Eastonin alumiinikeppi

Ostin kolme vuotta sitten elämäni ensimmäisen komposiittimailan, koska vanha Bauer viistonniseni oli mennyt poikki. Olin pitkään puumailan kannattaja, ja pääsääntöisesti siksi, että minulla ei ollut varaa ostaa kallista komposiittia. Vanhan liiton kynäilijät perustelevat puumailaa paremmalla tuntumalla.

Jason Spezza oli yksi viimeisistä puumailaa käyttävistä mohikaaneista NHL:ssä. Spezza luopui Sher-Woodin puumailasta muutama vuosi sitten tehtyään mailasopimuksen Reebokin kanssa. Eipä kestänyt kauaa, kun Reebok valmisti Spezzalle taas puumailaa, kunnes siirtyi lopullisesti käyttämään Eastonin komposiittimailaa, joka on NHL:n suosituin mailamerkki. Suurin ja mahtavin Teemu Selänne luopui alumiinimailastaan vuonna 2005. Ilta-Sanomien artikkelissa Selänne kertoo, että komposiittimailasta lähtee ihme pomppuja, mikä on ilmeisesti myös omien maalintekovaikeuksieni salaisuus.

Lätkäjätkät pärjäsivät puumailalla vuoteen 1981, kunnes NHL antoi pelaajille luvan käyttää Eastonin suunnittelemaa alumiinimailaa. Alumiinilla ja Eastonilla on pitkä historia takanaan, sillä yhtiö teki jo vuonna 1939 alumiinisia nuolenvarsia. Kuitenkin pääsarjaurheiluun Easton rysäytti itsensä vuonna 1969, kun se tehtaat ryhtyivät valmistamaan alumiinisia baseball-mailoja. Siis niitä, mistä kuuluu ”blonk!”, kun lyödään palloa.

Alumiinisen jääkiekkomailan tarina alkoi kuitenkin jo 70-luvulla, kun eräs Eastonin insinööri ryhtyi oman jääkiekkoharrastuksen innoittamana kehittämään alumiinista pelivälinettä. Keppi oli siis sellainen, että siinä oli alumiininen varsi ja puinen, irrotettava lapa.

Alumiinimaila ei saanut hirvittävän hyvää vastaanottoa muutosvastarintaisissa jääkiekonpelaajissa, kunnes 80-luvun puolivälissä muuan Brett Hull innostui käyttämään mailaa. Suosio kuitenkin räjähti pilviin vasta, kun Wayne Gretzky kävi 90-luvun alussa Eastonin tehtaalla testaamassa mailoja. Gretzky tykästyi alumiiniseen tikkuun niin paljon, että teki seitsemän vuoden ja kahden miljoonan dollarin sopimuksen Eastonin kanssa.

Kerrottakoon Gretzkyn markkina-arvosta sellaista faktaa, että ennen kuin Gretzky meni Eastonin talliin, hän käytti kymmenen vuotta Titanin kepakkoa. Tässä ajassa Karhu-Titan nousi kolmetoista pykälää ylöspäin ja päätyi mailamarkkinoiden johtajaksi. Nykyisin tittelinhaltija on Easton.

Siihen aikaan kaikilla piti olla Eastonin alumiinimaila, vaikka harvalla siihen oli varaa. Periaatteessahan mailan piti olla ”ikuinen”, mutta joukkuekaverini kertoi harjoituksissa, hän lämi alumiinimailansa käyräksi. Hassu piirrehän tällä mailalla nimenomaan oli se, että se ei kovassa käytössä palautunut, kuten palautuu esimerkiksi komposiittimaila tai puumaila. Jälkimmäiset tosin katkeavat käyttöikänsä päässä, mutta ei Eastonin alumiinimaila.

Loppujen lopuksi Eastonin alumiinimaila katosi jääkiekkokentiltä. Gretzky lopetti uransa vuonna 1999 Rangersin paidassa ja pelasi viimeiset pelinsä Hespelerin puumailalla. Hespeler oli ensimmäinen kaupallinen yritys, joka valmisti jääkiekkomailoja Kanadassa.

Jos joltain löytyy Easton Aluminium jossain pyörimässä, niin ostan pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s