyväksynyt? Nikitin ei todellakaan ole yhdeksän miljoonan puolustaja, mutta Oilersilla oli jonkinlainen kiire saada Nikitin riveihinsä. Vastaavanlaisia diilejä on varmasti odotettavissa viikonloppuna varaustilaisuuden yhteydessä. Kaikki joukkueet ovat samassa hallissa.

Marian Gaborik teki Los Angeles Kingsin kanssa sopimuksen seitsemäksi vuodeksi vajaan viiden miljoonan cap hitillä. Kings oli varmaan kuullut, että Gabbyn agentin puhelin alkoi piristä keskiviikkona  ja tuli kiire tehdä sopimustarjous, ettei muut joukkueet saa haaviinsa. Tässä tapauksessa Gaborik lateli ehdot. Mukava vuosipalkka pitkäksi aikaa.

Lightning ja Callahan allekirjoittivat pahvit

Vielä saman päivän aikana Ryan Callahan teki pitkän sopimuksen Tampa Bay Lightningin kanssa. Sopimus oli kuusivuotinen ja vuosittainen cap hit oli 5,8 miljoonaa dollaria. Se on suurin piirtein Callahanin markkina-arvo, joskin hän joutui hieman laskemaan toiveitaan maaliskuisesta seitsemästä vuodesta ja vajaasta seitsemästä miljoonasta, jota hän toivoi saavansa New York Rangersista.

Samalla hetkellä Lightning osti ulos Ryan Malonen sopimuksen. Lightning on saanut hyvän kurssin Steve Yzermanin alaisuudessa. Callahan/St. Louis-kauppa toimi kumpaankin suuntaan ja Lightningilla on tänä vuonna käytettävänä kaksi ykköskierroksen varausta, tuleva kova luu Jonathan Drouin kasvamassa ja Ondrej Palat puhkesi viime kaudella kukkaan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s