Harrastakaa mediakritiikkiä

NHL:stä uutisoidaan Suomessa melko kiitettävästi ja nopeasti. Suomalaiset uutistoimistot ja -toimittajat joutuvat olemaan NHL-uutisten suhteen silmä tarkkana, jotta saavat uutisoitua kovan uutisen ensimmäisenä esimerkiksi ampparit.comiin. Aiheesta tuleva lieveilmiö on klikkausten kalastelu, eli otsikoista tehdään mahdollisimman raflaavia, jotta lukija avaisi uutisen. Esimerkiksi:

Kiivaiden siirtohuhujen keskellä olevan NHL-tähden perässä moni seura”
”Huhumylly NHL-tähden ympärillä kiihtyy – ”Hän on pelannut viimeisen pelinsä täällä”

Uutiset ovat poimittu suomikiekko.comista ja koskevat Jason Spezzan ympärillä olevia siirtohuhuja. Otsikossa ei mainita lainkaan pelaajan nimeä, joten lukija joutuu avaamaan uutisen, koska kiinnostus nousee liian kovaksi. Otsikoinnin tyyli on muuten siedettävän kiekkosivuston äärimmäisen ärsyttävä piirre, mihin sortuu silloin tällöin jopa pari Ylen ja MTV3:n kiekkotoimittajaa.

Miten uutinen paisuu alkuperäisestä

Olen huomannut vuosien varrella perin ikävän piirteen suomalaisessa kiekkomediassa, nimittäin härkäsen tekemisen kärpäsestä. Muutama päivä takaperin eräällä suomalaisella keskustelupalstalla eräs käyttäjä kertoi, että Ducksin valmentaja Bruce Boudreau on saanut koulutettua Sami Vatasta vaivanneen asenneongelman pois. Olin perin hämmästynyt kommentista, koska itse en ollut kuullut, että Vatasella olisi ollut Ducksissa asenneongelmaa – päinvastoin, sillä aika harvoin asenneongelmaiset junnupelaajat pelaavat NHL:ssä, ellei kyse ole täysin poikkeuksellisesta yksilöstä. Ja Vatanen ei ole poikkeuksellinen, vaikka hyvä kiekollinen pakki onkin. Lisäksi pelaaja, joka ei harjoittele, saa samantien painella muualle. Oli sitten kyse tähdestä tai junnusta.

Aloitin siis perusteelliset selvitystyöt. Keskisuomalaisen kolumnissa viime marraskuulta Tommi Roimela kertoo, että Vataselle ei maistu harjoittelu:
Tunnette Sami Vatasen. Poikkeukselliset lahjat osin geeneissä ja osin Halssilan kaukalossa saaneen JYP-kasvatin, joka reilu vuosi sitten palasi kesälomaltaan Anaheimiin melkoisesti poskistaan pyöristyneenä, kun kesällä ei ollut oikein harjoittelu maistunut.

Siksipä luin ilolla tänä syksynä uutisia Vatasesta. Nuorukainen on mitä ilmeisimmin oppinut elämään jotakuinkin kuten urheilija, epäilemättä osin valmentajien tarjoaman murskapalautteen vuoksi. Vatanen on toki jo nyt kelpo pelaaja, mutta asennemuutoksen myötä reitti on yhä tarjolla myös huipulle.

Lisää sontaa on tullut ilmeisesti ainakin Urheilulehdestä ja Iltalehdessä uutisoitiin isolla otsikolla Vatasen laiskasta harjoittelusta. Oli siis aika kääntää Yhdysvaltojen puolelle. Googlen hakukone ei löytänyt kerrassaan mitään englanninkielistä lähdettä Vatasen asenneongelmasta saatikka ylipainosta. Ja uskokaa pois, rapakon takana seurataan pelaajia todella tarkkaan. Ilmeisesti Keskisuomalaisella on syväkurkku Anaheimissa.

Iltalehden mainitsema kritiikki laiskasta harjoittelusta toki löytyi, nimittäin Boudreaun Orange County Registeriin ja Ducksin verkkosivuille antama analyysi Vatasesta tynkäkaudella, kun Vatanen teki ensiesiintymisiä Ducksin paidassa:
”When I saw him in Norfolk, the one thing that jumped out at me is his games and his practices were totally different,” Boudreau said. ”We see guys like that. His practices, he happened to be a little lazy and such. But his games, he competes his rear end off.”

Näin. Ja meillä on asennevammainen pelaaja. Vatanen on siis saanut lokaa niskaansa pääasiallisesti kotimaassaan ja ihan useammastakin suunnasta.

Tarkoitushakuisuus uutisissa

Enemmän kuin itse tapaus, itseäni hämmästytti enemmän kuin suuresti suomalainen media Pekka Jormakan taklauskohun uutisoinnissa. Oikeastaan tietyllä tapaa jopa oksetti. Välittömästi tapauksen jälkeen parikin valtakunnanmediaa nimitti venäläistä sikailijaksi, törkytaklaajaksi ja aikaisemmin mainitsemani suomikiekko.com hienosti kertoi otsikossaan:
Venäläissikailija: ”En pystynyt edes nukkumaan – en tehnyt sitä tahallani”

MTV3 ei onnistunut omassa otsikoinnissaan sen paremmin. Venäläispelaaja kertoi medialle, että:
”Vaikka meillä ei ole ystäviä Suomessa, on ikävä nähdä kun joku loukkaantuu vakavasti”
MTV3 otsikoi uutisen:
Nyt puhuu törkytaklaaja:
 ”Meillä ei ole ystäviä Suomessa”, mikä muuttaa kommentin luonteen täysin ja tulokset voidaankin lukea uutisen kommenttikentästä. Sittemmin MTV3 muutti otsikon. Jos joku sai jostain kaivettua tiedon, niin kyseinen sika otti viime kaudella 52 ottelussa kymmenen jäähyminuuttia. Herrasmiespelaaja Saku Koivukin istuu enemmän boksissa.

Kun IIHF otti tapauksen tutkintaan, Suomikiekko ennätti jo uutisessaan spekuloimaan venäjän kiekkopomo Vladislav Tretjakin mahdollisesta kabinettipelistä, joskin vihjailu sittemmin sivustolta poistunut. Kun uutinen pelikiellosta vihdoin julkaistiin, suurin osa tiedotusvälineistä muisti kertoa, että:”Kurinpitäjien mukaan Shipatshevilla oli riittävästi aikaa valmistautua taklaukseen, eikä edes yrittänyt pelata kiekkoa.” Kun taas virallisessa tiedotteessa luki myös perässä, että:Although he was entitled for body-checking his opponent, he decided to perform an illegal hit with his right shoulder to Jormakka’s head following through with his upper arm.”

Lisäksi yksikään tiedotusväline ei kertonut, että IIHF:n tiedotteessa luki, että:although the actions were unintentional, his check was careless and endangered the safety of his opponent”

Eli jokaikinen tiedotusväline sai uutisessaan tapauksen kuulostamaan siltä, että venäläispelaajan taklaus oli tahallinen vahingoittaminen, vaikka direktoraatti oli sitä mieltä että Sipatshevin teko oli tahaton, mutta varomaton. Ja näin tiedotusvälineet ohjaavat kansan mielipidettä.

Neutraaleinta linjaa uutisoinnissa on pitänyt Ilta-Sanomat, mikä varmasti johtuu Vesa Rantasen maltillisesta linjasta tapaukseen, sillä Rantanen löysi tilanteessa vikaa myös Jormakasta.

Kolumnit ovat hyvä palsta siihen, että toimittajat voivat jakaa omia mielipiteitään tapauksista. Uutinen on melko radikaali paikka kertoa mielipiteitä, sillä uutisen tehtävä on kirjoittaa tapauksesta faktat taustoineen ja jättämättä tärkeitä kohtia pois ja sillä sipuli. Siksi uutisessa harvemmin kerrotaan kirjoittajan nimi, vaan ainoastaan uutisen jakanut uutistoimisto kerrotaan. Esimerkiksi Yle Urheilu tai STT. Ihminen, joka lukee uutisia olettaa että tapauksesta on kerrottu kaikki tarpeellinen, vaikka näin ei ole ollut. Toki minulla on ollut pieni epäillys, että osa mediasta on kopioinut toistensa uutisointia, vaivautumatta lukemaan IIHF:n virallisia tiedotteita. Jos minä kolmen pennin kiekkobloggarina vaivaudun menemään kansainvälisen jääkiekkoliiton nettisivuille, niin luulisi toimittajankin vaivautuvan.

Netti on täynnä ammattimaisesti toteutettuja urheilusivustoja, joita pitävät ihmiset joilla ei ole varsinaista koulutusta alaan. Näillä sivustoilla on tapana unohtaa etiikka, mikä on johtanut myös pieneen kilpailuun klikkailusta, joten myös etiikka tuppaa unohtumaan kokeneimmiltakin toimijoilta, kuten juuri MTV3:lta.

Mistä saan oikeaa tietoa?

Oikeaa tietoa on hyvin vaikea saada, ellei ole suoraa puhelinlinjaa esimerkiksi Vataselle ja Vatasen lääkärille ja kysellä hieman että oliko niitä ylimääräisiä kiloja, mutta ainakin lähelle voidaan päästä. Hyviä lähteitä joukkueen sisällä on twitter-kirjoituksessa mainitsemani joukkueiden hovikirjoittajat.

Poimin pääasiallisesti uutiset rapakon takaa, uutisen alkuperäisestä lähteestä, sillä yleensä suomalainen uutissivusto on oikaissut alkuperäisestä uutisesta enemmän kuin yhden mutkan. Mikäli seuroilla on jotain tiedotettavaa, niin ne julkaistaan seurojen omilla nettisivuilla ja sen suuremmat spekulaatiot tapauksista voi tehdä itse. Useimmiten Suomessa uutisoidaan myös Yhdysvaltalaisten kolumnistien mielipiteitä, mikä on yhtä arvokasta tietoa kuin Keskisuomalaisen urheilutoimittajan mielipiteet SaiPan ensi kauden tilanteesta. Kuitenkin otsikoita tulee tähän tyyliin:
Suomalainen tähtivahti saa lähtöpassit NHL-seurastaan? – ”Heidän täytyy harkita sitä vakavasti”

Otsikon uutinen viittasi ESPN:än kiekkokolumnisti Craig Custancen kirjoitukseen siitä, mitä Sharksin pitäisi tehdä ensi kaudella muuttaakseen suuntaa. Painoarvo uutisella on tasan nolla.

Huhujen uutisoiminen on aina vaarallista. Kauden alussa ollut uutinen siitä, että New Jersey Devils menisi Coyotesin tapaan NHL:n hallintaan ei myöskään loppujen lopuksi pitänyt paikkaansa. Silti useampi suomalainen uutismedia uutisoi tapauksen niin, että näin tapahtuu, vaikka NHL:n varapresidentti Bill Daly kielsi jyrkästi huhun. Alkuperäisen uutisen laittoi ilmoille Forbes, joka raportoi, että NHL todennäköisesti ottaa Devilsin haltuunsa. Siinä se oli etusivulla, The New Jersey Devils are likely to be taken over by the National Hockey League. Läpi meni.

Toki liiketoiminnallisista syistä seurat ja NHL kieltävät huhut tai kieltäytyvät kommentoimasta huhuja, mutta huhuja voi harrastaa keskustelupalstoilla, ei uutisissa. Huhuista voi toki kirjoittaa kaikenlaisia spekulatiivisia artikkeleita, mutta se on täysin eri asia kuin uutisointi.

Olen skeptinen ihminen. Mikäli joku uutinen kuulostaa uskomattomalta tai radikaalilta, etsin välittömästi itse taustatietoa. Se on tervettä lähde- tai mediakritiikkiä ja sitä tulisi jokaisen harrastaa niin urheilujournalismissa kuin missä tahansa muussakin journalismissa. Uutisia ja artikkeleita kirjoittavat ihmiset, joilla on mielipiteitä ja mahdollisesti myös agenda tuoda omia mielipiteitään tapauksista esille, vaikka kuinka olisi ammattitaitoa ja työvuosia takana.

Lisäys 15.5.2014:
Löysin Internetsistä Jouni Niemisen kirjoittaman blogin Sami Vatasesta, jossa mainittiin Ducksin maalivahtivalmentaja Pete Peetersin kommentti Sami Vatasen kunnosta tullessaan leirille, mutta kommentti oli annettu positiivisessa mielessä. Samassa positiivisessa hengessä oli kirjoitettu Jouni Niemisen artikkelikin. On eri asia lyödä naamaan nuoria pelaajia julkisesti kuin kirjoittaa positiivisia artikkeleita pojistamme maailmalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s