Timonen sopimukseen, mites muut suomalaiset?

Blogi on nyt ollut elossa alle kaksi kuukautta ja olen saanut kerättyä sadan lukijan mukavan päivävauhdin ilman minkäänlaista erityistä markkinointia. Eilen kuitenkin mittarit heilahtivat kaakkoon, kun olin kirjoittanut naisten jääkiekkoa koskevan artikkelin. Ensimmäistä kertaa lukijamäärät kävivät yli tuhannessa lukijassa ja lopulta laskuri pysähtyi vajaaseen 1700 lukijaan. Huikeaa, kuten Teemu Selänne sanoisi. Ajattelin toki jatkaa naisten jääkiekosta kirjoittamista enemmänkin, mutta keskittyen edelleen enemmän Pohjois-Amerikkaan, mikä on edelleen enemmän omaa lajiani.

Yleisesti ottaen Twitter on ollut tehokas tapa markkinoida omia tekstejä, mutta selkeästi eniten sivua oli jaettu facebookissa minulle täysin tuntematonta reittiä pitkin. Olisi ollut mukava lukea minkälaista keskustelua teksti on herättänyt, jos on. Kiitos kuitenkin kaikille tekstin jakaneille.

——————–

Kimmo Timonen teki ensi kaudeksi sopimuksen Philadelphia Flyersin kanssa. Sopimus itsessään ei ollut mitenkään yllättävä, koska mikäli Kime jatkaa änärissä, joukkue olisi Flyers. Timonen otti itselleen melkoisen palkanalennuksen, sillä viime kaudella kuusi miljoonaa dollaria tienannut Timonen ottaa ensi kaudesta ”vain” kaksi miljoonaa, mahdolliset bonukset tuovat toisen mokoman lisää. Bonuksia tulee tavallisimmin pelimääristä, vastuusta ja pisteistä. Myös pudotuspelipaikka voi tuoda lisää liksaa.

Flyers on pienoisissa ongelmissa palkkakaton kanssa. Palkkakatossa on 4,5 miljoonaa dollaria löysää ja pelaajia ilman sopimusta, muun muassa Ray Emerysta tuli rajoittamaton vapaa agentti. Rajoitettuja vapaita agentteja ovat: Brayden Schenn, Jason Akeson, Tye McGinn ja Erik Gustafsson.

Muitakin suomalaisia neuvottelupöydän ääressä

Pelaajien sopimukset ”raukeavat” heinäkuun 1. päivä ja siihen asti pelaajat neuvottelevat todennäköisesti nykyisten joukkueidensa kanssa, mikäli molemmilla on siihen halua. Rajoittamattomia vapaita agentteja ovat suomalaisista Jussi Jokinen, Olli Jokinen, Saku Koivu, Joni Pitkänen ja Sami Salo. Ja itse asiassa myös Selänne, mutta uskoisin, että tämä oli nyt tässä.

Pelaajista molemmat Jokiset pelaavat vielä monta kautta änärissä. Piällikkö ilmoitti NHL Without a mapin haastattelussa, että pelivuosia olisi edessä ainakin viisi ja uskon myös että Olli on seuraavat viisi vuotta joka vuosi neuvottelupöydässä. Joko Jetsin tai jonkun muun keskitason joukkueen kanssa. Jokinen on myös joka vuosi potentiaalista kauppatavaraa siirtorajan kynnyksellä.

Jussi hakee itselleen todennäköisesti itselleen pidempää sopimusta, mikä kasvattaa lompakon kokoa. Penguinsilla on capissa jonkin verran pelivaraakin, mutta nyt kun Jokisen ex-pomo Hurricanesin ajoilta, Jim Rutherford istahti toimarin pallille, Jokinen painaa kytkintä. Jokisella on täydet mahdollisuudet tehdä samanlainen sopimus, minkä Valtteri Filppula teki Lightningin kanssa.

Salo katsoo uraansa vuosi kerrallaan. Salo neuvottelee varmasti ensin Lightningin kanssa, mikä on molempien osapuolten ykkösvaihtoehto. Joukkue tarvitsee jatkossakin vankkaa kokemusta takalinjoillaan, sillä Mattias Öhlund ei ole pelannut peliäkään kolmeen vuoteen.

Koivu on nelikosta toiseksi ongelmallisin, sillä Koivua ei tunneta innokkaana vaihtelemaan seuraa. 18 vuotta ja kaksi seuraa. 39-vuotiaalle Koivulle olisi varmasti tarjolla töitä monessakin joukkueessa, mikäli neuvottelut Ducksin kanssa eivät tuota tulosta, mutta saattaa jopa käydä niin, että Koivu lopettaa änärissä.

Selkeästi pulmallisin on Pitkänen, joka on ollut tuvilla yli vuoden johtuen kantapäävammastaan. Pitkänen saa aivan varmasti itselleen sopimuksen vapailta markkinoilta, mutta millaisen, kuinka pitkän ja kenen kanssa, on täysin toinen juttu. Hurricanesissa puhaltavat uudet tuulet, joten sieltä tuskin mitään tuloksellista saadaan aikaiseksi. Käsittääkseni Pitkänen on kuitenkin syksyllä täydessä iskussa.

Rajoitetut vapaat agentit

Rajoitettuja vapaita agentteja ovat muun muassa Antti Raanta ja Sami Vatanen, joiden neuvotteluoikeudet omistavat nykyiset seurat, eli sopimusneuvottelut ovat edessä vielä heinäkuun 1. jälkeenkin. Muitakin suomalaisia vastaavalla statuksella löytyy, muun muassa Joonas Nättinen ja Joonas Järvinen, jotka eivät ole vielä onnistuneet saamaan paikkaa ykkösjoukkueesta.

Raanta on pääsemässä sopimukseen Blackhawksin kanssa. Raanta on suhteellisen pätevä kakkosveska ja ei tule myöskään turhan kalliiksi joukkueelle. Vatasen sopimuksesta kirjoittelin jo aikaisemmin.

Muista markkinoiden vapaista kavereista kirjoitan, kunhan heinäkuun alku lähestyy ja Free Agent Frenzy alkaa. Eli jos kuvittelitte, että kausi loppuu Stanley Cupin finaaleihin, niin turha luulo. Kesäkuun loppuun tulee vielä draft, mikä on yksi vuoden lempitapahtumistani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s