Lisää kiitoksia Selänteelle

Facebookissa on mahtava NHL-orientoitunut keskusteluryhmä, jossa änäriknoppi ja ajankohtaiset änäriaiheet loistavat. Teemu Selänteen pelattua viimeisen ottelunsa, sinne ilmestyi alla oleva koskettava teksti Selänteestä ja kirjoittajan suhteesta Teukkaan. Pyysin lupaa saada jakaa tekstin suuremmalle yleisölle ja tässä se on. Kiitos tekstistä kuuluu Teemu Maarelalle. Bloggaaja ei ole hyvän tavan mukaisesti koskenut tekstiin.

14.4.1991 syntyi Helsingissä poika, tämä kyseinen jantteri sai nimekseen Teemu. Vuoden ikäisenä, Teemu ihmetteli vierestä, kun faija tsiigas töllöstä lätkää. Innostus ja hymy pojan kasvoilla ei valehdellut, jääkiekkofani oli syntynyt. Faija roudas skidinä aina Nordikselle tsiigaamaan IFK:n pelejä, mutta poika ei seurannut jalanjälkiä, hallin seinällä näkyi toinen logo, Helsingin Jokerit, ja rakkaus oli syntynyt. 3 vuotiaana alkoi organisoitu jääkiekko, ja pikkuhiljaa alkoi ymmärrys nousta, lempipelaajat selkenivät, Jokerit oli voittanut isän tahdon. SM-liiga kaudella 94-95 oli NHL:ssä lockout. Faija vei kattomaa Jokereiden peliä, ja paluuta ei enää ollut olemassa. Numero 8 vei pojan sydämmen. Siitä päivästä alkaen, ei ollut muita kuin Selänne. Yheteinen etunimi toi vielä lisää fiilistä, ja lätkä vei mennessään, kaiken.

Kun roihikan alikselle tuli syksyllä UJ, siellä pelattiin aamusta iltaan, mutsi tai jonkun muun porukat tuli hakemaan meijät skidit himaan syömään kun ei muuten menty. Ja illalla kotiin vasta kun lyhdyt sammutettiin ja ei kiekkoa enää nähny. Ai että, teksti-tv:ltä pysty seuraamaan änäriä, Teemun tehoja, kuinkas muutenkaan.

Ikää alkoi tulla, ja mentaliteetti saman, Suomessa Jokerit, Änärissä Ducks, koska Teemu oli sinne myyty, ja siihen aikaa oli jo sen verran ikää, että tajus oikeesti jotain.

Vuodet vierii, rakkaus syvenee. Teinivuosina oli muutaman kauden jakso, kun keskikalja ja tissit kiinnosti enemmän ku lätkä, mutta paluu jääkiekon ääreen tapahtui räjähdysmäisesti.

Sama hypetys jatkui, Ankat ja Teemu, forever and always. Kun paluu hokin pariin oli tapahtunut, näki koneelta öisin änäriä, ja unirytmi meni sitten kertalaakista uusiksi. Joka kausi, aina kuin vaa mitenkää jakso ja pystyi, oli Selänteen matsi ruudussa. Sitä ilon, surun, riemun, japettemyksen kirjoa ei voi sanoin kuvailla, vain toinen yhtä sekaisin jääkiekosta oleva ihminen voi sen tajuta.

Täysiikäisyys tuli ja samalla kiinnostus syvällisemmin asioihin, Teemu kiinnitti huomiota pikkuseikkoihin, historiaan ja ihan puhtaaseen yleistietoon. Selänne tuli niin tutuksi, kun vain netinkautta on mahdollista. Ja se esimerkki, koskaan tapaamatta Selännettä, oli aivan käsittämätön. Löytyi oma kutsumus, arvostus sekä kunnioitus omaa perhettä, ystäviä ja läheisiä kohtaan.

Tämä tarina, kertoo minusta.

Launtai aamuna, loppui aikakausi. Kun Honda Centerin summeri soi 3. erän päättymisen merkiksi, tuli sisälleni tyhjä olo. Tuijotin ruutua, ja seurasin tapahtumia, enkä käsittänyt, että miksi näin tapahtui. Los Angeles Kings oli parempi, otteluvoiton 4-3. Anaheim Ducksin kausi oli ohi, ja samalla läpielämäni idolina, ja suurimpana esikuvana toimineen Teemu Selänteen ura.

En koe tarpeelliseksi luetella Selänteen saavutuksia, jokainen jääkiekkoa seuraava ihminen ne tietää. Eikä se ole tässä kirjoutuksessa mitenkään edes pointtina. Siltikin, ympäri maailmaa lätkää seuraavat ihmiset eivät tule koskaan unohtamaan Ducksien numero kahdeksaa. Selänteen merkitys kansainvälisesti jääkiekolle on beyond understanding. Enkä pysty pukemaan sanoiksi, mitä kyseinen henkilö minulle ”pelkkänä” jääkiekkopelaajana minulle merkitsi. Siltikin uskallan väittää, että tuskin koskaan tullaan Suomalaisessa jääkiekossa näkemään pelaajaa, joka kykenee samanlaiseen statukseen kuin Selänne. Ei ole olemassa samanlaista mentaliteettia, uskollissuutta, taitoa, halua, nälkää, kokemusta, arvostusta jne. Samassa paketissa, ikinä. Eikä välttämättä pelkästään Suomessa, vaan missään muuallakaan.

Tämä on puhtaasti henkilökohtainen mielipide, mutta mielestäni Selänne on kaikkien aikojen jääkiekkoilija. Ketään ei ole arvostettu, eikä tulla pelaajien, valmentajien tai fanien puolesta koskaan arvostamaan yhtä paljon kuin Selännettä. Gretzky ja kumppanit tekivät urallaan enemmän pisteitä, ja nostivat useemmin kannua, mutta se ei minun papereissani luo kokonaisuutta.

Kiitos Teemu Selänne, olemuksellasi olet tietämättäsi ohjannut nuoren miehen takaisin raiteilleen, ja parantanut elämänlaatuani. Kiitos, että sain seurata otettaisi NHL:ssä nämä vuodet. Kiitos kaikista niistä tunteista ja hetkistä, jotka sain maailman hienoimman urheilulajin parissa takisi kokea.

Tämä jääkiekko kausi on minun osaltani paketoitu. Saatan katsoa Haulan otteita Skoda-Cupissa, mutta se jää nähtäväksi.

-Teemu Maarela.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s