Ville Pokka ja Islanders-sopimus

Ville Pokka liittyi siihen isoon ryhmään, joka tavoittelee ensi kaudeksi paikkaa NHL:stä. Kuitenkin, hold your horses. Viime kaudella NHL-sopimus oli 49 pelaajalla, joista neljä pelasi Pohjois-Amerikan ulkopuolella, joskin Pokan kaltaisia kahden ensimmäisen kierroksen pakkeja olivat ainoastaan Olli Määttä ja Rasmus Ristolainen. Pokka teki varauksen jälkeisen tulokassopimuksen, eli kaksisuuntaisen Entry Level Contractin (ELC), joka on kolmevuotinen.

Pokka sai maksimisopimuksen, eli hän tienaa 925 000 dollaria kaudessa NHL:ssä ja mikäli kausi kuluu AHL:än puolella, palkka on 70 000 dollaria kaudessa. Liigassa pelatessaan palkan maksaa luonnollisesti Kärpät. Pokka saa myös jokaiselta alkavalta sopimuskaudelta 10%:n (92 500$) allekirjoituspalkkion. Lisäksi Pokka voi saada ensi kaudella suorituspalkkioita kaikkiaan 850 000 dollarin edestä. Näitä tulee muun muassa peliajasta, vastuusta, pisteistä ja mahdollisesta pelaajapalkinnosta kauden jälkeen. Vaikka Pokka pelaisikin euroopassa, sopimuskausi alkaa allekirjoitushetkestä ja hän kuuluu Islandersin organisaatioon ja 50 pelaajan ammattilaisrosteriin. Esimerkiksi mikäli Pokka ja Kärpät putoaisivat pudotuspeleistä, voisi Pokka painella rapakon taakse ottamaan pelejä alleen pienestä kaukalosta. Näin tehtiin viime kaudella muun muassa Teuvo Teräväisen kohdalla.

Pokan NHL-ura alkaa kuitenkin syksyn leiristä, missä hän kilpailee periaatteessa 50 ammattilaispelaajan kanssa kokoonpanosta, joista puolustajan paikalle voidaan laskea 8-10 pelaajaa. Islandersissa eletään muutosten aikaa, mutta keskitytään puolustukseen. Runkopuolustajista ei kukaan ole ensi kesänä rajoittamaton vapaa agentti. Calvin De Haanilla ja Matt Donovanilla on ensi kesänä neuvottelut edessään ja mitä todennäköisimmin Islanders tekee kummankin kanssa jatkosopimukset. De Haan on Islandersin ykköskierroksen varaus muutaman vuoden takaa.

Pokka on vasta 19, joskin yksi lupaavimmista ikäisistään puolustajista Suomessa. Toista Määtän tasoista sensaatiota hänestä tuskin tulee, mutta odotettavissa on hyvä harjoitusleiri, pari harjoitusottelua ja ensi kausi vielä Kärpissä tai Bridgeport Sound Tigerseissa, AHL:ssä. Ellei jotain todella mullistavaa tapahdu kesän aikana kehityksessä, NHL-pelejä ei ensi kaudella tule vyölle yhtään.

Puolustajien kehityskaari on pidempi kuin ensimmäisen kierroksen tulokashyökkääjillä, joilla on hyvin nuorella iällä mahdollisuus ottaa paikka kahdessa ensimmäisessä ketjussa. Siksi ensimmäisellä kierroksella varataan enimmäkseen hyökkääjiä ja poikkeuksellisen hyviä puolustajia. Pokalla on aikaa kehittyä NHL-puolustajaksi ja mennä Islandersiin vasta kun se on ottanut uudeksi kotipaikakseen Brooklynissä sijaitsevan Barclays Centerin. Se onkin sitten debatin paikka, kannattaisiko Pokan mennä ensi kaudella AHL:ään vai pysytellä Kärpissä. Jos Sami Vatasta on uskominen, AHL on Aika Helppo Liiga.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s