Scouting Combinessa mukana viisi suomalaista – Kasperi Kapasesta puhutaan

Finaalipareja kommentoin ensi yön jälkeen, kunhan Rangersin vastustaja on selvinnyt. Joka tapauksessa, itäinen konferenssifinaali on ollut melkoinen paketti ja tulee ottelusarjana jäämään mieleen yhtenä hienoimmista.

Voittajasta ei voi sanoa vielä mitään. Kumpikin joukkue on saanut osasnsa nousuista ja laskuista, joskin L.A. Kingsin tuleva seitsemäs peli on jo kolmas perättäinen tämän vuoden pudotuspeleissä, joten Game seven-kokemusta on jo tarpeeksi.

Blackhawksista löytyy Patrick Kane, joka on osoittanut ratkaisukykynsä tiukoissa tilanteissa. Maalivahdit eivät ole vielä päässeet loistamaan sarjassa: Ottelusarjan ensimmäisessä pelissä tehtiin ”vain” neljä maalia, mutta lopussa viidessä pelissä on tehty seitsemän maalia tai enemmän – se ei juurikan mairittele Jonathan Quickia ja Corey Crawfordia.

Samaan aikaan, kun pelataan Stanley Cupin mestaruudesta, järjestetään Torontossa Scouting Combine, jossa tänä vuonna testataan ja haastatellaan yli sataa tulevaa ensi kesän varausta. Mukana Suomesta ovat Kasperi Kapanen, Ville Huuso, Julius Honka, Kaapo Kähkönen ja Juho Lammikko.

Tilaisuus järjestettiin ensimmäisen kerran 21 vuotta sitten Toronton Ritz-Carltonissa yksipäiväisenä ja on sittemmin paisunut viisipäiväiseksi tapahtumaksi. Viime päivien yllättävin uutinen oli, kun OHL-liigassa Kingston Frontenacsin riveissä pelaava Samuel Bennett ei saanut yhtään leukaa, mikä herätti luonnollisesti Viitossentterin unelmat urasta rapakon takana. Bennett teki kuitenkin viime kaudella OHL:ssä 57 ottelussa 91 pistettä, joten harrastesarjan kymmenellä pisteellä ei kutsua työhaastatteluihin ole vielä heltinyt.

Tulevan varaustilaisuuden ympärillä eletään suomalaisittain mielenkiintoisia aikoja. NHL Central Scoutingin ranking mittaa pelaajien potentiaalia pärjätä NHL:ssä. Ranking jaotellaan Pohjois-Amerikassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin, sekä Euroopassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin. Neljässä kategoriassa piikkipaikkaa pitää suomalainen, eli Kapanen Euroopassa pelaavissa kenttäpelaajissa ja Ville Huuso Euroopassa pelaavissa maalivahdeissa. WHL:ssä pelaava Honka on 11. sijalla Pohjois-Amerikassa pelaavista kenttäpelaajista.

Suomalaismediassa on puhuttu, että Kapasesta oltaisiin kiinnostuttu Florida Panthersissa (Kapasta haastatteli myös muut joukkueet, mikä ilmaisee kiinnostuksen). Panthersilla on ensimmäinen varausvuoro, joten median kyseenalaisella logiikalla joku toimittaja voisi ajatella, että Kapanen olisi historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus. Itse en jaksa uskoa näin.

Kapasen edelle on sijoitettuna monta tasokkaampaa pelaajaa, joten on epätodennäköistä, että Panthers ei käyttäisi vuoronsa esimerkiksi Bennettiin tai puolustajana pelaavaan Aaron Ekbladiin. Se, että Panthersin edustaja on vitsaillut Kapasen kanssa Barkovin kielitaidosta, ei tarkoita sitä että Kapanen on matkalla Panthersiin. Itse asiassa alan olla hieman kypsä jo näin Seitsemän Päivää-lehden tasoisiin jääkiekkouutisiin. Ylen uutisessa viitattu Sun Sentinelin ”haastattelu” oli Scouting Combinen lehdistötilaisuudesta, jossa haastateltiin potentiaalisia kärkivarauksia. Sun Sentinel on floridalainen lehti, josta nyt sattuu löytymään Panthersia koskevia uutisia ja bloggauksia. Sun Sentinel ei puhu joukkueen toimitusjohtajan suulla.

Panthers on kuitenkin mahdollisesti kauppaamassa piikkipaikan varausvuoroa ja sitä pidetään tällä hetkellä jopa todennäköisenä. Bennet ja toinen potentiaalinen ykkösvaraus Sam Reinhart ovat molemmat senttereitä ja Floridassa junnusenttereitä on jo riittämiin. Joukkuetta rakennetaan Aleksander Barkovin ympärille keskeltä ja Bennet ja Reinhart ovat siinä kohtaa jo vähän ylimääräisiä.

Itse arvaisin että Panthers varaa joko Ekbladin ykkösenä tai kauppaa pienoisella riskillä vuoronsa myöhemmäksi ja hankkia Floridaan sekä Ekblad ja kaupan yhteydessä jonkin toisen pelaajan. Kolmantena varausvuorossa on Oilers, joten Panthers voisi mahdollisesti tehdä heidän kanssa kauppaa varausvuoroista ja samalla jostain Oilersin heikommin menestyneestä aikaisemman vuoden varauksesta, kuten vaikkapa Nail Jakupovista.

Tietenkin varaustilaisuus tarjoaa paljon yllätyksiä, kuten viime vuonna Barkovin kolmosvaraus. Varaustilaisuuksissa tehdään viime hetken kauppoja, joten varausjärjestys ei ole vielä tilaisuuden alkaessakaan ihan kiveen hakattu. Tietenkin on mahdollista, että Panthers saa vielä riveihinsä kauppojen yhteydessä myös Kapasen, mutta se edellyttää varausvuoron pudottamista alaspäin jo reilulla kädellä. Ensisijaisesti Panthers kuitenkin hakee todennäköisesti puolustajaa riveihinsä. Joko varaustilaisuuden kautta tai kaupalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s