Madison Square Garden ja New York Rangers

Konferenssifinaaleissa ottavat yhteen New York Rangers ja Montreal Canadiens. Vaikka molemmat joukkueet ovat erityisiä suosikkejani, Rangers nousee kuitenkin lavanmitan Canadiensin yläpuolelle. Ehkä siksi, että olen ihastunut joukkueen perinteisiin kahdella New Yorkin matkallani, mutta myös 90-luvun suurimmalla ja kauneimmalla Stanley Cup-voitolla. Rangers ja sen kotiareena Madison Square Garden kulkevat niin käsi kädessä, että koko joukkue on oikeastaan lähtöisin hallista.

Madison Square Garden on yksi harvoista areenoista NHL:ssä, mitä ei ole nimetty rengasmerkin, nitojavalmistajan tai pankin mukaan.  Toinen hyvä esimerkki on Joe Louis Areena Detroitissa, mikä on nimetty nyrkkeilijän mukaan. Sen jälkeen, kun Canadiens muutti perinteikkäältä Montreal Forumilta olutsponsorin tarjoamaan Molson Centeriin, voidaan sanoa, että The Garden on maailman kuuluisin sisäareena myös jääkiekkopiireissä.

Niin perinteikäs kuin Madison Square Garden onkin, nykyinen halli on evoluutiossa neljäs. Kaksi ensimmäistä hallia sijaitsivat varsinaisella Madison Squarella, joka oli nimetty Yhdysvaltain neljännen presidentin, John Madisonin mukaan. Maantieteellisesti kaksi ensimmäistä hallia sijaitsivat nykyisestä hallista seitsemän katua eteläkärkeä kohti. Yksi tunnetuimmista maanmerkeistä kyseisellä paikalla nykyään on silitysraudan muotoinen Flatiron building.

Aika ennen jääkiekkoa

Ensimmäisen version perusti aikansa tunnetuin viihdepromoottori ja sirkusmies P. T. Barnum vuonna 1871 ja nimesi sen  Barnum’s Monster Classical and Geological Hippodromeksi. Areena oli avokattoinen, ovaalinmuotoinen ja sinne mahtui 10,000 ihmistä. 1876 Areena vuokrattiin orkesterinjohtaja Patrick Gilmorelle, joka käytti areenaa konsertteihin ja kukkanäytöksiin.

Kun tontin omistaja, Kommodori Vanderbilt kuoli, hänen poikansa William Kissam Vanderbilt otti areenan haltuunsa ja nimesi sen Madison Square Gardeniksi ja historiaa alettiin kirjoittamaan. Areena oli enimmäkseen urheilukäytössä, mutta myös musiikki sai tilaa. Avokattoinen areena oli kesällä tuskaisen kuuma ja talvella hyytävän kylmä, joten Vanderbilt myi areenan liikemiessyndikaatille, johon kuului muun muaassa yksi maailman kuuluisimmista pankkiireista, J. P. Morgan.

Syndikaatti purki vanhan areenan ja rakensi tilalle katetun areenan, johon mahtui 8,000 ihmistä. Areenan rakentaminen maksoi hävyttömät kolme miljoonaa dollaria. Tälläkään areenalla ei vielä pelattu jääkiekkoa, vaan se purettiin vuonna 1926.

Madison Square Garden ja New York Rangers

Kolmas MSG rakennettiin vanhan areenan jäätyä sorkkaraudan alle. Uusi areena sijaitsi hieman nykyisestä pohjoiseen, muutaman korttelin päässä Rockefeller Centeristä ja se veti noin 15,000 katsojaa jääkiekko-otteluihin. Tällä kentällä päästiinkin jo sitten asiaan. New York Rangers ja Madison Square Gardenin historia kulkevat käsi kädessä, vaikka Rangers ei suinkaan ollut ensimmäinen jääkiekkojoukkue, joka areenalla pelasi. Tuolloin New Yorkissa vaikutti joukkue nimeltään New York Americans, joka mitteli ensimmäisen ottelunsa areenalla Canadiensia vastaan häviten 1-3. Ottelu oli kuitenkin niin suosittu lippuluukulla, että areenan omistaja Tex Rickard halusi oman joukkueensa, joten perusti Rangersin vuonna 1926. Joukkueen nimi juontui hänen omasta nimestään: Tex’s Rangers, eli New York Rangers. Rangers oli vanhalla areenalla menestyksekäs voittaen kolme Stanley Cupia vuosien 1928 ja 1940 välillä.

Vanha areena tuli myös tunnetuksi maaliman kuuluisimmasta onnentoivotuksesta, jonka toimitti Marilyn Monroe John F. Kennedylle.

Vuoden 1940 kirous

Syy siihen, miksei Rangers voittanut Stanley Cupia ennen kuin 1994, on kirous. Kirouksen syihin löytyy kaksikin versiota. Kun Rangers voitti vuoden 1940 Stanley Cupin, hallia johtanut yhtiö oli saanut maksettua päälle neljän miljoonan dollarin lainansa hallista ja symbolisesti poltti lainapaperit Stanley Cupissa. Jääkiekon ystävät päättelivät, että jääkiekon jumalat kirosivat joukkueen 54 vuodeksi.

Suositumman teorian mukaan kiroukseen liittyy herra nimeltä Red Dutton, joka oli toisen newyorkilaisseuran, Americansin omistaja. Kun Yhdysvallat osallistuivat toiseen maailmansotaan, pelaajakato Eurooppaan osui pahiten Americansiin, joten Dutton veti joukkueensa pois NHL:stä ja asettui liigan presidentiksi.

Vuonna 1946 sota hellitti. Dutton oli jo vuotta aiemmin luvannut rakentaa areenan Brooklyniin, jotta Americans voisi palata liigaan. Dutton väistyi presidentin paikalta palatakseen joukkueensa johtoon, mutta Madison Square Gardenin omistajat onnistuivat kääntämään NHL:n kelkan joukkueen palauttamisen suhteen ja Americansin lisenssi vedettiin pois. Tästä suivaantuneena Dutton kirosi Rangersin ja ilmoitti, että joukkue ei tulisi hänen elinaikanaan voittamaan Stanley Cupia. Dutton kuoli vuonna 1987.

Nykyinen sijainti

Halli pääsi nykyiselle paikalleen vuonna 1968. Halli rakennettiin Penn Station rautatieaseman päälle ja se maksoi 123 miljoonaa sen ajan dollaria. Nykyrahassa se tekisi parisataa miljoonaa alle miljardin. Halliin mahtuu noin 18,000 katsojaa.

Hallia on remontoitu nykyaikaisemmaksi pariin otteeseen. 90-luvun alussa halli koki mittavan remontin, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana halli koki ennennäkemättömän remontin, jossa koko halli käytännössä tehtiin uudestaan. Alkuperäistä hallissa on enää muutaman seinälaatan ja rungon lisäksi hallin pääkäytävä, joka on restauroitu alkuperäiseen muotoonsa, eli se beigen väriseksi betonikäytäväksi. Penkit ovat mukavimmat penkit, joissa olen ikinä istunut, taulutelevisioita on siroteltu ympäri katsomoa ja nakkikioskien lisäksi hallien käytävillä on toimivia drinkkibaareja. Koko halli on anniskelualuetta, joten juomaa ei tarvitse nauttia karsinassa, vaan sen voi ottaa mukaan katsomoon.

Remontin jälkeen Madison Square Gardenin hallinnointiyhtiö sai ukaasin kaupungilta siirtää halli kymmenen vuoden sisällä muualle uudistuvan Penn Stationin tieltä. Ymmärrettävästi halliyhtiö ei ole ratkaisusta samaa mieltä, joten asiaa tullaan puimaan vielä erinäisissä istuimissa.

Perinteet kuuluvat ja näkyvät hallissa

NHL:ssä on joka joukkueella omat perinteensä. Ensimmäinen korviin pistävä perinne on vihellysmelodia, jonka päätteeksi katsomosta huudetaan ”Potvin sucks!” tai ”Beat your wife, Potvin!”. Perinne juontaa juurensa vuoteen 1979, kun tavallisessa runkosarjapelissä New York Islandersia vastaan, Islandersin kapteeni Denis Potvin taklasi lonkallaan Rangersin hyökkääjä Ulf Nilssonia, joka loukkaantui tilanteessa. Tilanteesta hermostunut yleisö sydämistyi taklauksesta sen verran, että on jatkanut huuteluaan tähän päivään asti. Potvin lopetti uransa vuonna 1988.

Toinen näkyvä perinne otteluissa on Dancing Larry, johon tutustuin käytyäni ensimmäisen kerran Rangersin ottelussa. Kolmannen erän lopulla kamera tarkentuu Larryyn, joka suorittaa koreografiansa viidentoista vuoden kokemuksella. Olen itse esittänyt samat liikkeet Nightclub Marilynin tanssilattialla 90-luvun lopussa ja voitaneen sanoa, että suoriuduin omasta koreografiastani yhtä hyvin kuin Larry. Larry on myös suorittanut kuviotaan 90-luvun lopusta asti.

Kolme yksittäistä The Gardenin tapahtumaa jääkiekon saralla nousee ylitse muiden ja niitä korostetaan hallikierroksilla. Lokakuun 7. 2001 pelattiin runkosarjaottelu Madison Square Gardenilla. Vaikka ottelu oli pitkässä runkosarjassa vain yksi muiden joukossa, se oli paikallisille merkittävä. Ottelu Buffalo Sabresia vastaan oli ensimmäinen sitten syyskuun terroristi-iskujen ja se oli myös ensimmäinen iso urheilutapahtuma iskujen jälkeen. Rangers menetti iskussa monta faniaan, joiden joukossa oli New Yorkin palomiehiä ja poliiseja, joilla oli myös omat jääkiekkojoukkueet. Jokaisen pelaajan mielessä oli erityisesti yksi mies: Ray Downey. Palolaitoksen operaatiojohtaja oli Rangers-fani ylitse muiden, mutta myös palomiesten jääkiekkojoukkueen perustaja.

Molempien laitosten joukkueet asettuivat ennen peliä vastaanottamaan New York Rangersia. Palolaitos oli tuonut paikalle Downeyn palomieskypärän, jotta hän olisi myös paikalla seremoniassa. Joukkueen varakapteeni Larry McGee nappasi yhtäkkiä kypärän käteensä ja vei sen Mark Messierille, joka oli saapunut kentälle ilman kypärää. Eleestä liikuttunut Messier otti kypärän ja laittoi sen päähänsä. Koko areena hurrasi. Kun Messieriltä kysyttiin hänen uransa yhtätoista komeinta hetkeään, hän nimesi tämän yhdeksi niistä ja tapahtuma on myös ikuistettu hallin seinälle.

Vaikka Wayne Gretzky pelasi menestyneimmät vuotensa Edmonton Oilersissa, hän pelasi viimeiset kolme kauttaan Rangersin paidassa. Gretzkyn viimenen ottelu pelattiin Penguinsia vastaan, joka päättyi jatkoajalla Rangersin tappioon. Vaikka kummatkin joukkueet olivat Yhdysvalloista, ottelun alussa laulettiin niin Yhdysvaltojen kuin Kanadankin kansallishymnit. Kanadan kansallishymnin lauloi sen ajan yksi suurimmista idoleista, Bryan Adams, joka muutti laulun sanoja ja lauloi eräässä kohdassa ”We’re going to miss you Wayne Gretzky”. Yhdysvaltojen kansallishymnin laulaja John Amirante taasen lauloi eräässä kohdassa ”In the land of Wayne Gretzky”. Myöhemmin myös porilaiset taisivat perinteen laulamalla SM-Liigan finaalihuumassa ”Ei vettä Raaan-taaa rakkaampaa”. Gretzky syötti viimeisessä ottelussaan syöttämällä Bryan Leetchin maalin.

Se kaikkein suurin tapahtui vuonna 1994, kun Rangers voitti yhden kaikkien aikojen Stanley Cupeista. Seitsemäs ottelu oli siihen päivään asti kaikkien aikojen seuratuin jääkiekko-ottelu niin Kanadassa kuin Yhdysvalloissakin. Ottelun voittomaalin tehnyt Messier nostaa pytyn ilmaan, Esa Tikkanen halaa Mike Keenania ja koko halli itkee onnesta. Kun hallissa käy katsomassa ottelua, tuo 1994 Stanley Cup hallitsee koko ilmapiiriä. Tuota voittoa kannetaan takeissa, videokoosteissa ja lauseissa ja se on koko kaupungille todella iso asia.

Kun silloin tällöin katselen videopalvelusta tuota finaalisarjaa ja kuulen, kun Sam Rosen karjaisee piinaavien viimeisten sekuntien päätteeksi “The waiting is over!”, joudun joka kerta nielemään palan kurkusta. Tuollaisina hetkinä tiedän, kuinka hienoa urheilu ja sen tuomat tunteet ovat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s