NHL Draft ensi viikonloppuna

Viikonloppuna on yksi NHL-vuoden kohokohtia ja tietyllä tapaa samalla seuraavan kauden alku. NHL Draft järjestetään 51. kerran ja tällä kertaa se järjestetään Wells Fargo Centerissä, Philadelphiassa. Tilaisuus televisioidaan ja se on myös yleisölle avoin tapahtuma.

Draftin taustat

Kaikki alkoi vuonna 1963 Montrealissa, jossa järjestettiin ensimmäinen ”NHL Amateur Draft”, mikä erosi nykydraftista siten, että varausikä oli 16 vuotta ja pelaajan piti olla amatööri. Ajatuksena oli, että millä tahansa joukkueella oli mahdollisuus varata itselleen tuleva tähtipelaaja. Kuitenkin pelaajan kanssa sai tehdä sopimuksen vasta kun tämä täytti 18 vuotta.

Ensimmäisestä varaustilaisuudesta NHL:ään pääsi vain viisi pelaajaa 24:stä ja yksi voitti Stanley Cupin (Steven Mahovlich). Suurin syy junioripelaajien vähäiseen antiin draftista oli se, että suurin osa kovimmista junioreista olivat päätyneet NHL-joukkueisiin sponsoroitujen juniorijoukkueiden kautta ja näin ollen eivät olleet varattavissa, vaan pelaajien oikdeudet kuuluivat automaattisesti NHL-joukkueelle, joka tuki kyseistä junioriseuraa. NHL loi draftin rikkoakseen tämän järjestelmän.

Vuosi 1979 ja yhdistyminen WHA:n kanssa

Kaikki muuttui kuitenkin 1979, jolloin draftiin sai osallistua myös ammattilaispelaajat. Tämä johtui pitkälti siitä, että NHL:än kanssa kilpaillut WHA lakkautettiin ja sieltä siirtyneet varausikäiset pelaajat piti saada varauskelpoiseksi. Nimeksi muuttui ”NHL Entry Draft”.

Wayne Gretzky olisi ollut 1979 draftissa varattavissa NHL:ään, mutta hänellä oli henkilökohtainen sopimus Edmonton Oilersin omistajan, Bill Pocklingtonin kanssa, mitä Gretzky ei suostunut purkamaan siinä pelossa että joutuisi pelaamaan Colorado Rockiesissa. NHL päätyi ratkaisuun, että Gretzky sai jatkaa Oilersissa mikäli joukkue valitsisi pelaajansa draftin viimeisenä. Seuraavana vuonna Draft oli ensimmäistä kertaa julkinen tilaisuus ja vuodesta 1984 asti se televisioitiin.

Draft tänä vuonna

Draftin säännöt muuttuvat varausjärjestysten ja kelpoisuuksien osalta aika ajoin. Nykyään varaustilaisuuden varausjärjestyksen määrää varauslotto tai tuttavallisemmin ”Draft Lottery”. Varausjärjestyksen määrää sijoitus runkosarjassa ja pudotuspeleissä sekä silkka arvonta. Viimeinen sija runkosarjassa antaa 25% mahdollisuuden saada ykköspaikka varaustilaisuudessa, 29. sija 18,8% mahdollisuuden ja niin edelleen. Runkosarjan 17. sijoittuneella joukkueella on enää 0,5% mahdollisuus saada ykkössija lotossa. Huolimatta siitä että Sabresilla oli runkosarjan viimeisenä paras mahdollisuus voittaa ensimmäinen sija, Florida Panthers varaa ensimmäisenä.

Stanley Cupin voittaja saa valita viimeisenä ja finaalissa hävinnyt joukkue toiseksi viimeisenä. Konferenssifinaalipari ratkaisevat 28. ja  27. sijan siten, että vähemmän pisteitä runkosarjassa saanut joukkue valitsee aikaisemmin. Samalla periaatteella mennään kaikkien pudotuspeleihin päässeiden joukkueiden kanssa.

Varausjärjestyksen voi muuttaa pelaajakaupat. Tänä vuonna kuudentena varaava New York Islanders sai varausvuoronsa Buffalo Sabaresilta Tomas Vanek-kaupan yhteydessä ja kymmenentenä varaava Anaheim Ducks sai varausvuoronsa Ottawa Senatorsilta Bobby Ryan-kaupan yhteydessä. Näin ollen molemmilla joukkueilla on kaksi varausvuoroa ensimmäisellä kierroksella. New York

Rangers ei varaa tänä vuonna ollenkaan ykköskierroksella, vaan menetti varausoikeutensa Tampa Bay Lightningille Martin St. LouisRyan Callahan-kauppojen yhteydessä. Mikäli Callahan ei tee sopimusta Lightningin kanssa, Rangers ei varaa ensi vuonnakaan ykköskierroksella.

Juuri saamieni tietojen mukaan Callahan on tekemässä sopimusta Lightningin kanssa ja julkaistaneen tänään (Lähde: kiekkoylijumala Bob McKenzie)

New Jersey Devils varaa ensimmäisen kierroksen viimeisenä johtuen rangaistuksesta koskien Ilja Kovaltsukin aikoinaan tekemää sopimusta, joka rikkoi NHL:än työehtosopimusta.

Tämän vuoden suomalaiset

Tänä vuonna ykköskierroksella valitaan todennäköisesti kaksi suomalaista: Kasperi Kapanen ja Julius Honka. Ville Husso rankattiin NHL:än omassa rankingissa parhaaksi euroopassa pelaaavaksi maalivahdiksi, mutta kokonaislistalla löytyy 6-7 parempaa maalivahtia, jotka pelaavat Pohjois-Amerikassa. Husso valitaan todennäköisesti sadan pelaajan joukossa, joten vuosi HIFK:n maalilla teki paljon nuorelle maalivahdille, sillä Husso oli jo viime vuonna varauskelpoinen, mutta ei jäänyt yhdenkään joukkueen haaviin.

Ykköskierroksen varauksista tunnetumpi Kapanen pelasi mukiin menevän kauden KalPassa, mutta ei onnistunut lyömään itseään pisteiden valossa samalla tavalla läpi kuin esimerkiksi Teuvo Teräväinen tai Aleksandr Barkov. Veikkaukset Kapasen sijoituksesta lopullisessa draftissa ovat heitelleet kaikkea väliltä 5-25, mutta todennäköisesti Kapanen varataan 10-15 välillä. Joka tapauksessa, Kapanen ei ole vielä ensi vuonna valmis NHL:ään. Viitossentterin veikkaus on sija 10.

Honka taasen on viettänyt vuotensa Kanadan junioriliigassa ja on tehnyt joukkueessaan tuhoisaa jälkeä puolustajan paikalta. Hän oli Swift Current Broncosin paras puolustaja pisteiden valossa ja WHL:än neljänneksi paras tulokas. Honka ei myöskään ole ihan vielä valmis pelaamaan NHL-tasolla, vaan vaatii kypsymistä niin fysiikan kuin liiallisen höntyilyn osalta kiekon kanssa. Honkaa on veikattu varattavaksi sijoilla 10-20, mutta myös toisen kierroksen alkusijoilla. Viitossentteri veikkaa sijaa 14.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s