Miksi Jevgeni Malkin, muttei Olli Määttä?

Olli Määtän kausi on ollut enemmän kuin huikea. Vaikka Erik Haulan läpimurtoa hehkutetaan tällä hetkellä enemmän kuin tarpeeksi, suurin suomalainen läpimurto on kuitenkin ollut Määttä. Vaikka Määttä on varattu Penguinsiin ykköskierroksella (22. overall), kovalla itseluottamuksella varustettu suomalainen ei ollut huomion keskipisteessä Suomessa valittuaan erilaisen, mutta tehokkaan tien NHL:ään. Määttä paineli Kanadan junnuliigaan, OHL:ään pelattuaan JYP:in A-junioreissa. Määtästä olisi varmasti tullut kovanluokan pakki Suomestakin käsin, mutta puolustajan totuttautuminen NHL:n rytmiin vie aikansa. Tilaa on vähän ja siniviivariplailuun ei ole aikaa. Esimerkiksi Kimmo Timosella meni kuusi vuotta, ennen kuin hän vakiinnutti paikkansa showssa.

Kesällä kukaan (edes minä) ei veikannut Määttää NHL:ään, saatikka leijonakoneeseen matkalle Sotshiin. Kauden alussa harjoitusleirillä Määtästä povailtiin kovaa lupausta, mutta kausi saattaa silti kulua London Knightsissa. 78 NHL:n runkosarjapeliä ja 13 pudotuspeliä myöhemmin voitaneen sanoa, että Määttä löi itsensä läpi. Olen ollut aina hyvä haistamaan potentiaalin ja sanon sen nyt: Olli Määttä tulee vielä olemaan NHL:n kärkipakkeja.

Tapaus Minsk

Kiekkokansa pettyi Määtän ilmoitukseen, että ei pääse tulemaan jääkiekon MM-kisoihin pelaamaan. Toiveet olivat korkealla, sillä juuri aikaisemmin oli tiedotettu Jevgeni Malkinin liittyminen Venäjän rinkiin. Syyksi Määttä oli ilmoittanut, että Pittsburgh Penguins ei päästä kisoihin pelaamaan. Varsinaista syytä ei annettu, joten kiekkokansa oli tyrmistynyt – Miksi Jevgeni, muttei Olli?

Lisää pökköä pesään toi se, että Määttä oli päivää aikaisemmin menossa pelaamaan CHL:n mestaruuden ratkaisevaa Memorial Cupia London Knightsin joukkueeseen, jossa pelasi kaksi aikaisempaa kautta. Määttä jäi nuolemaan näppejään pari vuotta aikaisemmin finaalissa ja nälkä voittamiseen on suuri. Jääkiekkopiireissä hyvinkin arvostetun pystin on voittanut vain kaksi suomalaista ja sekin tapahtui vuonna 1979. Pystin voittoa vaikeuttaa se tosiasia, että pelaajalla on aikaa voittaa pokaali vain noin viisi vuotta. NHL-polulla olevalla pelaajalla vielä vähemmän.

Koska varsinaista syytä ei kieltoon annettu, se johtaa moneen erilaiseen spekulaatioon siitä, miksei Määttää päästetty. Jääkiekkoa kaksi viikkoa vuodessa seuraava kansa päätteli päissään, että Ollia ei kiinnostanut ja näin ollen valehteli, koska ei halunnut polemiikkia.

19-vuotias Määttä on juuri päättänyt kautensa ja pelihaluja on tällä hetkellä todella paljon, joten kieltäytyminen ”höntsäkisoista” ei välttämättä ole hirveän uskottava. Ainakin itse aidosti uskon, että Määtällä on hirveä nälkä näyttää Suomen kansalle taitonsa. Niin valitettavaa kuin se onkin, suurin osa suomalaisista seuraa Määtän otteita lähinnä otsikoista. Toisin kuin Suomen Jääkiekkoliiton Kauniit ja Rohkeat-tasoisessa kabinettidraamassa, joskus asiat ovat juuri niin kuin ne on tiedotettu. Ei Penguinsilla ole mitään syytä valehdella Määtän puolesta.

Todellinen syy on todennäköisesti väsymys. Määttä on Pittsburghille tulevaisuus ja pelaaja on ollut kauden aikana melkoisessa rasituksessa. Määtällä on tältä kaudelta vyöllään 97 virallista ottelua ja harjoitusottelut päälle. Se tekee kauden alusta tähän päivään noin kolmen ottelun viikkotahtia. Määttää kuormitetaan peleissä keskimäärin 18-19 minuuttia per peli. Esimerkiksi kokenut leijonapakki Lasse Kukkonen on pelannut 80 ottelua Liigassa ja maajoukkueessa aavistuksen pienemmällä ottelutahdilla. Ja Kukkonen on konkari.

Pelaaja ei itse uupumustaan huomaa tai ei halua huomata. Itsekin olen menossa jäälle vaikka pää kainalossa ja tarvitsen vaimon sanomaan että koska ei kannata mennä. Tässä tapauksessa tilanteen on kertonut Ray Shero.

Miksi Malkin sai mennä?

Tähtipelaajilla on joukkueessaan erilainen status ja Malkin voi olla siinä asemassa, että hän ilmoittaa menevänsä Minskiin pelaamaan, vaikka joukkueen johto olisi mitä mieltä. Malkinilla on tältä kaudelta myös reippaasti vähemmän pelikilometreja kuin Määtällä ja kokeneena kettuna Malkin ei rasitu samalla tavalla kuin Määttä. Malkin on täydellisessä iässä jääkiekkoilijana ja ennen kaikkea tottunut kovaan pelitempoon ja rasitukseen.

On spekuloitu myös sillä, että Penguinsia ei kiinnosta Malkinin lätkyttelyt kisoissa, koska Malkin aiotaan joka tapauksessa laittaa kesällä lihoiksi jonkinlaisen kaupan yhteydessä, sillä Penguins tarvitsee muutoksen. Selitys on sikäli aavistuksen epäuskottava, sillä terve pelaaja on helpompi kaupata kuin loukkaantunut.

Tässä nyt taitaa olla vain se kysymyksessä, että Määttä on rasittunut.

Miksi Olli olisi saanut mennä Memorial Cupiin, muttei MM-kisoihin?

Memorial Cup pelataan 500 kilometrin päässä Pittsburghista, joten matkustuksesta ei aiheudu liiaksi peliä vaarantavaa väsymystä. Huomiona, että Haula pelaa Minskissä jo perjantaina, vajaan 9000 kilometrin päässä Minnesotasta. Memorial Cup on haasteellisuudestaan huolimatta junioriturnaus, missä pelaajat ovat 16-20-vuotiaita. MM-kisoissa pelaa jääkaappipakastimen kokoisia ammattilaisia, joista osa pelaa NHL:ää. Pelin tempo on myös erilainen ja sen on saanut huomata muutama Liigassa pelaava suomalaispakkikin.

Memorial Cupissa ensin joukkueet pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan, jossa ratkaistaan vastakkain pelaavat joukkueet pudotuspeleihin. Koko turnaus kestää yhdeksän päivää ja otteluohjelman mukaan Londonilla ei ole peräkkäisinä päivinä pelejä, joten rutistus on kokonaisuudessan kevyempi kuin MM-kisat.

Tarkennuksena vielä, että Määttää ei päässyt Memorial Cupiin pelaamaan, koska joukkueiden kokoonpanot pitää rekisteröidä helmikuun puoliväliin mennessä ja näin ollen ei ollut oikeutta pelata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s