Odotettavissa on mahtava finaali

Vihdoinkin finaalipari on selvillä. Los Angeles Kings kävi sellaisen ottelusarjan läpi Blackhawksia vastaan, mitä moni ei ole nähnyt vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Monen mielestä Stanley Cup-finaalilla ei ole mitään annettavaa enää läntisen konferenssin finaalin jälkeen, mutta itse saatan ajatella hieman toisin.

Kingsillä on takanaan läntisen konferenssin voima ja pudotuspelien sankaritarina

Kingsillä on yksi selkeä etu takataskussaan ja se on silkka maantieteellinen sijainti. Läntisen konferenssin joukkueet ovat hallinneet kausitilastoja itää vastaan vuodesta toiseen ja tämäkään kausi ei ollut poikkeus. Kingsin statistiikka idän joukkueita vastaan tällä kaudella olivat 21-8-3, kun Rangersin taas lännen joukkueita vastaan 14-13-1. Kummatkin ovat voittaneet kauden aikana toisensa vieraissa, vähämaalisissa peleissä.

Iso tekijä näissä finaaleissa on matkustaminen. Pelien välinen lentomatka on noin kuusi tuntia suuntaansa ja se on paljon se. Lännen joukkueiden etu idän joukkueita vastaan on se, että läntisen konferenssin joukkueet ovat tottuneet matkustamaan. Siinä missä samassa divisioonassa pelaavien Oilersin ja Kingsin välinen etäisyys on noin 2900 kilometriä, Rangersin ja Hurricanesin välinen etäisyys on vajaa 800km. Divisioonan sisällä pelataan kauden aikana noin suurinpiirtein nelinkertainen sarja.

Kings on pelannut näissä pudotuspeleissä jo 21 ottelua ja kolme perättäistä seitsemännen pelin vierasvoittoa NHL:än kovimpia joukkueita vastaan. Ottelut ovat olleet todella kovatasoisia ja viimeinen sarja hallitsevaa mestaria, Chicago Blackhawksia vastaan jäi yhtenä historian kovimmista ja hienoimmista. Yli sadan pinnan joukkueita on ollut tällä kaudella Kingsin lisäksi viisi ja joukkue on pudottanut heistä kolme näissä pudotuspeleissä. Rangers on päässyt taasen pelaamaan hieman ”helpompia” joukkueita vastaan.

Rangersilla on etunaan todella vahva tunneside ja maailman komein maalivahti

Rangersilla on hirvittävä henki päällä, mitä kannattelee vain pari kuukautta joukkueessa pelannut Martin St. Louis. Koko joukkue on ottanut harteilleen St. Louisin ja toisen menetyksen kokeneen pelaajan, Dominic Mooren menetykset. Moore menetti viime vuonna vaimonsa maksasyövälle ja jätti viime kauden väliin. Tällä kaudella hän palasi NHL:ään Rangersin riveihin yksivuotisella sopimuksella.

Kingsin maalivahti Jonathan Quick häviää tällä hetkellä maalivahtitilastot Henrik Lundqvistille 100-0. Siinä missä King Henrik on kärkisijoilla lähes kaikissa merkittävissä maalivahtitilastoissa pudotuspeleissä, Quick löytyy kaikissa kategorioissa alemmilta sijoilta. Kingsin ja Blackhawksin välisessä sarjassa ei maaleissa säästelty: seitsemässä pelissä tehtiin kaiken kaikkiaan 51 maalia ja keskimäärin seitsemän häkkiä per peli. Quickin taakse upposi 23 häkkiä, mikä tekee keskiarvoksi 3,2 maalia selän taakse per peli. Se on Quickin tasoiselle maalivahdille ja Kingsin puolustukselle todella noloja lukemia. Tilastojen lisäksi Lundqvist on todella komea.

Kumpi voittaa?

Vaikka haluaisin miten päin katsoa näitä finaaleja ja kuinka objektiivisesti tahansa, en todellakaan pysty ennustamaan järkevästi voittajaa. Rangers lähtee finaaleihin levänneenä, mikä on etuna ensimmäisessä ottelussa, mutta kyllä se pudotuspeliväsymys iskee Rangersiinkin samalla tavalla. Newyorkilaisjoukkue on nimittäin pelannut näissä pudotuspeleissä vain yhden ottelun vähemmän kuin Kings. Rangers on ollut hyvä vieraspelijoukkue kauden aikana, mutta kuten sanottua, Kings on tottunut matkustamaan.

Se, että onko finaalissa itäisen vai läntisen konferenssin joukkue vahvempi, on Stanley Cupin voittotilastojen puolesta niin ikään melko yhdentekeviä. Konferenssien kärkijoukkueet kun ovat kummallakin puolella maata melko tasaiset.

Itse haluaisin ajatella kuitenkin, että New York Rangers olisi Stanley Cup voittonsa ansainnut. Joukkue on voittanut viimeisen 74 vuoden aikana Stanley Cupin vain kerran, kun Kings pääsi nostamaan kannua vain kaksi vuotta takaperin, vaikkakin ensimmäisen kerran historiansa aikana. Ja jos minä jollekin maalivahdille tällä hetkellä kannun soisin, olisi se Lundqvist.

Äh, heitetään kolikkoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s