Tuliko Ville Leinosta huono?

Olen aina pitänyt Ville Leinosta. Siksi onkin harmittavaa, että Leinon NHL-ura on vaakalaudalla, koska Buffalo Sabres on aikeissa ostaa Leinon sopimuksen ulos. Jopa ihan lievästi sanoen Leino ei ole Sabresin riveissä pelaajana onnistunut ja siksi ulososto onkin ihan perusteltua. Leinon yksi kokonainen kausi Philadelphia Flyersissa tuotti 53 tehopistettä ja 2010 pudotuspelitkin menivät mukavassa yli pinnan per peli-vauhdissa. Sabresissa ensimmäisellä kaudella irtosi vain 25 pistettä ja viime kaudellakin vain 15 syöttöpinnaa, mikä on 4,5 miljoonan loven palkkakattoon tekevältä pelaajalta todella huonosti. Miten Leinosta tuli huonompi pelaaja?

Minulle on joskus sanottu, että otsikkoon ei kannata laittaa kysymystä ellei tekstissä ole vastaus. Minulla sellainen on: Ville Leino on täysin sama pelaaja kuin Flyersissa, joskin aavistuksen kokeneempi. Syy löytynee pelitavassa, valmentajassa ja ketjudynamiikasta. Jääkiekossa paraskin pelaaja ei ole niin huono kuin miltä näyttää, tai huono pelaaja niin hyvä kuin miltä näyttää. Flyersissa Leino sai pelata samassa ketjussa Scott Hartnellin ja Danny Brieren kanssa ja yhteistyö kulki. Leino sai pelata laidassa, mikä sopi taiteilijasielulle vallan mainiosti. Elämänsä vedossa oleva ketju oli todella tehokas. Sabres pelaa erilaista jääkiekkoa erilaisessa valmennuksessa ja pelaajalla on hyvin vähän sanottavaa pelitaktiikkaan. Pelaaja toteuttaa kentällä valmentajan ohjeita – ei toisinpäin.

Buffalo Sabresissa alkoivat siis vaikeudet, vaikka Leino teki Sabresin paidassa ensimmäisessä ottelussaan heti maalin. Joukkueen ykkössentterinä häärännyt Leino kärsi huonosta johtamisesta ja keskinkertaisista ketjukavereista, joiden kanssa peli ei luistanut. Tällä kaudella kertaalleen vaihtunut valmennusjohto heitteli Leinoa kaikissa ketjuissa ja käytti Leinoa myös poppariosastolla. Leino keräsi hurjaa kritiikkiä keskinkertaisessa seurassa.

Kun ketju löytää yhteisen sävelen, sitä ei pysäytä mikään. Klassinen ketju koostuu seuraavista tekijöistä: Syöttökone, maalilinko ja voimahyökkääjä. Tärkeimmät näistä parina ovat kaksi ensiksi mainittua, joiden täytyy löytää itsensä kentältä. Siksi juuri Jari Kurri ja Wayne Gretzky olivat täydellinen parivaljakko. Samoin Paul Kariya ja Teemu Selänne. San Jose Sharksin kapteeni Joe Thorntonin kanssa onnistuvat lähes kaikki. Thornton ja ketjukaveri Patrick Marleau ovat loistava esimerkki siitä, että miltä näyttää täydellinen tutkapari, mutta Thornton tekee kaikista hyviä.

Kuka muistaa Jonathan Cheechoon? San Jose Sharksin hyökkääjä voitti NHL:n maalipörssin vuonna 2006 Thorntonin syötöillä. 56 maalia iskenyt Cheechoon ura lähti tuon kauden jälkeen hienoista alamäkeä ja mies kaupattiinkin Ottawa Senatorsiin, josta takaisin päin Sharksiin meni Dany ”suoraselkä” Heatley. Senatorsissa Cheechoo kävi jopa farmissa ja siellä se ura jatkui sen jälkeenkin. Nykyisin Cheechoo pelaa KHL:ssä keskinkertaisin tehoin.

Kuka muistaa Mikael Renbergin? Legion Of Doomin kolmas palanen, joka teki parhaana kautenaan 38 maalia ja Legion of Doomissa ei alle 20 maalin päästy kertaakaan. Renberg kaupattiin Tampa Bay Lightningiin, jossa pisteet ja maalimäärät putosivat välittömästi. Ura päättyi Elitserienissä vuonna 2009.

Leino, Hartnell ja Briere olivat täydellinen ketju. Briere oli Flyersissa takuuvarma 50 pisteen mies, mutta kuluvan kauden runkosarja antoi 25 pistettä. Hartnell onnistuu roolissaan missä tahansa ketjussa, mutta Hartnell-Briere-Leino oli mahtava ketju. Juuri tällä hetkellä, erossa toisistaan Briere ja Leino ovat keskinkertaisuuksia.

Ville Leino ei ole niin huono pelaaja kuin miltä näyttää. Hän vain tarvitsee itseään täydentävän ketjukaverin, jonka kanssa peli toimii kuin ajatus. Missä Leinon ensi kausi sitten kuluukin, toivon että se onnistuu ja Leino näyttää epäilijöilleen, että hän on edelleen se pelaaja jota pari vuotta sitten vielä pidettiin NHL:än aliarvostetuimpana pelaajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s