Kesän kiekkoelokuvat

Kunnon kiekkomies ei pidä lomaa kiekosta edes kesällä. Itse olen ottanut tavaksi katsella kesäisin jääkiekkoaiheisia elokuvia, joita ei montaa kuitenkaan ole. Itse olen pyrkinyt omistamaan kaikki varteenotettavat hokielokuvat, joskaan en ole haalinut kokoelmaani elokuvia Mestarit 1-3.

Pääasiallisesti Suomesta on saatavilla lähes kaikki varteenotettavat hokielokuvat nykyaikaisessa muodossa tekstityksillä. Tunnetuimmat jääkiekkoelokuvat sisältävät tappeluita ja huumoria, mutta vakavampiakin jääkiekkoelokuvia on tehty.

70-luku

Ensimmäinen ja kaikkein tunnetuin mainittava jääkiekkoelokuva oli tietenkin Lämäri, eli Slap Shot. Elokuva näytti jääkiekon hieman surkuhupaisana väkivaltaurheiluna, jossa pääosassa oli joukkotappelut. Elokuvan pääosassa oli sen ajan yksi suurimpia elokuvatähtiä, Paul Newman, joka esitti Chiefs-nimisen alasarjajoukkueen pelaajavalmentajaa, Reggie Dunlopia. Elokuvan toiseen pääosaan nousivat Hansonin veljekset, jotka hoitivat otteluiden viihdepuolen tappelemalla ja mesoamalla. Elokuvasta on tehty Stephen Baldwinin ”tähdittämä” jatko-osa, jota en ole uskaltanut vielä katsoa.

80-luku

Seuraavaa varteenotettavaa jääkiekkoelokuvaa saatiin odottaa vuoteen 1986, kun ensi-iltaan tuli Youngblood – Lätkä veressä. Elokuva oli tyyliltään hieman draamallisempi, mutta tuohon aikaan nousussa olivat ”vaikeuksien kautta voittoon”-tyyliset urheiluelokuvat, kuten Rocky ja Karate Kid. Tässä tapauksessa juonen keskiössä oli Dean Youngblood-niminen amerikkalainen nuorimies, joka unelmoi joku päivä pelaavansa NHL:ssä.

Toteuttaakseen haaveensa, Youngblood yrittää saada pelipaikkaa Kanadasta, Hamilton Mustangsista. Youngblood onnistuu näyttämään kiekolliset taitonsa try-outissa, mutta joutuu toteamaan, että on hieman kevytrakenteinen pärjätäkseen Kanadan junioriliigassa. Joukkueen kapteeni (Patrick Swayze) ottaa Youngbloodin siipiensä suojaan ja opettaa tälle tarvittavia taitoja. Lisäksi Youngblood harjoittelee puuvajassa alkeellisilla välineillä lihaskuntoa, joten hän saa kasvatettua lihasmassaansa. Elokuva on mielestäni paras, mitä aiheesta on koskaan tehty.

90-luku

90-luvulla esiin marssi Mestarit-elokuvien sarja, jotka lanseerasi Disney buffatakseen NHL-joukkuettaan Anaheim Mighty Ducksia. Pääosassa oli Emilio Estevez, joka näytteli juniorijoukkueen valmentajaa. Elokuvat (kaikkiaan kolme) olivat hieman naiiveja ja niissä esiteltiin mielenkiintoisia jääkiekkotaktiikoita, kuten lentävä V.

Mestarit-elokuvien lisäksi 90-luvulla tehtiin televisioelokuva Net Worth (CBC), joka kertoi tositapahtumiin kertovan tarinan 50-luvun kiistoista pelaajien ja NHL-seurojen omistajien välillä. Olen nähnyt elokuvan vain kerran 90-luvun lopussa, joten muistikuvat elokuvasta ovat enemmän kuin hatarat. Elokuva keräsi mukavasti pieniä elokuvapalkintoja, mutta ei ole saanut suomenkielistä elokuvalevitystä Eurooppaan.

CBC on tehnyt myös Gordie Howesta kertovan televisioelokuvan viime vuonna. Kanadassa kuvattiin 2000-luvun puolessa välissä myös biografia Maurice ”Rocket” Richardsista ja sen tuotti Cinémaginaire.

Hollywood pääsi uudestaan jääkiekkoelokuvien makuun vuonna 1999, kun se tuotti itsensä Russel Crowen ja Burt Reynoldsin tähdittämän Mystery, Alaskan. Elokuva kertoo alaskalaisesta pipolätkäjoukkueesta, joka julkisuutta saatuaan ottaa mittaa New York Rangersista ulkoilmaolosuhteissa. Elokuva keskittyy kepeään draamaan jääkiekon lisäksi. Ottelukohtauksiin on lisätty häiritsevän paljon törmäilykomedioista ja spoof-elokuvista tuttuja elementtejä komedian suhteen.

2000-luku ja Don Cherryn lahja änärinostalgikolle

2004 ilmestyi eetteriin tähän mennessä laadukkain ja varteenotettavin jääkiekkoelokuva, Miracle, joka elokuvakriitikkomittapuulla on parasta jääkiekkodraamaa koskaan. Elokuvassa seurataan Yhdysvaltain olympiajoukkueen taivalta Lake Placidin Olympialaisissa vuonna 1980. Elokuvassa on hyvä tarina, hyvät näyttelijät ja se on taitavasti tehty. Itse kuitenkin olen tykästynyt Youngbloodiin enemmän.

Viimeisin tuotos on tehty Lämärin henkeen. Goon-elokuvan pääosassa on American Pie-elokuvista tuttu Sean William Scott, joka esittää hieman Dougg Glatt-nimistä vahtimestaria, joka ajautuu sattumien kautta alasarjajoukkueen ”Gooniksi”, eli tappelijaksi. Elokuva perustuu löyhästi Doug Smithin kirjaan Goon: The True Story of an Unlikely Journey into Minor League Hockey. Vaikka elokuva antaa vääristyneen kuvan jääkiekosta lajina, se on silti viihdyttävä ja on kestänyt Viitossentterillä ainakin useammankin katselukerran.

Kaltaiselleni änärimiehelle kuitenkin pahimmat vieroitusoireet taltuttaa Don Cherry. Aito ja alkuperäinen Don nimittäin julkaisi viime vuonna Rock ’em sock ’em-sarjastaan juhlapainoksen, joka on tuonut minulle ruutuun liki 40 tuntia änärikiekkoa 80-luvun lopusta asti. Suomalaisista kaupoista eeposta on turha etsiä, sillä tilasin oman kappaleeni Yhdysvalloista.

IMG_1388

Loppukevennyksenä löytyy vielä löyhästi jääkiekkoon liittyvä toimintaelokuva, nimittäin Jean-Claude Van Dammen Sudden Death (1995), jossa Dammen esittämä kanadalaissyntyinen palomies Darren McCord on Civic Centerin vastaava paloturvallisuuspäällikkö.

Elokuvassa pelataan ratkaisevaa seiskapeliä Blackhawksin ja Penguinsin välillä. Tilannehan on kuvitteellinen, sillä Pens ja Blackhawks pelasivat Stanley Cupista 1992, jolloin kannun vei kotiin Pens voitoin 4-0. Seuraavan kerran Blackhawks oli finaalissa 2010 ja Pens 2008. Ehkä JCVD kirosi kummatkin.

Joka tapauksessa.

McCordin tytär on terroristien panttivankina presidentin kanssa ja tämä tekee  kaikkensa pelastaakseen demokratian ja perheensä. Sivussa Van Damme vetäisee myös veskarinkamat päälleen, torjuu varman maalin kolmannessa erässä ja hankkii lopulta ulosajon lyömällä Christian Ruuttua. Tilanteessa tosin ei ole oikea Ruuttu. Elokuva ei ole kovin kaksinen, mutta mukava katsaus siihen, miltä toimintaelokuvat näyttivät 90-luvulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s